Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA USTAVNOG SUDA

Kazna od 700 kuna za vožnju sa 0,5 promila u krvi - ukinuta!

alkotest
Arhiv VL
07.04.2010.
u 14:47

Zakonom je bila dopuštena vožnja s tom količinom alkohola, a kažnjavala se u slučaju da je počinjen prekršaj.

Vozači koji imaju običaj popiti zakonom dozvoljenu kapljicu alkohola, koja im u krvi ne stvara više od 0,5 promila alkohola, ubuduće bez imalo straha mogu sjedati za upravljač automobila. Naime, do sada ih policija nije kažnjavala ako nisu počinili kakav prekršaj, ali ako su u trenutku počinjenja prekršaja u krvi imali imalo alkohola, morali su za to platiti kaznu. Ubuduće neće biti posebnog plaćanja kazne za prekršaj koji su počinili s dozvoljenom količinom od 0,5 promila alkohola u krvi.

Naime, Ustavni je sud na svojoj sjednici ukinuo odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj vozači plaćaju 700 kuna kazne ako u trenutku počinjenja prekršaja imaju u krvi do 0,5 promila. Ustavni su suci tu zakonsku odredbu ocijenili diskriminirajućom jer se po njoj neke vozače kažnjava, a druge ne iako voze s istom količinom alkohola u krvi.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju te odredbe Zakona o sigurnosti na cestama stupit će na snagu po objavi u Narodnim novinama. Inače, novi zakon o dozvoljenih 0,5 promila u krvi stupio je na snagu 1. lipnja prije dvije godine kada je Sanaderova vlada zbog pritiska javnosti i koalicijskih partnera ukinula prijašnju odredbu po kojoj nije bio dozvoljen ni promil u krvi.

Komentara 12

TH
than
15:32 07.04.2010.

Hahaha. Ma kakva crna kazna... Kao da ih je bilo (muljalo se sve u 16). Eno danas na izlazu iz Zagreba frend dao 200 kuna policiji i pustili ga... Kazna je trebala biti 1500 kuna i nekoliko kaznenih bodova. Svee dok je takve nase policije, oni sa bijesnim automobilima ce raditi sto zele, a sirotinja se moze da mi prostite ***ti.

BU
BukiZG
15:35 07.04.2010.

A sada bi državi sud trebao narediti da isplati 100 puta veću odštetu ljudima koji su platili tu neustavnu kaznu. Možda bi tako država naučila da se ne može ponašati bahato. Još bi bolje bilo kad bi sud naredio ministrima da to vrate iz svojih plaća. Nadam se da će uskoro ustavni sud dosuditi da su neustavne i \"dnevne parkirne karte \" koje su uvedene kao zamjena za visoke parkirne kazne koje su naši gradovi samo preimenovali i time bezobrazno ismijali prošlu odluku ustavnog suda. Po mogućnosti u novoj odluci ustavnog suda trebeale bi biti i pravomoćne zatvorske presude za gradonačelnike koji su to napravili.

MS
mudako saka
17:28 07.04.2010.

kazne za pojas i ovo šta gamad iz pauk službe radi to sve treba zapalit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije