Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
španjolska

Katalonci u ljudskom lancu dugom 400 km traže neovisnost

Katalonija (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
12.09.2013.
u 13:07

Nakon izbora održanih krajem 2011. koalirale su katalonska ljevica i desnica stvorivši većinu u regionalnom parlamentu i donijevši deklaraciju o neovisnosti. Njome traže održavanje referenduma o odcjepljenju iduće godine.

Zagovornici odcjepljenja Katalonije od Španjolske napravili su ljudski lanac dugačak 400 kilometara kojim su od svijeta zatražili podršku za organiziranje referenduma o neovisnosti.

Oko 1,6 milijuna Katalonaca držeći se za ruke, tvrdi regionalna vlada, poredalo se na cesti od sjevera do juga te španjolske pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. Organizatori govore o “stotinama tisuća” povezanih na katalonski nacionalni dan.

“Vrijeme je da vlasti u Madridu poslušaju glas Katalonaca i poštuju njihovu volju”, istaknuo je Artur Mas, predsjednik Katalonije. “Koristit ću sve demokratske instrumente da ljudi slobodno odluče o svojoj budućnosti”, napomenuo je.

Nakon izbora održanih krajem 2011. koalirale su katalonska ljevica i desnica stvorivši većinu u regionalnom parlamentu i donijevši deklaraciju o neovisnosti. Njome traže održavanje referenduma o odcjepljenju iduće godine.

Konzervativni Partido Popular, vladajuća stranka u Španjolskoj, ponavlja da je zahtjev protivan španjolskom ustavu iz 1978. kada je u zemlju uvedena demokracija.

„Najgora stvar koju političar može učiniti jest obvezivati ljude na podjelu. Vlada u Madridu je i katalonska vlada, a zakon je najbolja garancija da možemo nastaviti živjeti zajedno, u miru, slobodno i demokratski”, izjavila je zamjenica premijera Soraya Sáenz Santamaria. Ranije je njena stranka napomenula da je za izlazak iz krize nužna cjelovitost zemlje.

Španjolska je, uz Slovačku, Rumunjsku, Grčku i Cipar, jedna od zemalja Europske unije koje ne priznaju Kosovo.

Katalonija, jedna od najbogatijih regija, ima određenu autonomiju no većina građana tvrdi da imaju pravo na samoodređenje, svoj jezik i identitet, te da bi im ekonomski bilo bolje kad bi imali vlastitu državu.

Carme Forcadell, predsjednica regionalnog parlamenta koji je organizirao ljudski lanac, napominje da se radi o „povijesnom događaju”.

“Katalonci su potvrdili želju za stvaranjem slobodne države”, istaknula je. Tisuće građana, od kojih su mnogi nosili plavo-crveno-žute katalonske zastave, poredalo se po cesti u točno 17.14 sati što simbolično označava godinu 1714.

Na jučerašnji datum, koji slave kao nacionalni dan, pala je Barcelona na kraju Rata za španjolsko naslijeđe. Dvije najmoćnije europske dinastije, francuski Bourbonci i austrijski Habsburgovci, polagali su pravo na španjolsku krunu, a Katalonci su se borili na strani Habsburgovaca, poraženih 11. rujna 1714. Katalonci smatraju da su na taj dan poraženi u bitci za neovisnost.  

Održavanje referenduma iduće godine održalo bi se na 300. obljetnicu bitke.

Tijekom jučerašnje proslave, u kulturni katalonski centar u Madridu upalo je 20 osoba uzvikujući “Katalonija je Španjolska!” i “Živjela Španjolska!”. Dio zamaskiranih osoba s desničarskim obilježjima prekinuo je slavlje. U zoru je privedeno pet muškaraca i jedna žena (stari između 23 i 56 godina). Tijekom upada u centar lakše je ozlijeđeno pet osoba, uglavnom zbog udisanja ubačenog plina, sličnog suzavcu.

Poput Katalonije separatizam je izražen i na sjeveru u Baskiji, čija je teroristička organizacija ETA-godinama sijala strah u Španjolskoj. U Kataloniji su se jučer mogle vidjeti i baskijske zastave. Dio Katalonije i Baskije nalazi se u centraliziranoj Francuskoj na čijoj granici je stvoren ljudski lanac za neovisnost koji se protezao sve do juga Španjolske.  

>> Oni su utopiju pretvorili u stvarnost  

>> Kaos na otvaranju SP-a: Madrid zgrožen 'usranim Kataloncima'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije