Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa

Katoličke udruge: Uvedite spolni odgoj za vjernike i nevjernike

spolni odgoj (1)
Foto: PIXSELL
1/5
06.03.2012.
u 11:30

GROZD: Roditelji imaju različite vrijednosne stavove pa tako na drukčije načine i odgajaju djecu u spolnosti.

Poslušaju li potpredsjednica Vlade Milanka Opačić i ministar znanosti Željko Jovanović prijedlog inicijative 36 udruga (uglavnom katoličkih), Hrvatska bi mogla imati dva zdravstvena i spolna odgoja – jedan za vjerničku djecu, a drugi za nevjerničku. Odnosno, za dva posve oprečna svjetonazora.

Nije to matematika

– Pozivamo vas da u škole uvedete barem dva programa zdravstvenog odgoja kako bi roditelji, u suradnji s djecom, mogli odabrati onaj koji je u skladu s njihovim sustavom odgojnih vrijednosti i svjetonazorom – piše u otvorenom pismu koje uime 36 udruga potpisuje Ladislav Ilčić, predsjednik Udruge GROZD, a koje će biti predstavljeno javnosti na tiskovnoj konferenciji u utorak.

– Spolni odgoj nije matematika. Svi roditelji u Hrvatskoj uče istu matematiku svoju djecu, no s obzirom na različite vrijednosne sustave roditelja, oni na vrlo različite načine odgajaju svoju djecu u spolnosti. Prisutnost različitih svjetonazora u pitanjima koja se tiču spolnosti uočavamo i općenito u društvu. Škola ne može svoj djeci nametnuti jedan, uniformni program zdravstvenog ili spolnog odgoja jer bi to značilo negiranje pluralnosti i prava velikog broja roditelja te povratak u neka, nadamo se, prošla vremena u kojima se samo jedan svjetonazor (“znanstveni marksizam”) tretirao kao jedina znanstveno validna, vrijednosno neutralna i objektivna znanstvena paradigma – tumači Ilčić ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić i ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću, naglašavajući kako “uvođenje samo jednog uniformnog programa svakako bi izazvalo veliku i nepotrebnu buru u javnosti te nezadovoljstvo jednog dijela nastavnika, roditelja i učenika”, jer “ako budu zadovoljni jedni, neće biti zadovoljni drugi ili obrnuto”.

GROZD kaže kako program zdravstvenog odgoja ne smije posredovati samo informacije, odnosno samo obrazovanje, već treba biti i odgojan, jer je, kako kažu, “znanost o odgoju (pedagogija) odavno je spoznala da informacije same po sebi ne odgajaju”.

– Primjerice, pušači imaju informaciju da je pušenje štetno za zdravlje, ali i dalje puše – navodi Ilčić, dodajući da u odgoju djece najvažniju ulogu imaju roditelji.

– Prema Konvenciji o pravima djeteta, države potpisnice dužne su roditeljima pružiti odgovarajuću pomoć u odgoju djece. Vrlo je važno uzeti u obzir činjenicu da su roditelji prvi i glavni odgojitelji, dok škola treba pomagati roditeljima, nikako im ne smije nametati nešto što je suprotno njihovu vrijednosnom sustavu. Dakle, treba im pomoći u odgoju, a ne preodgajati njihovu djecu – kaže Ilčić, čija udruga Glas roditelja za djecu broji više od 40.000 članova, a među članstvom je i više od stotinu doktora znanosti.

Angažirali 21 stručnjaka

– Za izradu programa angažirali smo 21 stručnjaka iz različitih institucija koje se bave zdravstvenom preventivom. Program je prije predaje na natječaj dobio devet izvrsnih recenzija vrhunskih stručnjaka iz svih područja obuhvaćenih zdravstvenim odgojem. Ti su stručnjaci potvrdili znanstvenu utemeljenost i odličnu metodičku dorađenost programa. Katedra za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu potvrdila je da je naš program u potpunosti u skladu s hrvatskim zakonima i međunarodnim propisima o zaštiti prava i interesa djece. Naš su program podržale četiri najveće vjerske zajednice u Hrvatskoj – kaže Ilčić, ali sa žaljenjem konstatira da ministarstvo u prošlom sazivu, na čelu s ministrima Primorcem i Fuchsom, “nije doraslo ovom našem prijedlogu koji uključuje uvođenje više programa te poštuje načelo pluralnosti i roditeljska prava”.

Komentara 395

PR
propalica
15:49 06.03.2012.

najbolje da se još i biologija podijeli..na one koji vjeruju u evoluciju i one koji vjeruju da je bog to zbrljao za sedam dana..

GR
grabice
16:14 06.03.2012.

...ako srbi imaju pravo na odvojene škole .... .......ne kužim zašto to pravo ne bi imali i katolici.....

NE
Nemrdaj
14:29 06.03.2012.

@bumušbu \"Svatko tko se ne slaže samnom je komunjaraaaaaaa\" QFT

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije