Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjegnut sudar s jahtama

Tri osobe ozlijeđene u nasukavanju katamarana u Zadru

U Zadru se nasukao katamaran Novalja
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/15
09.01.2019.
u 15:01

Otkazao je brodski upravljački sustav, a budući da su pogonski strojevi bili u punom pogonu, zapovjednik broda je iznimno zahtjevnim manevrom uspio izbjeći udar u obližnji gradski pješački most.

Zbog tehničkog kvara Jadrolinijin katamaran "Novalja" nasukao se u srijedu u Zadarskoj gradskoj luci, pri čemu su tri osobe ozlijeđene, brodska oplata je oštećena ispod razine mora, ali bez prodora vode i nema opasnosti od potonuća, priopćeno je iz Ministarstva  mora, prometa i infrastrukture.

 Incident se dogodio tijekom manevra katamarana za pristajanje na vez u Zadarsku gradsku luku.

Otkazao je brodski upravljački sustav, a budući da su pogonski strojevi bili u punom pogonu, zapovjednik broda je iznimno zahtjevnim manevrom u lijevo uspio promijeniti smjer plovidbe katamarana te izbjeći udar u obližnji gradski pješački most, ističe se u priopćenju Ministarstva.

 

Daljnjim manevriranjem uspješno je izbjegnut i sudar s jahtama usidrenim uz gradski lukobran, nakon čega se, u 7,40 sati brod pramčanim dijelom nasukao na samome kraju lukobrana. Pri tome su ozlijeđene tri osobe, odnosno, dva putnika i jedan član posade broda.

 Ozlijeđene su, u koordinaciji MRCC Rijeka i Lučke kapetanije Zadar, zajedno sa zapovjednikom broda 'Novalja' medicinski evakuirali djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar, te ih preveli u zadarsku Opću bolnicu.

 Iako na poziciji nasukavanja nije uočeno nikakvo onečišćenje, Javna vatrogasna postrojba Zadar preventivno je poduzela aktivnosti za sprječavanje onečišćenja mora i okoliša, u slučaju eventualnog istjecanja ikakvih brodskih tekućina.

 Prema podatcima zadarske Lučke kapetanije, pregledom nasukanoga katamarana 'Novalja', uočeno je oštećenje pramčane brodske oplate ispod razine mora, ali bez prodora mora te nema opasnosti od potonuća.

 Katamaran 'Novalja' plovi na redovitoj brodskoj liniji 9403, a u trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 putnika i 8 članova posade.

 
U Zadru se nasukao katamaran Novalja
1/15

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Zadar, navode iz Ministarstva.

  Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je novinarima u Zagrebu da se utvrđuju sve okolnosti incidenta. 

  Utvrđuje se na licu mjesta. Za par dana ćemo znati točno, ali po ovome što se vidi, nije ljudski faktor nego je došlo do kvara kod katamarana. Ali evo pričekajmo da Jadrolinija napravi svoj posao. Nema većih žrtava, sve je u redu, rekao je Butković. 

 

Komentara 5

Avatar dpejakovic
dpejakovic
10:35 09.01.2019.

Svaka čast kapetanu!

Avatar nisam_robot
nisam_robot
14:01 09.01.2019.

Mogli su prije nasukavanja razviti jedra pa bi steta bila puno manja.

TA
Tarantula
11:28 09.01.2019.

Svaka čast kapetanu, čudno je malo da su oba motora otkazala kao i komande jer su to dva neovisna sustava, ipak uspio je samo sa kormilom skrenuti u jednu stranu, možda da su imali vremena mogli su spustiti i sidra da ih uspore, ali sumnjam da su imali vremena za tu reakciju, uglavnom svaka čast da nitko nije ozlijeđen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije