Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kerum sprema tužbu, a mogao bi postaviti Mucala za v.d. intendanta

“Hvala gospodinu ministru na tom završnom akordu, ali mi u partituri imamo još jednu codu za koju vjerujemo da ćemo je odsvirati – mi”, piše u priopćenju Kazališnog vijeća
19. lipnja 2010. u 21:30 32 komentara 3 prikaza
mucalo (1)
Foto: Nino Strmotić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Vrlo žestoke i podijeljene reakcije javnosti izazvalo je odbijanje ministra kulture Bože Biškupića da potvrdi imenovanje Duška Mucala za intendanta HNK Split. Nakon što je čuo za odluku ministra, gradonačelnik Željko Kerum odmah je sazvao izvanrednu konferenciju na kojoj je izjavio da je riječ o bojkotu Splita i da Zagreb želi odlučivati o svemu što se u Splitu događa.

Danas je izvanrednu sjednicu održalo Kazališno vijeće s predsjednicom Sanjom Erceg-Vrekalo na čelu. U priopćenju vijeće naglašava da je odbijanjem da potvrdi njihov i gradski prijedlog ministar na osebujan način stavio točku na bjesomučnu kampanju koja je od početka pratila taj izbor.

Na djelu organizacija

“Hvala gospodinu ministru na tom završnom akordu, ali mi u partituri imamo još jednu codu za koju vjerujemo da ćemo je odsvirati – mi”, piše u priopćenju.

Opovrgavaju ministrovu tvrdnju da je Mucalo nesposoban kao organizator i poznavatelj kazališta te tvrde da ministra nije ni zanimao njegov program. Smatraju da je odluka politička i da nije uvjetovana slabošću programa. Kažu da je Mucalo bio izložen javnom linču te da je jasno da je na djelu organizacija koja ne podnosi da bilo tko, pa bio to Željko Kerum, gradonačelnik, ili Duško Mucalo, budući intendant, smije postati nositeljem javne dužnosti ako ona to nije odobrila. Kazališno će vijeće do kraja ostati uz kandidata Mucala koji mu je obećao kazalište, i to hrvatsko i narodno!

– Čekam odluku Gradskog vijeća pa ću odlučiti što ću – izjavio je danas Mucalo.

Gradsko vijeće navodno bi u ponedjeljak trebalo odlučiti hoće li imenovati v.d. intendanta HNK Split ili će raspisati novi natječaj. Odluku ministra kulture Bože Biškupića pozdravljaju oporbeni vijećnici iz redova HDZ-a i SDP-a koji su napustili sjednicu 9. lipnja na kojoj se odlučivalo o intendantu.

HDZ i SDP zadovoljni

– Želim upozoriti na opasno ponašanje gradonačelnika Keruma. On svjesnom i zločestom agitacijom želi nametnuti sukob Splita i Zagreba koji ne postoji – poručuje Sanja Župa (HDZ) te dodaje da je staro Kazališno vijeće smijenjeno bez argumenata, a montirano je novo, marionetsko vijeće.

Predsjednicu Gradskog vijeća Splita Nevenku Bečić jučer se nije moglo dobiti, a gradonačelnik Kerum rekao je da će pravne službe Grada odlučiti hoće li pokrenuti upravni spor. Grad Split vjerojatno će Mucala predložiti za v.d. intendanta.

– Slažem se s Biškupićevom odlukom koja je vjerojatno donesena pod pritiskom javnosti koja nije zadovoljna izborom – smatra sociolog Zoran Malenica te dodaje da, iako u nekim stvarima u RH ima puno centralizma, ovdje o tome nije riječ:

– Kerum je formalnopravno izabran demokratski, ali treba uzeti u obzir realne brojke. Dobio je tek svaki peti glas. Na elementarnom ponašanju pokazao je da nije dorastao funkciji.

Biškupič: Treba hrabrosti za čita

Biškupič: Treba hrabrosti za čitanje Mucalova programa

Nije mi trebala hrabrost za nepotvrđivanje Duška Mucala za splitskog intendanta, nego za čitanje njegova programa, izjavio je danas ministar kulture Božo Biškupić na dodjeli Nazorovih nagrada u Hrvatskom državnom arhivu. Optužbe gradonačelnika Keruma nazvao je populističkima te rekao da Split kao privremeno rješenje može imenovati v. d. intendanta. Najavio je mijenjanje zakonskih odredbi o biranju intendanata te rekao kako mu je Mucalo simpatičan kada se bavi poslom koji zna.

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • flok:

    zašto lažete da je mucalo neobrazovan čovjek je bio direktor u brodomerkuru uvijek nešto lažete

  • flok:

    ajmo kulturnjaci, recite iskreno čega se bojite bojite se da će vam mucalo kao ekonomist i bivši diektor ugledne firme zavrnuti špinu i srezati izmišljene troškove

  • -obrisani-:

    A kome triba kazaliste dok jema kastradine i kupusa ?