Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC Osijek

Po težini i visini pacijenta izračunavat će potrebnu dozu lijeka za zloćudne bolesti

KBC Osijek, siniša varga
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/6
25.03.2015.
u 16:12

U Osijek je danas stigao i ministar zdravlja Siniša Varga koji je istaknuo kako je Programom plus 26.000 pacijenata maknuto s liste čekanja u zadnji šest tjedana

Svoja je vrata otvorio novoopremljeni Odsjek za pripravu citostatskih lijekova u KBC-u Osijek, za koji je iz državne blagajne izdvojeno 600.000 kuna. Suvremeni sustav za pripravu i primjenu lijekova za zloćudne bolesti, Cato sustav, veliki je iskorak u kontroli kvalitete liječenja zloćudnih bolesti.

– S podatcima o težini i visini bolesnika može se sada točno izračunati doza lijeka, a uz računalnu vagu pripravlja se potrebna količina lijeka – rekao je prof.dr.sc. Sven Kurbel, sanacijski upravitelj. Jedan je to od prvih tako sofisticiranih laboratorija u Hrvatskoj, ali i regiji.

– Podiže se razina sigurnosti pacijenta i u konačnici donosi velike uštede i po pitanju nabavke većih količina lijeka, ali i samog raspolaganja otpada koji se generira kod pripravaka samih citostatika. Racionaliziramo tako cijeli sustav – poručio je ministar Varga. Najavio je i kako će osječka bolnica ove godine dobiti novi magnet, dva CT uređaja i linearni akcelerator.

Varga je kazao i kako je približno 26.000 pacijenata u cijeloj Hrvatskoj pregledano i maknuto s liste čekanja u posljednjih šest tjedana, u sklopu Programa plus.

– Sve bolnice povećale su intenzitet rada i ja zbog toga zahvaljujem svom medicinskom i nemedicinskom osoblju – poručio je ministar Siniša Varga u KBC-u Osijek, gdje je, konkretno, lista čekanja prepolovljena.

>> Smanjili su liste čekanja i povećali broj operacija

Komentara 5

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:05 25.03.2015.

"Po težini i visini pacijenta izračunavat će potrebnu dozu lijeka za zloćudne bolesti" - ma nije valjda. Otkrili su toplu vodu.

DU
Deleted user
18:05 25.03.2015.

Nešto pozitivno i pohvalno. Dva CT-a i jedan MR...živi bili pa vidjeli. Kojom dinamikom idu natječaji, mogli bi biti prije izbori. Inače KBC Osijek vapi za temeljitom obnovom zgrada, dakle infrastrukture jer ima dijelova koji doista liče na bolnicu za sirotinju iz Alan Forda, kao neurologija ili infektologija. Žalosno je što se u bolnicu ulaže kako se mijenjaju ravnatelji. Tako je sređen endoskopski laobratorij jer je Borzan gastroenterolog, sada ovo jer je Kurbel onkolog, prije ORL jer je Vranješ otorinolaringolog itd. itd. Da bi se neki odjel ili klinika sredili mora biti ravnatelj te struke. To samo govori da sustav ne funkcinira, nego da se sve ostvaruje utjecajem.

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
18:56 25.03.2015.

Tek ste se sada toga sjetili? Kao da ste do sada živjeli na Marsu!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije