Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o pogrebničkoj djelatnosti

'Kažu da je od monopola države gori samo monopol privatnika'

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
18.03.2015.
u 13:30

Nezavisni Branko Vukšić rekao je kako bi iza ovog zakona trebao biti zadnji članak "sve vas pozdravlja vaš ministar Maras i sve će biti u njegovim rukama".

Zakon o pogrebničkoj djelatnosti rezultirat će neredom te lovom na pokojnike, upozorili su danas saborski zastupnici tijekom rasprave o ovom zakonu po kojemu bi se pogrebnički poslovi poput pripreme pogreba i prijevoza pokojnika do groblja ili krematorija prepustili tržištu, dok bi poslove održavanja groblja i ukopa i dalje obavljala komunalna poduzeća.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros tvrdi da se u pogrebničkoj djelatnosti godišnje okrene oko 550 milijuna kuna, dok gradovi i općine uberu ukupno oko tri milijuna kuna na ime koncesija. - Privatni pogrebnici prisiljeni su plaćati koncesijske naknade između 30 i 90 tisuća kuna godišnje, a tržište dijele s komunalnim tvrtkama koje za istu djelatnost ne trebaju koncesiju. To je neustavna praksa, odnosno zloupotreba monopola – ustvrdio je Pros.

Nezavisni Branko Vukšić upozorava na problem monopola. - Kažu da od monopola države samo je gori monopol privatnika. Tako da ćemo u nekim dijelovima države vjerojatno imati to da će se učiniti sve da jedinice lokalne samouprave izgube čim više utjecaja na sve više poslova i da im se oduzme iz ruku sve više sredstava kako bi privatnici mogli što više zarađivati. Kad bih odlučivao o tome, a ne odlučujem, ostavio bih čitav taj posao u nadležnosti lokalne samouprave jer u njih imam više povjerenja nego što imam u privatizaciju za koju se toliko zalažete – kaže Vukšić te dodaje kako bi iza ovog zakona trebao biti zadnji članak "sve vas pozdravlja vaš ministar Maras i sve će biti u njegovim rukama".

Zamjenik ministra ne slaže se s ovim stavom. - Jedinice lokalne samouprave i dalje će moći obavljati pogrebničku djelatnost, samo što će biti u jednakom položaju kao privatnici. Zakon nikom ništa ne uzima – uvjerava Pros. HDZ-ov Tomislav Klarić također vjeruje da se ovim zakonskim prijedlogom dodatno oduzimaju sredstva lokalnim samoupravama. - Boji li se ova Vlada jedinica lokalnih samouprava? Je li to namjerno ili jednostavno ne zna što radi? Kod mene u Primorju ima jedna poslovica. Neće se valjda nitko uvrijediti. Kaže se 'ča jedna bena pokvari, ne može sto pametnih popraviti – tvrdi Klarić te dodaje kako su jedinice lokalne samouprave dovedene u situaciju da se mnoge odluke donose u Zagrebu, dok se na njih samo prebacuju obveze.

- Ono čega se treba bojati je da će otvaranje tržišta, posebno u dijelu preuzimanja prijevoza pokojnika, dovesti do lova na pokojnike, do nelojalne konkurencije, a u konačnici do povećanja cijele usluge. Smatram da je ovo djelatnost od javnog interesa te da kao takva treba i ostati u Hrvatskoj - smatra nezavisni Damir Kajin, a HDSSB-ov Igor Češek dodaje kako će ovim zakonom doći do "lova na pokojnika, lova na robu, lova na lovu". HDSSB, dodaje on, neće podržati zakon jer smatraju da pogrebnici ucjenjuju obitelji pokojnika i papreno im naplaćuju usluge.

- Sahrana izvan radnog vremena, 760 kuna prijevoz djelatnika do groblja, 170 kuna. I zvono na groblju, 100 kuna. Dva najlona, 200 kuna. Otvaranje i zatvaranje grobnice 150 kuna i tako do tri tisuće kuna – primijetio je HDSSB-ov Boro Grubišić. SDP-ov Ivo Jelušić kaže da treba štiti interese građana. - Branite ono što je u interesu građana, a ne ono što je u interesu jedinica lokalne samouprave odnosno njihovih trgovačkih društava. Građani mogu biti ugroženi i od privatnih poduzeća, ali i od komunalnih poduzeća ako svoj posao obavljaju preskupo i nekvalitetno. Mislim, ne znači ako je nešto u javnom vlasništvu da je odmah super i da je dobro, to je prva stvar – upozorava Jelušić.

>> Otvaranje tržišta dovest će do 'lova' na pokojnike

Komentara 7

AE
aelis
17:56 18.03.2015.

I opet..Agencija za zastitu trzisnog natjecanja??? Zvakali su i prezvakavali taj Zakon koliko ono..pa da "samo" 5 godina....i sto se dogodilo? Osim jos jednog legaliziranog monopola, bas nista.

LU
lukabulic
15:00 18.03.2015.

razumi li tko lutanja ovog čovijeka----što se ne obrati josipoviću on poznaje pogrebničku---------posmrtnu - pripomoć-

LU
lukabulic
15:09 18.03.2015.

branko - zar nam nije isto koji monopol nas vozio kad budemo umrli---zbilja nebitno -neko hoće raskoš netko poniznost i jeftinije ni tamo ne idemo jednaki- isti-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije