Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Katoličko sveučilište progutalo 100 milijuna kuna, a zjapi prazno

Radi se o jednome od najopremljenijih i najfunkcionalnijih prostora za studente u Zagrebu za čije je uređenje potrošeno gotovo 100 milijuna kuna.
06. prosinca 2009. u 22:00 123 komentara 2309 prikaza
Bozanić
Pogledajte galeriju 1/2

Jedan od najambicioznijih crkvenih projekata, Hrvatsko katoličko sveučilište, postalo je, čini se, jedan od najvećih crkvenih financijskih promašaja u posljednje vrijeme. Golemo zdanje toga “crkvenog Obrovca” već gotovo godinu dana zjapi prazno, jer vodstvo Sveučilišta nije uspjelo organizirati nastavu u 2009./10.

A radi se o jednome od najopremljenijih i najfunkcionalnijih prostora za studente u Zagrebu za čije je uređenje utrošeno gotovo 100 milijuna kuna. Građevinski radovi stajali su, naime, oko 70 milijuna kuna, dok je 30-ak milijuna potrošeno za opremu učionica, na kompjutore, optičke kabele, namještaj, mreže, projektore...

Radili i nedjeljom

Hrvatsko katoličko sveučilište nalazi se u bivšoj vojarni u zagrebačkoj Ilici 242. Prostire se na oko 15.000 četvornih metara prostora, u tri zgrade, koje su u trenutku preuzimanja od države zahtijevale temeljitu adaptaciju.

U obnovu zgrade krenulo se odmah nakon njezina preuzimanja, a izvođačima su se rokovi intenzivirali u ljeto 2008, jer je u rujnu te godine državni tajnik Svete Stolice kardinla Tarcisio Bertone trebao blagosloviti zgradu.

Kako se ne bi osramotili pred tako visokim gostom, investitori su izvođaču “Profektusu” dopustili da radi i nedjeljom (?!), pa su radovi bili gotovi u dogovorenom roku od šest mjeseci. Javnost je bila šokirana da se na crkvenoj građevini smije raditi i nedjeljom, jer se Crkva istodobno zalagala za zabranu rada nedjeljom, ali se sve tumačilo željom za što bržim otvaranjem i početkom rada novoga sveučilišta u Hrvatskoj.

No, dok su učionice za 20–200 studenata, 25 ureda za predavače, parkiralište za 100 automobila, restoran i bar za studente i profesore, 10 potpuno opremljenih apartmana za profesore i goste te u cijelosti uređena kapela bile na vrijeme gotove, zakazalo se u pripremi nastave. Pritom je zanimljivo da su radove kontinuirano nadgledali konzervatori, a Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je da je oprema prostora prvoklasna. Međutim, usprkos svemu tome, danas učionice zjape – prazne.

Glavni razlog za to bila je očita nesposobnost povjerenstva Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, na čelu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom, da organizira najavljeni početak nastave. Štoviše, povjerenstvo je u lipnju ove godine poništilo natječaj za upis studenata iz ožujka tvrdeći da “kvaliteta pojedinih ustrojbenih i kadrovskih elemenata našega Sveučilišta još nije na takvome stupnju da bismo mogli započeti s nastavnim radom u onoj izvrsnosti kojom bismo bili zadovoljni”.

Vrhunski uređen prostor

U javnosti se moglo čuti kako je došlo do narušavanja odnosa između povjerenstva Katoličkog sveučilišta i Instituta “Ivo Pilar”, čiji su čelni ljudi od početka bili angažirani na uspostavi novoga sveučilišta.

S Kaptola su optuživali “pilarovce” da su htjeli preuzeti dominaciju i voditi glavnu riječ, a ovi, pak, crkveno povjerenstvo da su htjeli nametnuti kanonsku, a ne prosvjetnu regulativu.

Rez je napravio osobno zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, odlučivši da Sveučilište odgađa početak rada i da se poništava već objavljeni natječaj. Novouređena zgrada bila je posuđena tek studentima tijekom štrajka, nakon čega vrhunski prostor u koji je uloženo više od 100 milijuna kuna i dalje stoji prazan.

Natječaj za novu školsku godinu trebao bi biti raspisan za tri mjeseca, no i dalje je veliko pitanje hoće li na studijima sociologije, psihologije i povijesti imati tko predavati, pa će se pokazati da je za veliku crkvenu želju za vlastitim sveučilištem bilo lakše ispuniti formu (dobiti licenciju i obnoviti zgradu) nego je ispuniti sadržajem, za koji na hrvatskom tržištu znanja sigurno itekako ima mjesta.

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Re: 37h1c4l - tvoje poznavanje povijesti je nikakvo ali zato sve nadoknađuješ predrasudama.

 • Avatar Azriel
  Azriel:

  i ne samo nedjeljom, nego i noću, i praznikom :)

 • ramirna:

  1,2,3,.... ankice nastavi niz