Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stotinjak dućana

Kerum prodaje Koteks, hotel Marjan, zemljišta...

'26.04.2012., Split - Vila Dalmacija - Gradonacelnik Zeljko Kerum imao primanje za dobitnike nagrada Grada. Photo: Tino Juric/PIXSELL'
Foto: 'Tino Juric/PIXSELL'
1/3
03.05.2012.
u 10:00

Na putu prema dolje Tomislav Mamić preuzeo splitske dućane u Jokeru, Koteksu, na Brdima...

Željko Kerum prodao je svoje velike trgovine Tommyju, u vlasništvu Tomislava Mamića, njegova starog poslovnog partnera, koji unatrag nekoliko godina kupuje dio po dio Kerumove maloprodaje. Od srijedu u Jokeru, Kerumovu ponosu i najvećem trgovačkom centru u središtu Splita, nema više supermarketa Kerum. Nakon inventure za 1. svibnja, u prizemlju centra veliki je natpis Tommy. Nema ni legendarnih žutih vrećica, ali blagajnice i ostali zaposlenici, što je najvažnije, ostali su isti.

Izašli iz NTL-a

– Riječ je o tome da smo mi, Kerum i Tommy, izašli iz NTL-a i napravili sporazum da ćemo zajedno nastupati na tržištu. Dogovorili smo unutarnje preslagivanje, i to tako da će Tommy držati veće dućane, a mi ćemo zadržati male. Tommy je sada u Jokeru, Koteksu, na Brdima, ukupno na desetak lokacija – izjavio nam je Željko Kerum.

Nije htio pojedinačno nabrojiti lokale koje je prodao niti govoriti o cijeni i budućnosti ostalih Kerumovih trgovina. Tek je demantirao splitske ćakule da je prodao i prvi dućan, koji je otvorio prije 21 godinu, u “ćaćinoj kući” na Brdima.

Kako god Željko Kerum nazivao najnoviju poslovnu transakciju, preslagivanje kojim je ostao bez velikih trgovina zvuči i izgleda kao preuzimanje, a u svakom slučaju znači veliko slabljenje nekoć najjačeg dalmatinskog trgovca. Nakon što je prije 10-ak dana najavio da prodaje hotel Marjan jer želi ojačati svoju osnovnu djelatnost, trgovinu, Kerum tako više na splitskom području nema velikih dućana. Sve trgovine južno od Metkovića Tomislavu Mamiću prodao je prije godinu i pol dana.

Potkraj 2011. godine Tommy je kupio i Kerumove dućane u Baškoj Vodi i Dugopolju, a u siječnju ove godine preuzeo je i trgovinu Kerum na riječkom Korzu.

Kakvi su Tommyjevi daljnji planovi, pokušali smo doznati od Darija Mamića, komercijalnog direktora i člana uprave, međutim bio je zauzet sastancima pa, unatoč nastojanjima, nismo uspjeli doći do njega.

Ali, nedvojbeno je da je Tommy od 2010., kada je započeo preuzimanje Kerumova prodajnog lanca, znatno osnažio svoju ulogu na tržištu. Ima stotinjak dućana, zapošljava oko 2000 ljudi. Potkraj prošle godine kupio je tvrtku NK Commerce iz Aržana koja zapošljava 70-ak radnika. U 2010. godini prihod Tommyja iznosio je 1,3 milijarde kuna te je taj lanac zauzeo osmo mjesto među trgovcima u Hrvatskoj. Tomislav Mamić drži se daleko od očiju javnosti. Na sebe je skrenuo pozornost 2009. kada je kupio dionice Hajduka za 5 milijuna kuna te je do svibnja prošle godine bio u Nadzornom odboru. Oni koji ga poznaju opisuju ga kao marljivog i ozbiljnog.

Više ne može

Kerumova pozicija sve je slabija, a prepuštanje najatraktivnijih lokacija Tommyju dovest će do daljnjeg smanjivanja njegova komada tržišnog kolača pa njegova izjava da se vraća svojoj temeljnoj djelatnosti, koju je dao prije 10-ak dana, zvuči poprilično demagoški. Paralelno s prodajom najvažnijih trgovina, Kerum traži kupce za mnoge svoje nekretnine diljem Hrvatske. Prodaje Koteks, Kopilicu, zemljišta po Splitu, robnu kuću u Zadru, kino Central u Zagrebu... Naravno, na prodaju je i hotel Marjan u koji je uložio 113 milijuna eura i koji ga je doveo do točke s koje više očito ne može dalje.

Komentara 14

PE
Pegaz
10:13 03.05.2012.

Hmmm...valjda skuplja gotovinu pa ce zbrisati, dok jos moze.

CC
Chicago Chicago
10:18 03.05.2012.

Ubise ga kamate.

AM
a_morte_i_rossi
11:11 03.05.2012.

jos godinu dana pa mora pobjeci!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije