Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Januz Dervishi

Kazna mu pokrila pritvor, platio i 420.000 kn

27.02.2011. Zagreb, Hrvatska - Rijecki diler Janus Dervishi uhicen u zagrebackoj zracnoj luci nakon sto je stigao letom iz Pristine.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
04.12.2015.
u 15:25

Januz Dervishi je temeljem sporazuma s USKOK-om osuđen na tri i pol godine zatvora, koliko je proveo i u istražnom zatvoru

Nakon šest i pol godina suđenja, koje je nebrojeno puta prekinuto i iznova započeto, jučer je na Županijskom sudu u Rijeci napokon presuđeno u slučaju krijumčarenja šest kilograma heroina iz Češke u Italiju prije više od 15 godina, za što su na optuženičkoj klupi sjedili Januz Dervishi iz Kostrene (49) i Valdet Xhaka iz Pule (54).

Proglašeni su krivima i osuđeni, Dervishi na tri i pol godine, a Xhaka na dvije godine i mjesec dana zatvora, točno onoliko koliko su i proveli u istražnom zatvoru, no presuda suca Saše Cvijetića objavljena je temeljem prethodno postignutog sporazuma između optuženika i USKOK-a.

Jedan od uvjeta nagodbe za Dervishija bila je obveza da u državni proračun uplati 380.000 kuna stečene imovinske koristi i još 40.000 kuna za troškove postupka, dok je Xhaka za troškove postupka u proračun uplatio 10.000 kuna. Obojica su svoju obvezu ispunila prošloga tjedna pa su jučer, dobro raspoloženi, poslušali presudu i potpisali potrebne dokumente.

Dervishi, protiv kojega se prije i istodobno s ovim suđenjem, vodilo još nekoliko postupaka zbog iznude, pranja novca, lihvarenja i sprečavanja dokazivanja, koji još nisu pravomoćno okončani, nagodbom je barem jedan slučaj ostavio za sobom kako bi, rekao je nakon izlaska iz sudnice, "krenuo dalje jer mu je već bilo dosta suđenja koje bi se nastavilo unedogled".

Pritom je napomenuo da nikakvo priznanje nije dao. Za trajanja postupka bio je na Kosovu zbog smrtnog slučaja u obitelji pa je za njim bila raspisana tjeralica, a nakon povratka je bio uhićen na Plesu, no tvrdio je da bi bio ostao na Kosovu, čije državljanstvo ima, da je imao namjeru bježati. Inače, Dervishi je poznat kao jedan od najpoznatijih riječkih pritvorenika jer je u Via Romi proveo gotovo šest godina, a pamti se kako je nakon izlaska iz pritvora na slobodi bio tek trenutak jer su ga na stubama zatvora uhitili upravo zbog ovog slučaja koji je okončan nagodbom. U pritvoru je potom bio tri i pol godine.

>>Nakon duge stanke Dervishiju opet odgođen proces

>>Dervishi na sudu: Nisam bježao, vi ste me pustili, sad sam se vratio

Komentara 3

Avatar Baroudeur
Baroudeur
17:00 04.12.2015.

Pa odakle mu taj novac?

Avatar Luring
Luring
20:22 04.12.2015.

Domovina mu Nasa Lijepa

IB
istina_boli
07:53 06.12.2015.

U Hrvatskoj je vise siptara nego italijana, a vecina su dileri droge kao i on sam, dakle, imaju lovu da podmite pravosudje i politicare. Ovog ce uskoro opet corkirat, da izvuku jos love od njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije