Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak

Kerry stigao u Moskvu na sastanak s Putinom o Siriji

john kerry
Foto: Reuters/PIXSELL
15.12.2015.
u 08:46

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak navečer da su se Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Lavrov dogovorili u telefonskom razgovoru da je prije bilo kakva novog sastanka potrebno ispuniti neke specifične preduvjete.

Američki državni tajnik John Kerry u utorak je stigao u Moskvu kako bi prevladao razlike u stajalištima s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom u pogledu uloge sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u političkoj tranziciji u toj zemlji i o tomu koje bi pobunjeničke skupine trebale sudjelovati u mirovnim pregovorima. 

Kerry će nastojati pripremiti uvjete za treći krug pregovora sa svjetskim silama o Siriji dok postoje sumnje u pogledu toga treba li uopće održati sastanak dogovoren za petak u New Yorku. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak navečer da su se Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Lavrov dogovorili u telefonskom razgovoru da je prije bilo kakva novog sastanka potrebno ispuniti neke specifične  preduvjete.

Glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova Mark Toner rekao je da ne postoje preduvjeti za održavanje ovog sastanka.

Rusija je jedan od najčvršćih Asadovih saveznika i od 30. rujna izvodi zračne napade  u Siriji kao potporu Asadovim snagama  u borbi protiv pobunjenika. Rusija drži da bi o Assadovoj političkoj sudbini trebao odlučiti samo sirijski narod, a ne bilo koje vanjske sile.

Govoreći prije Kerryjeva dolaska u Moskvu, dužnosnik ministarstva vanjskih poslova  rekao je da bi Kerry također trebao postaviti pitanje o ruskom bombardiranju snaga sirijske oporbe umjesto ciljeva militanata Islamske države, a taj će pristup vjerojatno naljutiti Moskvu.

Uoči razgovora rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je izjavu u kojoj se ističe da Washington još nije spreman za punu suradnju u borbi protiv militanata IS-a i mora preispitati svoju politiku u pogledu "razdvajanja terorista na dobre i loše".

Kerryjev sastanak s Putinom slijedi nakon prošlotjednog sastanka u Rijadu na kojemu je dogovoreno da se mnogobrojne pobunjeničke skupine osim IS-a ujedine i pregovaraju na sirijskim mirovnim pregovorima.

 

Ključne riječi

Komentara 14

VL
Vlado1111
10:09 15.12.2015.

Kerry je zatrazio sastanak. Znaci Rusija nije izolirana nego u poziciji postavljati i svoje uvjete. Sve zlo u bilskom istoku dolazi od USA.

AB
ankl_beni
09:11 15.12.2015.

prepustiti sirijskom narodu? pa gosp. kerry taj narod vec mjesecima bjezi u europu, a za potpisivanje nekakvog mirovnog sporazuma nisu culi jer su u skoli jedinu knjigu imali kuran i neki kalifat. a i btw sve te koje ste porokali i sadama i bin ladena itd... dok su oni vladali svojim drzavama bio je puno veci mir nego sada, a sada jos hocete i ovog bašara skinut. bolje vi to ostavite putinu

MX
Mister X
10:06 15.12.2015.

....rekao je da bi Kerry također "trebao postaviti pitanje o ruskom bombardiranju sirijske terorističke """oporbe""" a taj će pristup vjerojatno naljutiti Moskvu. Tako da bi Moskva mogla njem u postaviti pitanje a koliko oni u dogovoru sa Turskom več godinamama zarađuju na prodaji opljaćkane nafte i od kada podržavaju Islamiste .. Mogao bi postaviti pitanje kako to od kad se vi zapadnjaci već 15 godina borite protiv terorizma njega sve više .. 11 septembra ste na listi imali 30 terorista ( niti jedan iz Iraka ! ) A sada prićate nakon 250.000 mrtvih u Siriji da imamo za neprijatelje cijelu državu Svi isti svi nam teroristi ... Nije li to na nečiji ponos i uspijeh mudre njihove mudre politike i ""borbe protiv -terorizma"" ??? Ako tako razgovaraju bit će jako uspješni i ako pita Kerryanca nije li tvoj "poglavica podgovorio nešto Turčina" da odigra pametnoga poštenoga čuvara granice demokracije ...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije