Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Beču

Kerry: Ništa se ne može učiniti ako Asad ostane na funkciji. Lavrov: Neka o njemu odluči narod

Kerry Lavrov
Reuters/PIXSELL
23.10.2015.
u 22:15

Sudbina sirijskog predsjednika Bašara al-Asada jasno dijeli Washington i Moskvu.

 Američki državni tajnik John Kerry je rekao da se nada da će biti moguće sljedećeg tjedna održati novi veći međunarodni sastanak o sukobu u Siriji, nakon razgovora koji su u petak održani u Beču između Saudijske Arabije, Turske, Rusije i SAD-a.

"Danas smo dogovorili sa svim stranama da ćemo pokušati već možda sljedeći petak održati širi sastanak s nadom u pokretanje političkog procesa u cilju rješenja sirijskog sukoba", rekao je Kerry novinarima u Beču. "Svrha sastanka četiriju strana o Siriji u Beču bio je pokušaj da se pronađu nove ideje za izlazak iz slijepe ulice tog građanskog rata", dodao je Kerry priznavši da su sudionici svjesni da će to biti teško.

Sudbina sirijskog predsjednika Bašara al-Asada jasno dijeli Washington i Moskvu. Većina europskih zemalja shvaća da Asad onemogućuje mir. "Ništa se ne može učiniti ukoliko on ostane na funkciji", rekao je Kerry. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je ocijenio da sirijski narod mora odlučiti o sudbini svog čelnika. Kerry je bez obzira na razlike u stajalištima sastanak ocijenio konstruktivnim.

On je precizirao da za sada nema govora da Iran sudjeluju na budućem dipomatskom sastanku, dok je Lavrov kazao kako je potrebno proširiti popis  i na druge zemlje, gdje on uključuje Iran, a posebno izdvaja i stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, te regionalne sudionike poput Egipta, Katara, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ipak je naglasio da ne treba u nedogled proširivati popis. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, koja se nalazi u Beču zbog sastanka kvarteta o Bliskom istoku, rekla je da se nada da će Iran moći biti dijelom procesa razgovora o Siriji.

>>Sirijska srednja klasa u potrazi za izgubljenom boljom budućnošću

>>Bez Turske nema rješenja u Siriji niti kraja izbjeglicama

Komentara 29

Avatar Abcd....
Abcd....
00:16 24.10.2015.

Jasno kao dan sto kaze gosp. Sergej Lavrov. Rusija, Iran, Assad i Hezbollah prvo trebaju potamaniti americke saveznike ISIL-ovce i uspostaviti primirje, pa onda organizirati izbore pa sto bude. O Siriji ce odlucivati Sirijski narod, a ne nekakvi Kerovi, ISIL-ovci, Obame, Netanyahuov fasisticki rezim i ostale bljuvotine.

Avatar d-ano
d-ano
22:23 23.10.2015.

,,,,,,,,ameri su razumjeli odavno na svom jeziku od kad je PUT- IN dosao na vlast u rusiji sto ih ceka,,

ST
strsljen2013
09:21 24.10.2015.

Pa gospodine Kerry, kada ćete pokrenuti savezne akcije za oslobađanje Palestine od Izraela?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije