Naslovnica Vijesti Svijet

Katolička crkva u Austriji ove godine izgubila 80.000 vjernika

Kardinal Christoph Schönborn, koji iznosi te procjene, uzrok vidi u ogorčenosti pedofilskim skandalima svećenika, a koji su se dosad prešućivali
18. prosinca 2010. u 14:37 150 komentara 6 prikaza
Kardinal 69
Foto: Reuters/Pixsell

Još od vremena nacizma nismo imali takav val odlazaka. Računam da će ih do kraja 2010. do 80 tisuća vjernika istupiti iz crkve - izjavio je bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn u razgovoru za austrijski dnevni list Tirolertageszeitung.

Razgovaralo se o osipanju vjernika, spolnom i drugom zlostavljanju djece koje su činili svećenici, odnosu prema islamu i drugim gorućim temama katoličke crkve.
Za usporedbu, lani je godine katoličku crkvu u Austriji napustilo 53.216 vjernika razočaranih klerom, pretprošle 40.596, a 2007. godine leđa ih je crkvi okrenulo 36.858.

O osipanju vjernika već je sada posve jasno iz prvih procjena da će 2010. godina, zbog dosad prešućivanih pedofilskih skandala, biti rekordna po broju istupanja u novijoj povijesti katoličanstva u Austriji.

Da su ovi procesi crkvu ozbiljno načeli svjedoči i niz prijava sada već odraslih žrtava svećeničkog zlostavljanja u Austriji.

Bečki je kardinal Schönborn za tirolski dnevni list o toj krizi rekao:
- Zdvojan sam, ima li uopće razloga za optimizam.

Ipak, kardinal u svemu pronalazi i pozitivno:
- Danas postoji potreba za objašnjenjem onima koji ostaju u crkvi. To jača pripadnost crkvi - zaključio je bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn. 

VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

  • eurobanana:

    U njemackoj je napustilo crkvu oko 140 000 . trend raste isto u spaniji italiji i drugim EU zemljama

  • Avatar Dančo
    Dančo:

    i kod nas ljudi na sreču sve manje gutaju sranja iz crkvene tvornice laži