Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kaže on meni da zna bolje jer ima dva faksa! E, pa ne znaš...'

Igor Marjanović i dalje muku muči s hrvatskim ‘stručnjacima’ u biznisu
25. svibnja 2019. u 16:32 66 komentara 30762 prikaza
Igor Marjanović
Foto: Marina Borovac
Pogledajte galeriju 1/3

Kad se prije 19 godina doselio u Irsku, Osječanin Igor Marjanović prao je posuđe u restoranima, radio na brodovima na Atlantiku, bio građevinar... A onda je s Aleksandrom Kalkanom u Dublinu otvorio najprije jednu, a nedavno i drugu trgovinu Danube, na čijim su policama proizvodi iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije. Ima tu čvaraka, travničkoga sira, Vegete, mlinaca, gotovih jela, kulenove seke...

Dublin Velika reportaža iz Irske 'Napokon djeci mogu priuštiti sve, imamo auto, odemo u restoran'

U trgovinama na adresama Frederick Street North na broju 12a te u Ulici Cork prodaju se proizvodi Francka, Kraša, Podravke, Carnexa, Pivke, Thomyja... Kupci su mahom osobe iz zemalja iz kojih su i proizvodi, no ne kupuje “svatko svoje”. Zaluta tu i poneki Irac ili tkogod drugi, ali u manjem broju:

– Naši nikako da shvate da je pakiranje Domaćice za Irce preveliko, da ta ambalaža zaostaje za zapadnim trendom i da može proći jedino kad se retro vraća u modu. Kad sam to rekao u tvornici, čovjek mi je odgovorio da valjda on zna bolje jer je završio dva fakulteta. E pa ne znaš – kaže Marjanović, jedan od trojice zaposlenih u ove dvije trgovine.

Igor Marjanović | Autor : Marina Borovac Foto: Marina Borovac

Skreće on pozornost i na to kako je prijevoz iz Hrvatske jako skup pa navodi primjer da doprema jedne palete s proizvodima u Irsku stoji 280 eura, dok Poljaci za transport plaćaju 160 eura:

Velečasni Josip Levaković Specijal Irska Od 10 tisuća Hrvata u Dublinu uz crkvu ih je 600. Zašto?

– Ispada da je jeftinije dopremiti Snickers iz Belgije nego rum-pločice iz Osijeka. S područja bivše Jugoslavije mjesečno uvozimo jedan i pol šleper robe, a poljske robe u Irsku dnevno stiže 10-15 šlepera. Nitko ne želi vidjeti da će se naši ljudi naviknuti na poljsku robu koja je slična našoj, ali jeftinija. Poljaci su preuzeli primat na robu iz istočne Europe, a njihova država daje olakšice za izvoz. Ja sam s jednim našeg proizvođača mlijeka kontaktirao radi suradnje pa mi je, prije no što je formirao cijenu, rekao da slikam police s mlijekom trgovina u Irskoj, da vidi koliko ono tu košta. Nije mi to palo na pamet – govori Igor Marjanović.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Toliko im dobro ide u Irskoj da žive od gastarbeitera, s ex Yu prostora. Osim toga, kako možeš uspoređivat troškove transporta na ogromne količine robe iz Poljske s troškovima iz Hrvatske. Špediteri u slučaju Poljske zarađuju na masi vožnji, kako ... prikaži još! si sam naveo. Što se Domaćice tiče, zar će netko Krašu kupiti novu liniju za pakiranje, koja s software-om (programiranjem) košta sigurno preko milijun eura, da bi prodao paletu Domaćica Ircima. godišnje.

 • Urvan_Hroboatos:

  Halo, ovo je Hrvatska, a ne Irska. Teme su vam dosadne.

 • Kcro:

  Ovo je takav jad od reportaze...