Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dunja špoljar:

Kćeri smo kroz igru i šalu objasnili da je nastala liječenjem majke

'10.05.2012., Zagreb - Dunja Spoljar, saborska zastupnica SDP-a koja je majka djeteta iz epruvete.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
11.05.2012.
u 13:00

Poručujem svakoj ženi koja ne može zatrudnjeti da se počne liječiti, kaže SDP-ova zastupnica

– Dopustite da vas upoznam sa svojom kćeri. Prohodala je s devet mjeseci, a rečenice izgovarala već na prvom rođendanu. Zdrava je, ne budi se noću, ne sanja bijele kute. Zadnji antibiotik popila je sa 18 mjeseci. Sada ide u osmi razred. U prvom razredu slomila je ruku, a s pet godina imala je vodene kozice. Odlična je učenica, članica je planinarskog društva i redovita polaznica mažoretkinja. Nespretna je za sve sportove s loptom, a soba joj je i više nego često neuredna. Ovisna je o slatkišima i Facebooku. I da, moja kći je dijete iz epruvete – ispričala je u srijedu tijekom saborske rasprave o izmjenama Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji SDP-ova zastupnica Dunja Špoljar i zaslužila veliki pljesak.

Htjeli usvojiti dijete

Budući da je jedina MPO majka u Saboru, shvatila je da će tako najbolje prikazati svoj stav o toj temi. Njezinoj je kćeri danas 14 godina i začeta je 1998. u Klinici u zagrebačkoj Petrovoj bolnici.

– Suprug i ja smo ušli u zajednicu, nakon nekoliko godina nismo imali djece i počeli smo se liječiti. Krenuli smo u Petrovu gdje smo dijagnosticirali neplodnost, problem je bio u meni, suprugova dijagnoza bila je u redu i tako smo krenuli u postupak pomognute oplodnje. Trinaest puta bila sam izložena hormonskoj stimulaciji, od toga osam puta došlo je do embriotransfera i naravno, zadnji put je bilo uspješno – prisjeća se zastupnica Špoljar jednog od najsretnijih trenutaka života. Često se, kaže, pitala po čemu se taj 13. ili osmi put razlikovao od ostalih i zašto je bio uspješan.

– Shvatili smo da smo kao bračni par prihvatili mogućnost da živimo bez djece i da život bez djece nije nezamisliv, da nije životni imperativ bračnog para imati djecu. Istodobno smo godinama bili u postupku za posvajanje, prošli smo svu proceduru, dobili dozvolu da usvojimo dijete i počeli tražiti dijete po centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj, kako to zakon nalaže. No to je 1997. bilo vrlo teško i dugotrajno – objašnjava te dodaje kako je, srećom, cijelo vrijeme imala potporu okoline koja se savršeno ponašala. Nije, kaže, lako liječiti neplodnost jer je i procedura naporna i bolna.

Pravo na roditeljstvo

– I moja uža obitelj i kolegice i kolege na poslu i svi ostali, bili su mi podrška. To nije moguće proći bez potpore okoline. To su bolni trenuci, hormoni, injekcije, bolovi, sve se to zaboravi, ali duhovna bol, bol nedohvaćenog majčinstva najveća je bol u cijeloj priči – tvrdi Dunja Špoljar koja je sa suprugom odmah nakon začeća odlučila da će procijeniti trenutak kada će reći kćeri da je začeta u klinici.

– Bilo bi nezgodno kada bi dijete to doznalo u osjetljivoj životnoj fazi pa smo mi to počeli objašnjavati u šali, kroz igre i već je u vrtiću znala da je nastala liječenjem majke – tvrdi zastupnica Dunja Špoljar te poručuje svim ženama koje razmišljaju o tome trebaju li ili ne ići svom liječniku i prijaviti da ne mogu zatrudnjeti iako pokušavaju, da jednostavno krenu liječiti svoju neplodnost jer neplodnost je bolest. Svatko ima pravo na roditeljstvo.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
durica
13:34 11.05.2012.

Bože moj dragi - oni su \"ušli u zajednicu\"! Kao da su u partizanima \'43. Ali jedno su odradili odlično - način kako su djetetu u pravo vrijeme objasnili kako je začeta. Takav ili sličan način trebalo bi ozakoniti, jerer osobi na pragu samostalnosti prirediti šok da sa 18 godina doznaje da joj roditelji nisu roditelji je bešćutno i sebično.

PA
paper2cuts
14:18 11.05.2012.

ajme gledao sam taj njen govor u saboru...u toku koliko toliko suvisle rasprave ona se javlja za rijec s tim blj govorom (pripremljenim ranije) koji nema veze ni s raspravom ni s icim, gomila dosadnih recenica koji na 100 nacina vrte jednu jedinu tezu : njena kcer je normalna. Vau, ja sam mislio da su djeca nastala umjetnom oplodnjom drukcija od ovih...ili da im nesto fali...bravo zastupnice, zasluzili ste i pljesak i placu i ne morate nista vise govoriti do kraja mandata (mozda bi to bilo i bolje) koja j. patetika. Kako to rijesava pitanje zamrznutih zametaka, lijecenja neplodnosti, pravo \'poslovnih\' zena bez partnera na dijete... opcenito zastupnici sdp.a ne odgovaraju konkretno ni na jedno pitanje(bar vezano uz ovo) nego nesto seruckaju. pocevsi s ministrom koji prica intonacijom kao najlosiji pop i daje si na vaznosti. sramota

SI
sinaj
15:10 11.05.2012.

Uopće nije dirnula javnost već smo zgroženi količino patetike ove zastupnice. Pitanje je što je s ostalom začetom djecom koji su i dalje u epruvetama ili su već ubijena. Jesu li i ona ovisna o fakbuku ili je njima onemogućila život i ovisnosti. Onako, bez patetike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije