Naslovnica Vijesti Hrvatska

Katoličko sveučilište progutalo 100 milijuna kuna, a zjapi prazno

Radi se o jednome od najopremljenijih i najfunkcionalnijih prostora za studente u Zagrebu za čije je uređenje potrošeno gotovo 100 milijuna kuna.
06. prosinca 2009. u 22:00 123 komentara 2175 prikaza
Bozanić
Pogledajte galeriju 1/2

Jedan od najambicioznijih crkvenih projekata, Hrvatsko katoličko sveučilište, postalo je, čini se, jedan od najvećih crkvenih financijskih promašaja u posljednje vrijeme. Golemo zdanje toga “crkvenog Obrovca” već gotovo godinu dana zjapi prazno, jer vodstvo Sveučilišta nije uspjelo organizirati nastavu u 2009./10.

A radi se o jednome od najopremljenijih i najfunkcionalnijih prostora za studente u Zagrebu za čije je uređenje utrošeno gotovo 100 milijuna kuna. Građevinski radovi stajali su, naime, oko 70 milijuna kuna, dok je 30-ak milijuna potrošeno za opremu učionica, na kompjutore, optičke kabele, namještaj, mreže, projektore...

Radili i nedjeljom

Hrvatsko katoličko sveučilište nalazi se u bivšoj vojarni u zagrebačkoj Ilici 242. Prostire se na oko 15.000 četvornih metara prostora, u tri zgrade, koje su u trenutku preuzimanja od države zahtijevale temeljitu adaptaciju.

U obnovu zgrade krenulo se odmah nakon njezina preuzimanja, a izvođačima su se rokovi intenzivirali u ljeto 2008, jer je u rujnu te godine državni tajnik Svete Stolice kardinla Tarcisio Bertone trebao blagosloviti zgradu.

Kako se ne bi osramotili pred tako visokim gostom, investitori su izvođaču “Profektusu” dopustili da radi i nedjeljom (?!), pa su radovi bili gotovi u dogovorenom roku od šest mjeseci. Javnost je bila šokirana da se na crkvenoj građevini smije raditi i nedjeljom, jer se Crkva istodobno zalagala za zabranu rada nedjeljom, ali se sve tumačilo željom za što bržim otvaranjem i početkom rada novoga sveučilišta u Hrvatskoj.

No, dok su učionice za 20–200 studenata, 25 ureda za predavače, parkiralište za 100 automobila, restoran i bar za studente i profesore, 10 potpuno opremljenih apartmana za profesore i goste te u cijelosti uređena kapela bile na vrijeme gotove, zakazalo se u pripremi nastave. Pritom je zanimljivo da su radove kontinuirano nadgledali konzervatori, a Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je da je oprema prostora prvoklasna. Međutim, usprkos svemu tome, danas učionice zjape – prazne.

Glavni razlog za to bila je očita nesposobnost povjerenstva Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, na čelu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom, da organizira najavljeni početak nastave. Štoviše, povjerenstvo je u lipnju ove godine poništilo natječaj za upis studenata iz ožujka tvrdeći da “kvaliteta pojedinih ustrojbenih i kadrovskih elemenata našega Sveučilišta još nije na takvome stupnju da bismo mogli započeti s nastavnim radom u onoj izvrsnosti kojom bismo bili zadovoljni”.

Vrhunski uređen prostor

U javnosti se moglo čuti kako je došlo do narušavanja odnosa između povjerenstva Katoličkog sveučilišta i Instituta “Ivo Pilar”, čiji su čelni ljudi od početka bili angažirani na uspostavi novoga sveučilišta.

S Kaptola su optuživali “pilarovce” da su htjeli preuzeti dominaciju i voditi glavnu riječ, a ovi, pak, crkveno povjerenstvo da su htjeli nametnuti kanonsku, a ne prosvjetnu regulativu.

Rez je napravio osobno zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, odlučivši da Sveučilište odgađa početak rada i da se poništava već objavljeni natječaj. Novouređena zgrada bila je posuđena tek studentima tijekom štrajka, nakon čega vrhunski prostor u koji je uloženo više od 100 milijuna kuna i dalje stoji prazan.

Natječaj za novu školsku godinu trebao bi biti raspisan za tri mjeseca, no i dalje je veliko pitanje hoće li na studijima sociologije, psihologije i povijesti imati tko predavati, pa će se pokazati da je za veliku crkvenu želju za vlastitim sveučilištem bilo lakše ispuniti formu (dobiti licenciju i obnoviti zgradu) nego je ispuniti sadržajem, za koji na hrvatskom tržištu znanja sigurno itekako ima mjesta.

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Re: 37h1c4l - tvoje poznavanje povijesti je nikakvo ali zato sve nadoknađuješ predrasudama.

 • Avatar Azriel
  Azriel:

  i ne samo nedjeljom, nego i noću, i praznikom :)

 • ramirna:

  1,2,3,.... ankice nastavi niz