Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vremeplov

Kežić: Zbog pohvale Jeremyja Ironsa uvijek ću imati bijelu kosu

lina kežić
Foto: Privatni album
1/3
02.10.2013.
u 20:00

HTV-ovka otkriva kako je 1971. bježala pred policijom, kakve veze ima Amos Oz s njezinom mirovinom i kako je s unučicom Tonkom spoznala što je ekstrakt ljubavi

Evo mi prilike da svima dokažem da sam nekad bila crnka! – našalila se i s našom rubrikom i sama sa sobom Lina Kežić, HTV-ova urednica projekta Vijesti iz kulture, čiji je zaštitni znak već godinama snježnobijela kosa. Neki je opisuju kao strogu kulturnjakinju, no i tu je stigmu kroz razgovor simpatičnošću lako demantirala, baš kao i uvriježenu ludost da je oduvijek sijeda. Na Googleu je lakše naći njezin broj telefona nego intervju, a razlog je jednostavan:

Mladenački bunt i revolucija

– Imam širok krug prijatelja i to mi je dovoljno. Jednostavno nemam potrebu sviđati se svima i neću reći da sam introvertirana, ali malo sam zatvorena – priča Lina i vodi nas u vrijeme svojeg odrastanja kada je u rodnom Splitu razvila besmrtnu ljubav prema književnosti koju i danas zdušno novinarski prati:

– Nikada nisam težila biti balerina, još manje princeza. Ja sam oduvijek pisala. Prvu pjesmu objavila sam negdje u petom razredu u Dječjem kutiću. Kao djevojčica i kasnije djevojka, puno sam objavljivala u splitskim časopisima za književnost. Bilo je tu pjesama, kratkih proza..., a s obzirom na moju dob, tematika je bila neka svjetska ljubavna bol.

Nastavila je pisati i u studentskoj dobi i tada je aktivno proživjela ‘revolucionarnu’ 1971. o kojoj je u ovo novije doba snimila dokumentarni film “30 godina studentskog štrajka” za koji je 2002. dobila i godišnju nagradu.

– Jesam, bila sam na štrajku, trčala sam pred policijom... Znate, ponese vas masa. Na Filozofskom fakultetu u to doba u glasovitoj dvorani sedam bilo je uvijek puno intenzivnih struja. Bilo je šezdesetosmaša s kosama do struka, nekih ljevičara, pa desničara, pa uvjetno rečeno klerikalaca... jednostavno pametnih ljudi koji su došli s uvjerenjima ili ih tek tamo stvarali. Upijali smo taj zrak koji je mirisao na život i koji nas je najprije pozitivno tresnuo u lice, a zatim nas negativno opalio pozadi jer neke stvari ne mogu biti onakve kakvima ih nadobudne glave zamisle – živo se prisjetila i otvoreno začudila kako je dobila nagradu baš za taj dokumentarac, a ne neki o kulturnjacima kojih je u 37 godina novinarskog staža na HTV-u snimila ‘na tone’. I kada je pitate kada će i hoće li sada u 60. u mirovinu, priča anegdotu u kojoj je odgovor na to pitanje spojen s divnim trenutkom iz karijere.

Glavni krivci

– Moja velika literarna ljubav je pisac Amos Oz, a i iskustvo razgovora s njim je fantastično. Prije nego što sam ga srela, rekla sam nakladnicima: “Ako mi dovedete Oza u Zagreb, nakon toga idem u mirovinu”. I došao je. I ja mu ispričam tu anegdotu, na što on odgovara: “Nemojte nipošto!”. Dakle, on je kriv što ne idem u mirovinu, baš kao što je Jeremy Irons koji je pohvalio moju bijelu kosu krivac što ću zauvijek biti sijeda – smije se Lina.

>>Kadrovska pripetavanja bez granica: HTV 4 posvađao prijatelje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije