Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istražuju ga belgijske vlasti

Katar ponovno zanijekao uključenost u korupcijski skandal u Europskoj uniji

Plenary session at the European Parliament in Strasbourg
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/3
18.12.2022.
u 14:00

Katar je bio "ekskluzivno kritiziran i napadan" u istrazi i duboko je razočaran što belgijska vlada nije "uložila napore da u suradnji s našom vladom ustanovi činjenice", stoji u izjavi

Katar je u nedjelju ponovno zanijekao bilo kakvu uključenost u korupcijski skandal povezan s osobama iz Europskog parlamenta koji istražuju belgijske vlasti. Belgijske vlasti optužile su četiri osobe povezane s Europskim parlamentom zbog sumnje da ih je Katar, domaćin ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, podmitio novcem i poklonima kako bi utjecao na proces donošenja odluka. Katar je ranije zanijekao bilo kakve nezakonite radnje.

Diplomat katarskog predstavništva pri Europskoj uniji u izjavi objavljenoj u nedjelju rekao je da su "predrasude" i "netočni podaci koji su iscurili tijekom istrage", umjesto da se pričekaju zaključci, utjecali na odluku parlamenta u četvrtak da usvoji rezoluciju o obustavi rada na svim zakonodavnim odlukama vezanim uz Katar i o zabrani pristupa katarskim predstavnicima. Rezolucija traži obustavu rada posebno u pogledu liberalizacije viznog režima, planiranih posjeta i europsko-katarskog sporazuma o zračnom prijevozu, sve dok se optužbe ne potvrde ili odbace.

"Odluka da se uvede tako diskriminatorno ograničenje ... negativno će utjecati na regionalnu i globalnu sigurnosnu suradnju, kao i na pregovore o globalnom energetskom siromaštvu i sigurnosti, koji su u tijeku", rekao je diplomat.

Katar je jedan od glavnih proizvođača prirodnog ukapljenog plina (LNG) uz Sjedinjene Države i Australiju. Od ruske agresije na Ukrajinu krajem veljače, upravo su se Kataru najčešće obraćale europske zemlje u potrazi za alternativnim dobavljačem plina

Katar je bio "ekskluzivno kritiziran i napadan" u istrazi i duboko je razočaran što belgijska vlada nije "uložila napore da u suradnji s našom vladom ustanovi činjenice", stoji u izjavi. Glasnogovornik belgijskog ministarstva pravosuđa nije odmah komentirao slučaj.

Ministarstvo je u srijedu objavilo da njihova obavještajna služba više od godinu dana blisko surađuje s drugim europskim zemljama kako bi razotkrila korupcijski skandal.

Katar je istaknuo u nedjelju "čvrste" veze s nekim zemljama Europske unije i "zahvalnost onima" koje su ostale angažirane unatoč valu napada. 

S druge strane belgijska vlada pokazala je nedostatak suradnje prema partneru koji je "blizak" i "velik je dobavljač" LNG-a, navodi se.

Komentara 2

XA
xaron
22:11 18.12.2022.

EU je zamijenila energetsku ovisnost o Rusiji sa ovisnosti o Quataru. Teško je reči koja je opasnija. U svakom sličaju, EU mnogo više treba Quatar nego obratno. Jedini izlaz za EU - Njemačku je povratak na ugljen, sve ostalo je šuplja priča.

KO
Kosova2020
15:00 18.12.2022.

Mega korupsijski skandal u EU u kojem se cuje da je umjesana i bivsa EU predstavnica za vanjsku politiku i pregovore medju Beograda i Pristine Federika Mogerini za sigurno ce baciti svjetlo i o podjeli kosova, projekat kojeg su pocelii u njeno vrjeme implentirati Vucic i bivsi predsednik Kosova Thaci a nastavili Vucic i a aktualni premijer Alvanije Edi Rama. Kriminalni projekat cisto korupcijskog karaktera od glave do pete gdje bi se Thaci spasio Haga a Vucic bi dobio tapije Sjevera kosova .!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije