Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRIVEN IZA MANTIJE

Katolički svećenik - krivac za ''krvavi ponedjeljak''?

spomenik žrtvama bombaškog napada
24.08.2010.
u 18:29

Za bombe koje su 1972. ubile sedam žrtava u sjevernoirskom okrugu Londonderry mogao je biti kriv svećenik za kojeg se govorilo da je lokalni vođa IRA-e, ali ga policija nikad nije ispitala.

Tri automobila bombe koja su 31. srpnja 1972. eksplodirala skoro istodobno u glavnoj ulici sela Claudyja u okrugu Londonderryju odnijela su živote devet žrtava starih između 8 i 65 godina, oba spola i obje vjere – i protestantske i katoličke, a još je tridesetak ljudi ranjeno. Broj žrtava bio je velik jer bombaši nisu uspjeli prije eksplozije poslati planirano upozorenje javnosti; zbog prijašnje eksplozije jedne bombe telefonska centrala nije radila.

Premda je središnjica Provizorne Irske Republikanske Armije za Derry negirala odgovornost za napad i tvrdila da je njihova interna istraga pokazala da nitko od njih nije umiješan, lokalni političar (socijaldemokrati-laburisti) Ivan Cooper tvrdio je da je IRA ipak upletena, i da je napad smislio militantni svećenik iz obližnje župe Cullion, otac James Chesney, što su mu potvrdili anonimni doušnici. Za Chesneya se znalo da je ekstremist i lokalni blagajnik IRA-e, ali ga policija nikad nije ispitala. Nakon što ga je saslušao biskup Derryja Neil Farren, otac Chesney premješten je u župu u Donegalu, preko granice u Republici Irskoj. Umro je u 46. godini 1980.

Nedavno okončana nova istraga o tom slučaju (pokrenuta 2002.) dovela je do zaključaka da su napori detektiva da otkriju počinitelje bombaškog napada bili namjerno kočeni uoči sastanka tadašnjeg ministra za Sjevernu Irsku Williama Whitelawa (umro 1999.) i vođe irskih katolika, kardinala Williama Conwaya (umro 1977.), a nakon tog sastanka kardinal Conway zapisao je u svoj dnevnik da je "na kraju bio prilično uznemirujući razgovor u četiri oka o C.". Tadašnji šef policije za Sjevernu Irsku, sir Graham Shillington (umro 2001.), obaviješten je o premještaju oca Chesneyja u Donegal, na što je gorko primijetio "meni bio bilo draže da ode u Tipperary" (koji je oko 300 km od granice).

Istražitelj sjevernoirske policije, koja je naslijedila nekadašnje RUC-ove (Royal Ulster Constabulary) Al Hutchinson, koji je pokrenuo novu istragu, došao je do zaključka da je u dogovoru političkog i crkvenog vrha bilo dosluha o ometanju istrage, što je kompromitiralo istragu i tom odlukom "oštećeni su oni koji su bili ubijeni, ranjeni ili ostali bez najbližih u bombaškom napadu".

Istražitelj Hutchinson dodao je da su svi koji su bili u dosluhu oko istrage sad već mrtvi i da je pokušao njihove odluke "promatrati u svjetlu vremena u kojem su donesene":

- Prihvaćam da je 1972. bila jedna od najgorih godina tijekom Troublesa (sjevernoirskih nemira) i da bi uhićenje svećenika moglo znatno pogoršati sigurnosnu situaciju. Ali također i smatram da je propust policije da ispita nekoga za koga su sumnjali da je umiješan u teroristički čin mogao, sam po sebi, također imati ozbiljnih posljedica.

Današnji ministar za Sjevernu Irsku Owen Patterson izrazio je "najdublje žaljenje vlade" što otac Chesney nije bio istražen po propisima. Sinn Fein, političko krilo IRA-e, u izjavi je reklo da su smrti u Claudyju "bile pogrešne i nisu se smjele dogoditi" te ponovio svoj zahtjev za međunarodnom neovisnom komisijom koja bi došla do istine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije