Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje

Katolička crkva u BiH: Poštujte prava Hrvata!

biskupi
Arhiva VL
31.03.2011.
u 19:05

Biskupi upozoravaju na negiranje konstitutivnosti Hrvata u BiH. I vrh Islamske zajednice usprotivio se nametanju volje Bošnjaka Hrvatima.

Zbog pokušaja da se iz vlasti izbace političke stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata u BiH, vrh Katoličke crkve, biskupi, franjevački provincijali i poglavarice časnih sestara uputili su najdramatičnije očitovanje od Daytona.

Poziv strancima
Šest biskupa, dvojica provincijala i četiri poglavarice redova časnih sestara upozorili su da se među Hrvate unosi strah zbog isključivanja iz vlasti stranaka koje su dobile većinsku potporu toga naroda, očito aludirajući na dva HDZ-a u toj zemlji, koje je provela bošnjačka koalicija SDP-a BiH i SDA uz potporu stranaka koje su dobile minornu potporu najmanjeg naroda.

“Osjećamo zbunjenost pa i strah koji se u narod unosi stvaranjem političke krize i pokušaja da se predstavnici hrvatskog naroda, izabrani većinskom voljom toga naroda, isključe iz struktura zakonodavne i izvršne vlasti, navodi vrh Katoličke crkve u BiH. Pri tome su biskupi i viši redovnički poglavari i poglavarice pozvali domaće političare i međunarodnu zajednicu da u svojim odlukama i nalozima poštuju činjenicu da je hrvatski narod u BiH konstitutivan.

“Ako je, dakle, konstitutivan, a jest, onda se ni vlast ne može konstituirati bez predstavnika za koje se taj narod većinski opredijelio”, upozoravaju biskupi i najviši predstavnici Crkve u BiH. Pri tome su se crkveni prvaci ogradili od borbe koja se vodi među strankama za vlast te su međunarodnoj zajednici uputili pitanje ‘postoji li granica dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH i komu bi i čijem dobru to imalo služiti’?

Islamska zajednica
Nedavno je pomoćni sarajevski biskup Pero Sudar istaknuo kako SDP radi protiv interesa najmanjeg naroda primjenjujući ‘građanski’ model samo kako bi uskratili njihova prava. I poglavari Islamske zajednice BiH nedavno su pozvali da se u BiH uspostavi takva vlast koja neće biti ni protiv jednoga pojedinca i cijelih naroda. Svi napori crkava i vjerskih zajednica, nažalost, nisu naišli na odjek među onima koji vlast kroje silom umjesto na načelima pravde i pravednosti.

Komentara 38

Avatar netstoper
netstoper
19:49 31.03.2011.

HDZ(BiH) treba promijeniti ime u \"HDK \" tj. HRVATSKA DEMOKRATSKA KOALICIJA,prije svega...

Avatar deziderij
deziderij
20:03 31.03.2011.

A od koga to traže da se poštuju prava Hrvata ? Od OHR-a, od marsovaca ili muslimana, ili možda Zlatka palamundžije ? Tražite prvo da prava Hrvata poštuju oni koji su na čelu hrvatskog puka, od političkog šljama, izdajica i krvopija hrvatskog naroda. Tražite da se oni maknu i da dođu pošteni i čestiti ljudi koji će to malo hrvatskog puka iskreno i istinski zastupati i voditi, pa onda to tražite i od svakog drugog. Ovako su to samo tlapnje i nebuloze.

MM
Mladen Miletić
19:34 31.03.2011.

Katolička crkva u BiH: Poštujte prava Hrvata! Jel nisu njihova prava ista kao Srba u Hrvatskoj nego oni su konstuttativni narod što znači nisu izrod ili stranci poput Kineza !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije