Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA S KORONAVIRUSOM

Katastrofalan propust nadležnih u BiH: Zdrave stavili u karantenu sa zaraženima

Sarajevo: Starijima od 65 godina dozvoljen izlazak tri dana u tjednu od 9-13 sati
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/8
30.04.2020.
u 17:55

Umjesto u karantenu u domu srednje škole, pogreškom su ih smjestili u Studentski centar ‘Nikola Tesla’, među pacijente s COVID-19.

Prije ulaska u tu zgradu bio sam potpuno zdrav. Sada ne znam kakvo je stanje jer moram čekati pet ili šest dana da me testiraju.

Izjava je to Banjalučanina, jedne od žrtava katastrofalnog propusta nadležnih službi u Bosni i Hercegovini u borbi s koronavirusom, koji je u videozapisu objavljenom na YouTubeu odlučio upoznati javnost sa svojim slučajem.

‘Mislili smo da se portir šali’

Naime, slijedeći uobičajene postupke, koji među ostalim uključuju i pregled zdravstveno-sanitarnog inspektora, šestero zdravih građana koji su na graničnim prijelazima u Staroj Gradiški i Slavonskom Šamcu prešli iz Hrvatske u BiH u pratnji policije doputovali su u Banju Luku kako bi ih se smjestilo u karantenu u srednjoškolskom domu. Međutim, pogreškom su ih smjestili u Studentski centar “Nikola Tesla”, među pacijente zaražene koronavirusom, javljaju mediji u BiH.

– Portir nas je dočekao riječima: “Ovdje su zaraženi”.

Mi smo uporno ponavljali da smo zdravi, ali kako se on nasmijao, mislili smo da se šali. Poslali su nas na treći kat jer su rekli da tamo nema zaraženih, ali kada smo se počeli penjati, vidjeli smo na prvom i drugom katu ljude koji su vidno bolesni i shvatili smo da ovo nije šala – otkrila je druga građanka, koja je također potvrdila da je u pratnji policije dovedena zajedno s ostalima u Studentski centar.

Sarajevo: Starijima od 65 godina dozvoljen izlazak tri dana u tjednu od 9-13 sati
1/3

U videozapisu dvoje Banjalučana spominje da ih je bilo petero jer su oni dovedeni u koloni koja je praćena s graničnog prijelaza Gradiška. Oni se trenutačno nalaze u karanteni u Centru “Zaštiti me”. Tu se nalazi i još jedan Banjalučanin, koji je istog dana doveden s prijelaza u Šamcu, i to također najprije u karantenu u kojoj su osobe pozitivne na koronavirus. Ovaj nevjerojatan propust doveo je do pravog rata riječima unutar nadležnih službi, koje su odgovornost prebacivale jedna na drugu.

– Policijski službenici PU Banje Luke prepratili su 27. travnja od mjesta Jakupovci do Studentskog centra vozilo u kojem je bilo šestero građana koji nisu pozitivni na koronavirus. Nakon dolaska u ustanovu, osobe su predane portiru i ušle su u odvojeni prostor Studentskog centra. Nisu imali nikakav fizički kontakt s osobama pozitivnima na koronavirus. Nakon kraćih telefonskih konzultacija, oni su premješteni u karantenu u Centar “Zaštiti me” – naveli su iz PU Banje Luke, prenosi Srpskainfo.

Dodaju da su, u skladu s uputom za organiziranje i provedbu karantene, policijski službenici obvezni pratiti osobe od karantene s graničnog prijelaza do karantena koje su određene odlukom grada, odnosno općine. Napominju i da je za njihov smještaj zadužen tim koji je imenovala lokalna zajednica te kako MUP nije nadležan za navedeno. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić odmah je zatražio izvješće zdravstvenih službi te izjavio kako očekuje da oni koji su napravili propuste odgovaraju.

Dobili psihološku pomoć

– Žao mi je što se ovo dogodilo. Ispričavam se tim ljudima i njihovim obiteljima. Jedna osoba ušla je u Studentski centar, a ostali su se zadržali u prizemlju. Brzo se uvidjelo da se dogodila pogreška i prevezeni su u Centar “Zaštiti me”. Pregledani su, a njihova je odjeća dezinficirana. Vrlo su uznemireni, što je razumljivo, tako da smo im osigurali psihološku pomoć. Bit će testirani između 3. i 5. svibnja. Očekujem da svi u lancu preuzmu odgovornost za ovaj propust – rekao je Šeranić.  

Ključne riječi

Komentara 1

FA
fajlpz
19:08 30.04.2020.

Pa ti idi među te lu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije