Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradsko vijeće

Kerum izbjegao prosvjednike koji se protive gradnji na Marjanu

sjednica kerum (1)
Foto: Nino Strmotić/Pixsell
1/11
24.02.2011.
u 09:28

Prosvjednici su pjevali "Marjane, Marjane", dijelili letke i u rukama držali transparente

Splitske vijećnike koji su jutros prije 9 sati dolazili na sjednicu Gradskog vijeća ispred zgrade gradske uprave dočekalo je 100-tinjak prosvjednika. Pjevali su "Marjane, Marjane", dijelili letke i u rukama držali transparente tražeći zabranu bilo kakve gradnje na Marjanu.

Gradonačelnik Željko Kerum izbjegao je prosvjednike tako što je u zgradu gradske uprave ušao na stražnji ulaz.

Nakon sedmosatne rasprave, gotovo svi zaključci koje je predložila oporba, na čiji je zahtjev sjednica sazvana, su odbijeni. Nema moratorija na izdavanje dozvola niti zabrane bilo kakve gradnje. Kerum u vijećnici nije prozborio niti riječ, a najveći dio rasprave, tijekom koje je on bio najspominjanija osoba, nije ni bio u vijećnici. Nije ni trebao, sve je odradila njegova većina.

Srđan Marinić, tajnik Društva Marjan, u uvodnom izlaganju na tematskoj sjednici o splitskoj Park šumi, sazvanoj na zahtjev 12 oporbenih vijećnika, pozvao je vijećnike da zatraže inspekcijski nadzor nad usklađenosti Županijskog urbanističkog plana i GUP-a tvrdeći kako ima neusklađenosti, a da se do tada donese odluka o moratoriju gradnje, odnosno da gradske službe prestanu izdavati dozvole.

Vijećnike je podsjetio na Statut Grada Splita po kojem su se obvezali: "Jednako ću čuvati i brdo Marjan, svako njegovo živo biće, svaki bor, pa i svaki kamen..."

- Gdje ste bili od 2005., kada je donesen GUP, do danas? - pitala ga je Nevenka Bečić, predsjednica Vijeća.

Jure Šundov, dogradonačelnik, rekao je kako svi žele očuvati Marjan i da je interes Grada iznad svih, ali i interes građana.

- Privatno vlasništvo je zaštićeno, nitko nema pravo drugome činiti štetu - rekao je Šundov.

Pročelnica za urbanizam Ružica Batinić-Santro ustvrdila je kako neusklađenosti među planovima nema.

Bilo je zanimljivo i izlaganje Mate Kosovića, koji je privremeni direktor Javne ustanove za očuvanje park šume od njezina osnutka 2004. godine, a natječaj za ravnatelja koji je raspisao odmah, nikada nije došao kao tema dnevnog reda na Gradsko vijeće.

- To što ste privremeni ravnatelj meni je jako čudno, ali govori kako se odnosilo prema Marjanu - komentirala je Bečić.

Raspravu je otvorio Luka Podrug (HČSP) koji se pobunio zbog politikantskog razloga sazivanja sjednice.

- Ne radi se ništa mimo GUP-a koji smo prije niz godina donijeli u dobroj namjeri, s ciljem sprječavanja privilegirane gradnje - rekao je Podrug i spomenuo divlju gradnju u zelenoj zoni i na južnim padinama, na koju nitko ne reagira.

- Ne reagira se na to, nego na legitimno uređenje plaže - poručio je Podrug.

Rekao je da u zelenoj zoni postoji bespravna zgrada saborskog zastupnika SDP-a.

Esdepeovci su se stali čuditi, a Ljubica Vrdoljak (nezavisna) im je rekla da su dobri glumci.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
09:56 24.02.2011.

Dragi Splicani, dali ste naucili lekciju? Dali ste naucili da se na izborima samo najbolji moraju birati, a ne gangsteri, nasilnici i fasisoidi? Shvatite da nesmije biti nezamjenjivih, svemocnih i sveznanih. Birajte samo najbolje a ne najglasnije, najsnaznije i najbogatije.

DA
darko9
10:34 24.02.2011.

kako vječnik u gradu može dignuti ruku za kriminal kakovi su to ljudi gde im je moral i poštenje kako mogu sugrađane pogledati u oči sramota

JU
julio
09:49 24.02.2011.

još malo dolaziće padobranom ili nikako neće dolaziti lopov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije