Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deutsche Welle
Povratak na članak

Katalonija i već viđeno u Jugoslaviji

Njemački novinar Thomas Rosner je iz Beograda pratio referendum u Kataloniji. I njemu se mnogo toga učinilo poznatim, a za njemačku publiku objašnjava da granice nakon raspada Jugoslavije možda još nisu konačne.

Komentari 57

EU
EURUSD
19:48 04.10.2017.

da su srbi normalan narod sfrj bi se raspala kao sssr, mirno i bez rata. Ali ne, htjeli veliku srbiju, a to nije onda moglo bez rata.

VL
RO
rojnik
20:06 04.10.2017.

Na dnevniku Nove TV upravo prikazana karta mogućih traženja odcjepljenja od matičnih država.Nisam zapamtio ime čini mi se Njemačkih novinara.Uglavnom naveli su poznate Škotska,Baskija,Katalonija,Korzika itd.Zanimljivo na toj karti nema Istre,Dalmacije što bi željeli ovi "naši" opančari.Ali gle čuda zato ima Vojvodina i Sandžak.

VL
Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
18:46 04.10.2017.

Vidite bavarska mu nije pala napamet pa da napravi usporedbu sa katalonijom, sve okolo naokolo al svoje ne dira, pametan čojek, ovakve usporedbe samo domaćim judama padaju napamet, normalnim i pametnim ljudima ne.

VL
DU
Deleted user
19:30 04.10.2017.

Tobože njemački novinar, koji iz Srbije piše o Hrvatskoj. Moralno dno.

VL
NE
Neutralac
20:08 04.10.2017.

Jedno je autonomija a drugo posebna drzava. Primjeri autonomije mogu biti pojedine pokrajine ali je drzava jedna jer tu zivi isti narod. Ali kad je narod djelomicno ili potpuno razlicit onda nema druge nego druga posebna drzava. Tako je sruga posebna drzava. Tako je s nama i Srbijancima... 500 godina pod Turcima, pravoslavlje, nerazvijenost, brojni ratni porazi .. itd je napravilo od Srbijanaca narod s potpuno razlicitim mentalnim sklopom od Hrvata. Slicnost jezika nema pritom nikave veze. Tako su i Katalonci sasvim drugaciji od ostatka Spanjolske. U njihovom slucaju je cak i jezik dosta razlicit....

VL
Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
18:15 04.10.2017.

Hrvatska dobrovoljno ušla u državu SHS, a onda i po Ustavu iz 1974. godine imala pravo na samoopredijeljenje i otcijepljenje. Nema tu nikakve veze sa Katalonijom i Španjolskom. Nepismeni novinar, ali radi na DW.

VL
AR
Artukovic
20:33 04.10.2017.

Deutshe Welle je Sorosov list pa onda to treba gledati sa skepsom.Uostalom ta novina je u Njemackoj pojam za zutilo....

VL
DU
Deleted user
19:28 04.10.2017.

Da bi u Španjolskoj izbio rat potrebno je imati nekog sličnog S. Miloševiću a to oni nemaju.Tip je poveo nekoliko ratova i sve ih je na kraju izgubio. Na kraju ga je čak i Nato bombardovao nakon čega je konačno zavladao mir koji traje još i danas. Nemogu ni zamisliti da bi španjolska JNA pucala po kataloncima kao jugoslavenska po Hrvatima.

VL
DU
Deleted user
21:18 04.10.2017.

Nikada i nigdje ozbiljni državni udari, vojni udari, pobune i referendumi, za odcjepljenje, nisu provođeni bez skrivenih tutora koji tako ostvaruju i svoje strateški puno važnije ciljeve.

VL
DU
Deleted user
18:11 04.10.2017.

Koliko se sjecam i SFRJ price je bila da novci idu u Beograd...sve vam je to isto...nesto treba prvo razbiti da bi se pravilo novo...a nema garancije da ce to novo biti bolje od starog, kao sto je to i pokazao slucaj Hrvatske, BiH, MKD, SRB, MNE.. Koliko netko ima pravo nesto mijenjati, toliko drugi netko ima pravo traziti da ostane kao sto je i bilo.

VL
LI
Lijepanasadomovino
22:31 05.10.2017.

Katalonija je Integrirana u Kraljevinu Spaniju , ako sada zele da izadju iz te zajednice, a ZASTO ne. Uvjek sam imao simpatije sa potlacenim narodima. Albancima,Kurdima,Baskima,Korzikancima,Kataloncima,Valonima,i jos bezbroju malih ali i velikih skupina naroda PROGUTANIH i podjarmljenih od nekih Spanjolaca,Turaka,Francuza,Belgijanaca,, i veliki broj onih za koje ne znam ja ili vi. Sjetimo se 90/91 mozda smo vec zaboravili , Koju teznju i zelje su imali Hrvati i Slovenci. Sada se neki prave grbavi , pa neka opet ce narod ostvariti svoje pravo KAD TAD, jer Katalonci nisu Spanjolci. Isto kao i Hrvati nisu ni Srbi ali ne i Jugosaveni. Svi koji misle drugacije niti su Hrvati a nisu ni Katalonci. Danas se o svima i svakome moze dobiti informacije na Internetu pa tko voli nek izvoli.

VL
DU
Deleted user
22:20 04.10.2017.

rosteru ajde vatat rake govnjare i pazi da te ne ugrizu.

VL
IN
Internazionale
22:27 04.10.2017.

Koje ste vi seronje > Josip Broz uradio je za Hrvate najviše što se može uraditi za jedan narod, Hrvati su dobili Republiku i postali subjekt političkog života, znači onaj tko ima sposobnost odlučivanja, budući je do njegove pojave uu vrijeme Kraljevine Jugoslavije, a i prije, hrvatski narod bio puki objekt u odlučivanjima drugih, bilo austrijskih, mađarskih ili srbijanskih vlasti, te je najveći politički doseg Hrvata prije Josipa Broza bio uredno pred kazališnom zgradom ili kavanom paliti austrijsku, mađarsku ili srpsku zastavu. Hrvati, budite pametni, Josip Broz vam je skinuo s vrata srpskog kralja i zabranio mu povratak u Jugoslaviju; opismenio je narod,pa 1945. godine bilo vas je samo 6% pismenih, ženama je dao pravo glasa 1945. godine, dvadesetak godina prije Švicarske; samo su Hrvati i Hrvatska od svih jugoslavenskih republika imali himnu Lijepa naša domovino; ekonomski kulturno i sportski, obrazovno i industrijski je unaprijedio zemlju

VL
EU
EURUSD
19:44 04.10.2017.

evo balkanci sve znaju o svjetskim problemima, a doma najgore u europi

VL
Avatar dzambo
dzambo
19:47 04.10.2017.

JNA nije pucala po Hrvatima jer da bi to bilo TACNO sastav vojske te JNA Armije mora bi biti pun....a to znaci I Srbi I Hrvati I Slovenci I Bosanci I Crnogorci I Makedodnci I ovi sa Kosova....jedno je bilo ime armije a drugo je ko to stvarno puca iz tog sastava ljudstva armije...a sto je TACNO JEDINO vecina oruzija JNA bila je stvarno od svih tih naroda ALI to oruzije tribal je upotrebiti a upotrebili su to oruzije ZNA SE KO.....vec od pocetka ''malog'' rata u Sloveniji ta JNA je vec bila ''privatna'' ne vise zajednicka.....to triba staviti u sve ''knjige'' da se zna ko je ko I gdje ko bio tad....okupacija od strane Srba I pomoc Crnogoraca na tad R HRV. je jedino sto je tacno....J N A sa tim nema nista sto se tice sastava ljudstva...jednom za uvijek...A M E N......

VL
Avatar NoProfit
NoProfit
17:42 04.10.2017.

nema tu ništa sličnog.

VL
Avatar dzambo
dzambo
19:36 04.10.2017.

Sve to triba vratiti najmanje tam do 1989....pa da vidimo onda ko je ''najaci''...sve poslije toga samo je z.....na papiru....mali million nekih sela okolo....a oni svi koji su bilo tak-tak sada vladaju kad su rasturili sve okolo....

VL
Avatar sidhara
sidhara
18:00 04.10.2017.

Ne moze se racunati ocaj Srpskoga i Hrvatskog naroda tu medju arapskim svijetom u BiH, sa bezobraznim Kataloncima sto se zele odvojiti samo da ne daju novce u budzet. Tako bi se i ovdje u CH bogati Kantoni mogli odvojitii i poslati male da veslaju i snalaze se kako znadu, da su pokvarenjaci kao i ovi. Ovdje bogati strasno paze na slabije od sebe i sve rade da ih uzdignu kao i sebe, a ne obrnuto da ih zgaze i uniste kao ovi banditi. Ovi ljudi se nikada nece nauciti pristojnosti, ljudskosti i humanosti, zato i jesu tako ocajni, sve te arogantne zabokrecine.

VL
CA
carcarevacarski
20:18 04.10.2017.

zivio josip broz tito,ziveli zagorci i slovenci

VL
AL
alsharq
18:08 04.10.2017.

o da, tko hoce da vidi , naravno da je isto.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.