Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Kaže Vaha: Bez pobjeda u LP-u nema govora o Dinamovu pomaku

vahid halilhodžić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
03.04.2014.
u 20:45

Vahid Halilhodžić (61) osjetio je narav Zdravka Mamića, zbog te je naravi, nagle i često namjerno prenaglašene, i otišao iz Dinama. Priču donosi sportski tjednik Max!

Vaha je ovih dana u Alžiru, priprema se za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje je kao izbornik Alžira izborio.

– Skupio sam igrače iz domaće lige, želim ih testirati, vidjeti i više raditi s njima. Jer, i reprezentacija Alžira sastavljena je većinom od igrača koji igraju u inozemstvu, u Europi, ali treba sastaviti dobar popis od 23 igrača za Brazil pa sam pozvao domaće igrače – javio se Halilhodžić iz Alžira.

Na popisu za Brazil siguran je napadač Dinama Soudani.

– Dosad je bio siguran, ako nastavi dobro igrati i isto se tako ponašati, nema razloga da ne bude u Brazilu.

Kod njega Soudani igra više lijevo, u Dinamu desno.

– Može igrati na sve tri pozicije u napadu, ali to ovisi i o treneru i i ostalim igračima. Jer, trebaju nadopunjavati jedni druge, moraš složiti momčad, upravo je momčadska igra ključna.

U Alžiru 130 dnevnih novina

Vaha je, kad su ga zvali iz Dinama da bi se raspitali o Soudaniju, dao preporuku i plavi su napravili dobar posao. Ima li sad kojeg igrača od ovih koje je okupio u Alžiru kojeg bi preporučio?

– Iz domaće lige nema takvih, no od ovih koji igraju u Europi dalo bi se naći klasnih igrača, ali nisam baš upućen u to što Dinamu treba.

U jednom trenutku činilo se da bi Vaha mogao doživjeti sličnu sudbinu onoj koju je doživio kao izbornik Bjelokosne Obale, kad je suvereno izborio SP, pa je prije njega smijenjen. Uglavnom zbog političkih razloga. Prije nekoliko mjeseci i u Alžiru je bilo priče o sličnom mogućem raspletu.

– Nije to bio isti slučaj. Alžirski je savez sa mnom želio potpisati novi ugovor, a ja sam rekao da želim pričekati, razmisliti, i tu se otvorila polemika. Što u Alžiru nije teško s obzirom na 130 dnevnih novina. Nisam želio ulaziti u polemike.

Vaha u Alžiru nije mogao vidjeti derbi Hajduka i Dinama, no očito ima dobre informatore.

– Čuo sam dosta o derbiju, da je bilo svašta i na terenu i izvan njega. O igri sam čuo da je postojao samo Dinamo, a drugo ne bih komentirao.

Zoran Mamić vaš je prijatelj, odlično se snašao kao trener.

– A malo sam ga naučio, hahaha! Gledajte, Zoki je dugo uz momčad, dugo je bio i na klupi uz različite trenere, pokupio je nešto od svakoga. A iza sebe ima veliko igračko iskustvo. No, ne bih sudio o njemu kao treneru jer ga nisam vidio, ne znam kako radi, ali očito ima dobre rezone. Tu su važni i pomoćnici koji znaju odraditi trenažni proces, složiti rad preko tjedna. Ma, u hrvatskoj ligi kvaliteta Dinama nije upitna, no problem je Europa. Dinamo je doma dominantan, ali trebalo bi nešto napraviti i u Europi, ne samo ući u Ligu prvaka ili Europsku ligu, trebalo bi ostvariti pobjedu, dvije, onda bi se vidio razvoj kluba.

Vidjet ćemo kako će se Zoran Mamić s time nositi. Zasad gura jako dobro, a možda opet nazove Vahu za savjet. Uostalom, i sam je mlađi Mamić rekao da je najviše trenerskoga pokupio od Halilhodžića.

– Istina je da smo često razgovarali, pričali smo o svemu, ne samo o nogometu, ali najviše o nogometu. Znao me pitati kako razmišljam o nekim stvarima. Lijepo je ostati u kontaktu s ljudima s kojima si radio, pa ne možeš pljuvati u juhu koju si jučer jeo.

Zokiju ide odlično, no bratu Zdravku baš i ne. Na sve su strane otvorene fronte protiv njega, od Hajduka, preko politike do akcije četvorice bivših igrača koji su pokrenuli inicijativu da ga se makne, jedan od njih je i Igor Bišćan koji je igrao kod Vahe.

– Ali mogu reći da u svakom velikom klubu ima ljubomore onih koji nisu u njemu. A u Dinamu je to još izražajnije, na suprotnoj su strani i navijači i neke generacije bivših igrača i sve to ne dopušta Dinamu da se digne na višu razinu. I sâm sam osjetio kako to izgleda u Zagrebu, a želio sam da se dignemo, da budemo bolji. Želio sam raditi, uveo sam neke nove stvari, nisam bio trener koji dođe na stadion deset minuta prije treninga i ode odmah nakon toga u kafić ili razgovarati s novinarima. Ako želiš nešto napraviti, moraš biti stalno tamo.

Moyes nema autoriteta

Očito je Zoran Mamić i to pokupio od vas, plavi su sad gotovo cijeli dan na stadionu, sad imaju i svoj hotel.

– Tako i treba biti, igrači i trener trebaju u klub doći ujutro i tamo biti zajedno cijeli dan. Naravno da sve treba dozirati, pripremati treninge. Kod mene nije bilo ozljeda. U velikom klubu još je važnije raditi na detaljima da bi se napravio željeni rezultat. I u Dinamu su cijenili moj rad, u mom su stožeru svi radili cijeli dan. No, opet, da bi se nekoga procijenilo je li dobar trener, trebaju mu četiri godine, a danas veliki klubovi rezultat žele odmah, moralo bi biti više strpljenja.

No, nije to lako. Gledamo Davida Moyesa na klupi Manchester Uniteda kako se muči, kako je momčad potonula kad je Ferguson otišao. Zaslužuje li Moyes strpljenje?

– Gledao sam Unitedovu utakmicu sa Cityjem, to je rastrojena momčad. Ma možeš biti zaslužan i veliki igrač, ali ne može igrač s 40 godina (Giggs, nap.a.) biti u vrhunskoj momčadi, godine čine svoje. Ne znam kako će gazde Uniteda biti strpljivi jer ostaju bez Lige prvaka, značajne količine novca, ruši se ugled kluba. Manchester izgleda kao momčad bez volje, neuigrana, ne šalje nikakvu poruku kroz svoju igru, niti je defenzivna niti ofenzivna. Trener mora graditi autoritet, ali kroz stručnost – zaključio je Halilhodžić.

>>Halilhodžić može otići odmah, ne želim zadržati nikoga protiv njegove volje

Komentara 4

ĆA
ćaćaća
20:58 03.04.2014.

istina !!!

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
10:32 04.04.2014.

Bez pobjeda u LP-u nema govora o Dinamovu pomaku ali sa više novca od provizije gazed Zdravka na privatnom računu ima pomaka prema boljem životu njegove familije.

AS
asi2013
08:46 04.04.2014.

Vaha dobro kaže. Kao Dinamovcu, dosadili mi je biti "prvi u selu, a zadnji u gradu". Ovim stilom rada, samo se dobro održava poduzeće Dinamo. U redu je. Ali Dinamo je tu radi navijača i nogometa, pa i ugleda zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije