Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kerum nećaku dao da gradi stanove POS-a za 75 mil. eura

- Surađivat će u projektu s Gradom, ali sve je po zakonu. Nije bitno čiji je kapital, a sukoba interesa nema, kaže splitski gradonačelnik
12. siječnja 2011. u 07:45 22 komentara 16 prikaza
Željko Kerum
Foto: Luka Klun
Pogledajte galeriju 1/3

Igor Sapunar, 23-godišnji diplomirani ekonomist, investitor je 75 milijuna eura vrijednog projekta “Kila” u Splitu, gradnje jeftinih stanova, po 1000 eura za kvadrat.

Namijenjeni su obiteljima s POS-ove liste, ali i ostalim splitskim podstanarima pa će kupce odabrati gradska tvrtka Split gradnja. Mladi poduzetnik, vlasnik i direktor tvrtke Sapor d.o.o., nećak je Željka Keruma, splitskog gradonačelnika, pa je informacija o milijunskoj investiciji sina Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine, i Kerumove sestre Mare izazvala sumnju da je riječ o kapitalu gradonačelnika koji “ispod žita” posluje s Gradom.

Shizofrena situacija

– Nije bitno čiji je kapital ni tko stoji iza njega. Bitno je to što je Igor Sapunar pravno i fizički jedini vlasnik tvrtke. Poslovat će s gradskom tvrtkom Split gradnja, koja je već uredila model kupnje s bankama, i posredovat će s ljudima čija je želja da konačno riješe svoj stambeni problem. Što je u tome sporno? – pita se Kerum. Kaže da je svjestan da će biti prozvan zbog sukoba interesa, ali da ga nije briga.

– Nema nikakvog sukoba. Imam cijeli tim pravnika i odvjetnika, sve su proučili i nema ništa što nije po zakonima i propisima. Ja znam da mi mnogi ne žele dobro, kritiziraju sve što se događa, nastoje sve obezvrijediti, pa će i ovo. Drago mi je što se rješava problem podstanara – rekao je Željko Kerum.

Mladoga poduzetnika Sapunara, čija je tvrtka registrirana za gradnju s adresom u Jokeru, nismo jučer pronašli, a njegov otac Petroslav Sapunar nije odgovarao na pozive. Zato su za komentar bili spremni splitski oporbenjaci.

– Split je u shizofrenoj situaciji. Nitko nije homo duplex i ne mogu se oteti dojmu da se s političkih pozicija promiču interesi koji nisu javni. Gdje prestaje politička, a počinje familijarna dimenzija? Bez obzira na to je li to zakonski pokriveno, ovo neprestano žongliranje privatnim i javnim interesom nije dobro – kaže Marin Jurjević, šef splitskog SDP-a.

Očajnički pokušaj

– “Kila” je isključiv osobni interes Željka Keruma. Još jednom od građana pravi budale. Preko Igora Sapunara pokušava plasirati svoj novac, a to dogovara s tvrtkom IGH, prema kojoj ne želi aktivirati jamstva za Spaladium arenu na štetu Grada – kaže Sanja Bilač iz HDZ-a.

– Kerum je pred bankrotom. Nije li to, zapravo, pokušaj da se izvođači njegova Marjana i Jokera naplate preko tvrtke Split gradnja? Je li ovo očajnički pokušaj da gradskim novcem sanira svoje dugove? – zapitala je Sanja Bilač.

‘Mlad je, pametan, obrazovan, rođe

‘Mlad je, pametan, obrazovan, rođen za posao...’

Igor je mlad, sposoban, obrazovan, pametan, jednostavno rođen za posao. Živi za posao, a posljednjih je godina i sam rukovodio poslom. Uskoro će biti magistar ekonomije – pun je hvale za svog nećaka Željko Kerum.

Naime, mladi će Igor ispuniti predizborno obećanje ujaka Željka o jeftinim stanovima za podstanare, a do projekta “Kila” došao je tako što ga je otkupio od IGH, i to u zamjenu za zemljište nekadašnje tvornice “Nade Dimić” u Zagrebu, zbog čijeg se urušavanja Kerum svojedobno, kao vlasnik, morao opravdavati.

– Naše obiteljske stvari naše su stvari – kaže Kerum.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • malicki:

    \"Nije bitno čiji je kapital ni tko stoji iza njega.\" tako je. samo u državi hrvatskoj.

  • Mladen Miletić:

    gor Sapunar, 23-godišnji diplomirani ekonomist, investitor je 75 milijuna eura vrijednog projekta “Kila” u Splitu, gradnje jeftinih stanova, po 1000 eura za kvadrat. Kupujem 100 kvadrata gdje mogu da uplatim ??? Ili če iči preko veze ???