Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna

Katolički liječnici protiv pilule "dan poslije"

pilula
Foto: Ilustracija
1/3
Autori: Sonja Hoffman, Darko Pavičić
27.07.2010.
u 20:30

Prašina se digla jer nitko ne može dokazati je li riječ o sredstvu koje sprečava trudnoću ili izaziva pobačaj

Popularna tableta za hitnu kontracepciju, poznata i kao "dan poslije", mogla bi se u hrvatskim ljekarnama naći već idućeg tjedna. Naime, Hrvatska agencija za lijekove još je u travnju izdala odobrenje za uporabu proizvoda pod nazivom escapelle, a u četvrtak se očekuje i odobrenje za stavljanje u promet.

Liječnici za, Crkva protiv?

Iako hrvatski ginekolozi već 20-ak godina za to propisuju više doze "običnih" kontraceptiva, na to što je escapelle registriran kao kontraceptiv reagiralo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo.

"Riječ je o abortivnom sredstvu, a nazvati ga kontraceptivom obmana je javnosti jer se za pilulom poseže upravo uz pretpostavku da je oplodnja već nastala", piše u službenom priopćenju HKLD-a. Također smatraju da je u opisu nuspojava očita površnost koja je opasna za zdravlje žena. – Opis relativizira razliku između medikacijskog i kirurškog pobačaja, a pobačaji kemijskim sredstvima produljeniji su i nesigurniji – upozoravaju iz HKLD-a.

Hrvatski se ginekolozi ne slažu s ovim stavom i ističu da je bolje tableta nego pobačaj.

– Riječ je o visokohormonskoj tableti koja, popijena u roku od 72 sata nakon spolnog odnosa, sprečava začeće ili prijenos oplođenog jajašca u maternicu – objasnio je ginekolog dr. Dubravko Lepušić. Nitko, ističe, pa ni znanost, pouzdano ne može reći je li u prva 72 sata nakon odnosa došlo do začeća ili ne.

Bolje tableta nego pobačaj

– Vikendom se po recept za "dan poslije" javi 15-ak mladih parova – otkriva dr. Lepušić. Dodaje da je s obzirom na oko 2000 maloljetničkih trudnoća u godini, od kojih 50 posto završi pobačajem, tableta sigurnije sredstvo. Sličan stav ima i poznati ginekolog prof. dr. V. Šimunić, koji ističe da je preporuku za ovu tabletu dao i SZO uz objašnjenje da bi mogla smanjiti pobačaje čak 50 posto. Iako smatra da je svaki pobačaj prekid života, ginekolog prof. Ante Čorušić, predstojnik Zavoda za ginekološku onkologiju u Petrovoj, koji je i sam član HKLD-a, kaže da je tableta mnogo bolje rješenje od pobačaja jer su posljedice pobačaja, od kojih je najteža neplodnost, mnogo teže. Crkva, dakako, još nema službenog stava o pojavljivanju pilule za dan poslije, ali se iz razgovora s nekolicinom svećenika može zaključiti da će biti protiv. Općenito, stav će Crkve, doznajemo, biti kao i prema kontracepciji premda će se i u samoj Crkvi lomiti koplja na pitanju je li riječ o abortivnom ili kontraceptivnom sredstvu.

Komentara 193

SA
sargu123
09:47 28.07.2010.

Kaj ih brinu te tablete , nisam još čuo da je neki sjemeništarac zatrudnio !

Avatar stravaxx
stravaxx
14:28 28.07.2010.

a tu vražju pilulu za prije i poslije nek loče tko god hoće. crkva samo veli daq to nije prema njihovom etičkom shvačanju u redu. i ne vidim što li će se promijeniti. ništa. svatko radi sebi i u korist i u štetu. pa ako baš žele neki nek si izvade maternicu i odrežu jajca pak budu sretni. .....

OB
-obrisani-
10:22 28.07.2010.

satan_zagorski , mužnost!? Daj, pojasni malo. Taj eksperiment sa zanemarivanjem profita kao ljudskog pokretača neslavno je propao. Možda ga se sječaš...zvao se komunizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije