Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neutralan teren

Kava pomirenja Josipovića i Kosor na neutralnom teritoriju

jasenovac
Goran Stanzl/PIXSELL
20.04.2010.
u 12:53

Izborom kafića željeli su očito poručiti da je među njima sve u najboljem redu i da se neće uzajamno smjenjivati i tražiti ostavku.

Umjesto Pantovčaka ili Banskih dvora predsjednik Josipović i premijerka Kosor izabrali su u utorak predvečer jedan zagrebački kafić da popiju kavu pomirenja. Neutralni teritorij trebao je dokazati da nakon nekoliko tenzičnih dana i oštrih uzajamnih poruka nitko nije ni pobjednik ni poražen, nitko nikoga ne poziva na razgovore i ne drži lekcije. Izborom kafića željeli su očito poručiti da je među njima sve u najboljem redu i da se neće uzajamno smjenjivati i tražiti ostavku. No, 'prijateljska kavica' je  ipak potrajala sat i pol, a to je dovoljno vremena da se stvari, ako ima volje,  jasno postave.

Iz oba ureda je  nakon sastanka  izašlo samo šturo priopćenje da su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji i dogovarali buduću suradnju, ali nema sumnje da je razgovor bio puno zanimljiviji od priopćenja. Josipović je  svojim govorom u BiH parlamentu  prošlog tjedna podigao veliku buru posebno među HDZ-ovcima, kako u Hrvatskoj tako i u BiH, i time izazvao premijerku da u obrani  stranačkih interesa zaoštri odnose s predsjednikom.

S druge strane pljesak  kojeg su Jospipović i Mesić doživjeli u nedjelju dobili u Jasenovcu i zvižduci kojima je bila izložena premijerka te trenutno loš rejting vlade jasno pokazuju da Kosorovoj  ne treba još jedan protivnik. Tim prije što je sada u fazi predstavljanja  vladinih antirecesijskih mjera koje baš ne nailaze  na razumijevanje. Istina, predsjednik Josipović se o mjerama još nije izjasnio, a ni njegov  gospodarski  savjet o tome još nema stav, jer, kako kažu moraju sve najprije proanalizirati, no  nema sumnje da premijerki ne bi  bilo svejedno da udar dođe i s Pantovačka. Očito, od (trenutnog) primirja oboje imaju koristi.

Mesić: Predsjednik i premijerka svoj će sukob riješiti sami
Inače, bivši predsjednik Stjepan Mesić sastao se jutros u Vladi s premijerkom Jadrankom Kosor. Premda su kuloari nagađali da je Mesić bio kod premijerke Kosor kako bi posredovao u mirenju između nje i predsjednika Josipovića on je to za Večernji list demantirao, kao i premijerka Kosor.

- Nismo o tome razgovarali. Njih će dvoje to riješiti u međusobnom razgovoru. Ja sam kod premijerke bio kako bih joj rekao da postoji nekoliko država za koje hrvatski premijer ima otvoren poziv i gdje bi se ponovno mogla otvoriti tržišta, a u koje Ivo Sanader nikada nije otišao. Radi se o Libiji, Kazahtanu, Azerbejdžanu i još nekim državama u Aziji. Premijerka je obećala da će te teme aktivirati preko diplomatske mreže. Šteta bi bilo propustiti priliku da hrvatske firme rade u zemljama u kojima su im otvorena vrata - objasnio je motive svog posjeta Mesić.

Kosor: Mesić nije posredovao
Kosor je izjavila da je točno da se sastala s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem no da "nije točno da su razgovarali o njegovom posredovanju u mirenju s predsjednikom Josipovićem, kako pišu neki mediji".
- Sastanak je bio sadržajan. Razgovarali smo o koridoru 5C i položaju Hrvata u BiH - rekla je kratko premijerka Jadranka Kosor po završetku susreta.

- Kosor i Mesić odlično su surađivali otkako je Kosor postala premijerka i vjerujem da je to samo nastavak te dobre suradnje. Ništa više - kaže naš sugovornik.

Nakon što je sukob Banskih dvora i Pantovčaka kulminirao prošlog vikenda Josipovićevim pozivom premijerki da pokrene postupak za njegov opoziv, ali uz uvjet da ona podnese ostavku ako ga ne uspije opozvati, iščekuje se njihov sastanak. Posljednje špekulacije govore da bi za stol mogli sjesti kasno poslijepodne u Banskim dvorima. Mjesto susreta, doznajemo, nije rezultat utrke "tko je kome prvi uputio poziv", nego nastavak dogovora da se nakon sastanka na Pantovčaku šef države i šefica Vlade sastanu u Banskim dvorima.

Komentara 81

OB
-obrisani-
11:12 21.04.2010.

Bravo kamocemo,prave reči pametnog čoveka

IS
isprikasvima
13:11 20.04.2010.

Evo Ja ću početi kako i dolikuje uljudbenim osobama. Najprije se svi svima ispričajte, a onda shvatite da ste na čelu JEDNE DRŽAVE.

OB
-obrisani-
00:21 21.04.2010.

-------------->bili di su ovi bili dok je grmilo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije