Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kazna iz Hrvatske može se naplatiti i u Njemačkoj, ali...

Odluka Europskog suda pravde, proglašena ovoga četvrtka (9.3.), vrijedi i za općinska parkirališta, ali je za naplatu kazne nužna prethodna sudska odluka
10. ožujka 2017. u 14:52 5 komentara 2374 prikaza
policija
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Europski sud pravde u Luxembourgu je presudio da kazne za parkiranje mogu biti naplaćene širom EU-a. Povod toj odluci bio je slučaj jednog Nijemca koji je trebao platiti kaznu za pogrešno parkiranje u Puli.

Odluka Europskog suda pravde, proglašena ovoga četvrtka (9.3.), vrijedi i za općinska parkirališta, ali je za naplatu kazne nužna prethodna sudska odluka. Riječ je o slučaju jednog Nijemca koji je zbog pogrešnog parkiranja na jednom gradskom parkiralištu u Puli morao platiti kaznu u iznosu od 13 eura. No zahtjev za naplatu je primio od jednog hrvatskog javnog bilježnika. Nijemac je uložio žalbu, pa je sud u Puli zatražio mišljenje o tom slučaju od Europskog suda pravde.

14.04.2016., Zagreb - Novo otvorena Kaufland Trgovina u Slobostini. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL Ekonomski antibarbarus Zašto rad nedjeljom u trgovinama nije 
moguće zabraniti parking PRESUDA ECJ-A Nakon ove odluke dobro razmislite hoćete li platiti kaznu za nepropisno parkiranje u inozemstvu

Europsko pravo regulira izvršenje odluka u tzv. predmetima građanskog i trgovinskog prava. Kako je odlučio Europski sud, ta pravila vrijede i za gradska parkirališta. Jer, navodi se u presudi, tu nema razlike između privatne firme kao vlasnika parkirališta i grada.

No Nijemac ipak neće morati platiti kaznu, budući da je Europski sud upozorio da je za prisilnu naplatu nužna prethodna sudska odluka kako bi se i "prekršitelju" pružila prilika za iznošenje obrane. Dakle, zahtjev javnog bilježnika tu nije dovoljan kao osnova za naplatu.

Njemački automobilski klub ADAC je priopćio kako ova sudska odluka potvrđuje njegovo pravno tumačenje. ADAC je, naime, već godinama kritizirao postupanje hrvatskih javnih bilježnika. Glasnogovornik Kluba je naglasio: "Tko iz Hrvatske sad ili ubuduće dobije zahtjev za podmirenje neplaćene kazne za parkiranje treba se odmah posavjetovati s pravnikom."

>> Nakon ove odluke dobro razmislite hoćete li platiti kaznu za nepropisno parkiranje u inozemstvu

>> Uhićen Hrvat koji je u Italiji osuđen zbog 16 otmica i iznuda

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • barjak:

    Iz Austrije naplacuju zskonsku lazni od 30€ ali ne traze 150€ kao hrvatski utjetivaci haraca.

  • zvolen:

    Nije problem platiti kaznu - 100 kn ali je problem platiti javnom bilježniku 1000 kn što je proveo tu kaznu i što je bezobrazno ! A problem je i platiti parking na neuredjenom parkiralištu na kojem se kad parkira jedva ... prikaži još! može izaći iz vozila a da ne smocite cipele - što je slučaj u Slav.Brodu ? ! I tko su te udruge ili već tko da mogu progoniti ljude za 3 kn.neplacenog parkinga ? Gdje ide taj novac - u što ga ulazu ili peru ? Jadna Državo sa takvim zakonima !

  • barjak:

    moze naplatiti kaznuu.ali nema lihvarenja. nema kazne od 150€ za stvarnu kaunu od 10€.