Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPALIONICA OTPADA

Kaštelani prosvjedovali u Splitu: Smrt vreba iz Cemexovih dimnjaka!

Prosvjed protiv Cemexa na splitskoj rivi (1)
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/4
24.09.2011.
u 12:34

Najveća hrvatska cementara planira fosilna goriva zamijeniti gorivima, odnosno u svojim će pećima spaljivati opasni otpad, poput starih željezničkih pragova natopljenih teškim metalima

- Nećemo otrove! Smrt vreba iz dimnjaka! - uzvikivali su prosvjednici na splitskoj rivi koji su se okupili kako bi upozorili Splićane kako je namjera Cemexa da u svojim pećima u Kaštelima spaljuju opasni otpad, poput starog namještaja i otpadnih željezničkih pragova, ugroziti i njihovo zdravlje.

Prosvjed na splitskoj rivi, organizirao je portal Kaštel Sućurca, a pridružile mu se Mjesni odbor, udruge Lijepa naša Kaštela, Bijaći, Društvo za očuvanje Marjana, splitska Građanska inicijativa, Zeleni i drugi.

Studija utjecaja na okoliš, čiju izradu je platio Cemex prihvatilo je povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, jednoglasno je odbijena na sjednici Gradskog vijeća Kaštela, čiji vijećnici dijele bojazan građana kako će iz dimnjaka Cemexa izlaziti otrovni plinovi, dioksini, od kojih je, kako tvrde, opasniji jedino nuklearni otpad.

- Nismo protiv Cemexa, ali smo protiv da postane spalionica otpada. Oni nemaju filtre za opasni otpad, a teški metali izazivaju kod muškaraca rak prostate i želuca. Žena ih se može riješiti jedino putem dojenja, ali tako izravnu truje svoju bebu - rekao je Dragan Kovač, organizator prosvjeda.

Svoj štand, s materijalima u kojima tvrde da neće postati zagađivači, na rivi je postavio i Cemex. - Tu smo kako bismo otvorili kanal komunikacije. Pozivali smo i ranije udruge na razgovor, ali smo odbijeni - rekao nam je Branko Mozara, direktor Cemexovog Odjela komunikacija. Kaže kako unatoč pozitivnom mišljenju ministarstva neće započinjati s izgradnjom pogona za spaljivanje opasnog otpada dok njihovu Studiju ne odobre i nezavisni stručnjaci kojima će je ponuditi na ocjenjivanje.

- Stručno povjerenstvo je ocijenilo kako neće biti negativnog utjecaja na okoliš. Sve emisije u skladu s s propisanim normama - tvrdi Mozara. Pozvao je članove Gradskog vijeća Kaštela i građane na razgovor i dodao kako trenutno rade na dobivanju dozvola za izgradnju novog postrojenja te da bi, u najboljem slučaju, u funkciji mogao biti sredinom 2012. godine.

Ključne riječi

Komentara 5

ZX
zark x
13:47 24.09.2011.

Zatvaraj Camex. Unistit ce sve preko Barbarinca. To je veci problem Splita nego Kastela.

TV
tvrtko3
09:31 25.09.2011.

U srid Muenchena postoji spalionica smeća.

OB
-obrisani-
15:33 25.09.2011.

http://www.the-west.net/ za zve ljubitelje online igre i westerna .Javi se u okrug HRVATSKA grad CROTOWN misliš da možeš bit Wyatt Earp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije