Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredno stanje

Kijev u akciji uoči izbora

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
23.05.2014.
u 07:39

U Luhansku proglašena mobilizacija svih vojno sposobnih

Tri dana uoči predsjedničkih izbora, u Ukrajini se opet broje mrtvi: u napadu teško naoružanih osoba na kontrolnu točku vladinih snaga na istoku zemlje, na području Volnovaha, ubijeno je 14 ukrajinskih vojnika. Napadači su se u zoru, u 5 sati ujutro, dovezli u oklopljenom vozilu kakvim se koriste banke, vojnici su ih propustili ništa ne sumnjajući, a onda je iz vozila počela paljba.

– To nisu bili separatisti, nego plaćenici – rekao je neimenovani ukrajinski časnik BBC-u, a vođa separatista u Donjecku Pavel Gubarev kaže kako njihove snage nisu napale vojnike. Napadom se pohvalio drugi samozvani zapovjednik u obližnjem gradu Horlivka, koji se predstavio kao Bess, vrag.

– Uništili smo kontrolnu točku fašističke ukrajinske vojske na tlu Donjecke republike – rekao je novinarima.

Raste napetost

Privremeni premijer Arsenij Jacenjuk traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a tvrdeći da postoje dokazi o umiješanosti Rusije u nasilje. No, moguće je da ruski predsjednik Vladimir Putin ipak ostvaruje najavu da će povući trupe s ukrajinske granice, što je obećavao već triput. Sad, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na Twitteru piše: “Vidjeli smo ograničenu aktivnost ruske vojske u blizini ukrajinske granice, koja bi mogla značiti da se dio tih snaga priprema za povlačenje.”U drugom velikom gradu u kojem dominiraju separatisti, u Luhansku, također je došlo do oružanog sukoba, a samoproglašena Luhanska narodna republika proglasila je izvanredno stanje i mobilizaciju svih vojno sposobnih muškaraca između 18 i 45 godina jer su ukrajinske snage poduzele ofenzivu širokih razmjera.

Je li kasno za akciju

Pitanje je li za to kasno samo tri dana uoči izbora, čije održavanje na istoku zemlje, u oblastima Donjeck i Luhansk, je upitno.

– Kako na svom teritoriju možemo održati izbore u susjednoj zemlji – kaže 32-godišnji samozvani vođa separatista u Donjecku Denis Pušilint. Nakon što šest tjedana drže državnu zgradu u Donjecku, tu se skupilo smeća, slomljenog namještaja, telefoni su iščupani iz zida, sve je puno razbacanih dokumenata.

– Sva ta vika da smo sad republika. Kakva je to republika – kaže jedan umirovljenik, nekadašnji rudar, ljutit što će separatisti spriječiti izbore.

Komentara 10

Avatar EI Indio
EI Indio
14:25 23.05.2014.

MOSKVA - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je na otvaranju međunarodne konferencije o globalnoj bezbednosti, na kojoj učestvuje i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, da postoji veliki problem uticaja obojenih revolucija na globalnu bezbednost i istakao da su one značajan faktor destabiliacije u mnogim regionima sveta. . . . „Fenomen obojenih revolucija postaje značajni faktor destabilizacije situacije u mnogim regionima sveta. Pod izgovorom širenja demokratije narodu se nameću tuđe vrednosti. Socijalno-ekonomski i politički problemi pojedinih država koriste se za smenu nacionalno orijentisanih vlada režimima koji se kontrolišu iz inostranstva“, rekao je Šojgu i dodao da se to obezbeđuje „pokroviteljima“ nesmetani pristup resursima tih država.. . . „Za pojačanje efekta može se koristiti vojna sila u punom obimu. Rat protiv Srbije, udari u Libiji, mešanje u sukob u Siriji su potvrda tome“, upozorio je Šojgu. . . . U svakom konkrentnom scenariju, napomenuo je on, „povodi za strano mešanje su bili različiti, ali shema realizacije je univerzalna: informativno delovanje - vojni pritisak – smena političkog rukovodstva i promena spoljnopolitičkog i ekonomskog vektora države“.. . . . Kako je dodao, ako ne polazi za rukom da se smeni vlast u zemlji stvaraju se uslovi za oružani sukob s ciljem da se dalje uzdrma vlada koja nije po volji.. . . . Rat protiv Jugoslavije kao negativni primer pomenuli su u svojim govorima i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je govorio posle Šojgua, kao i načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije i zamenik ministra odbrane Valerij Gerasimov.

Avatar Josip Kir
Josip Kir
14:30 23.05.2014.

Fašisti pobili 30 ukrajinskih regruta koji su hteli da odbrane civile! KIJEV - Paravojska ukrajinske fašističke partije "Desni sektor" ubili su 30 ukrajinskih regruta koji su položili oružje da bi branili lokalne civile! Još 11 vojnika je ubijeno i 32 i 32 su ranjeno u odvojenim okršajima, a bilo je žrtava i među članovima narodne milicije Luganska, javlja Itar-Tass. Ostap Černi portparol narode milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) naveo je da se incident sa vojnim regrutima dogodio juče, tokom razgovora narodne milicije LNR i vladinih snaga u gradu Privolje. Iznad ukrajinske vojske: pripadnici Desnog sektora Foto Reuters Iznad ukrajinske vojske: pripadnici Desnog sektora Foto Reuters "Čuli smo u Lisičansku da vojska pokušava da osvoji grad. Poslao smo grupu za pregovore. Kolona Ukrajinske nacionalne garde je bila blokirana civilima od nazad, uključujući žene i decu. Dok su pregovori trajali, pucnji su se čuli i sedam članova narodne milicije Luganska je ubijeno i 16 je ranjeno", objasnio je Černi. On je naglasio da je 30 pripadnika ukrajinske brigade položilo oružje da bi branilo civile i, prema najnovijim raspoloživim informacijama, fašisti "Desnog sektora" su ih sve pobili, navodi Itar Tass. Foto Reuters Foto Reuters "Muškarci su bili u otvorenom i niko se nije krio, kada su ispaljeni smrtonosni hici, a onda je usledila pucnjava koja je trajala oko pola sata i minobacačke granate su se čule, a kuće su ostale u plamenu", opisao je Černi. Prema njegovim rečima, 11 oklopnih vozila Ukrajinske Nacionalne garde učestvovale su u tom sukobu. "Mi smo zarobili komandanta jednog od vozila. On je ostao nezaštićen od svojih sopstvenih snaga", rekao je Černi.

BU
Buržuj
09:59 23.05.2014.

silvana-ako je "težak" 12 MILIJARDI$ nema zime.svakom čovjeku(kako kažeš 300000 ovisnika) "pljune" na dlan 40000 $ preuzet će vlast ne samo na istoku ukrajine već u cijeloj UKRAJINI !!! ni ameri ne plaćaju toliko svoje plaćenike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije