Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci Eurostata

Kasnimo s oporavkom: BDP u EU raste, a u Hrvatskoj pada

gradilište
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
02.07.2014.
u 14:26

- Ne treba nam Financial Times da shvatimo da smo nažalost po disfunkcionalnosti prvi u Europskoj Uniji - komentirao je Domagoj Ivan Milošević.

- Ne treba nam Financial Times da shvatimo da smo nažalost po disfunkcionalnosti prvi u Europskoj Uniji. Očigledno je da potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić i ostali ministri zaduženi za gospodarstvo nisu proveli dovoljno vremena u Državnom zavodu za statistiku kako bi osigurali gospodarski rast – komentirao je Domagoj Ivan Milošević na procjenu Eurostata o padu BDP-a u prvom tromjesečju. 

Hrvatski BDP u prvom kvartalu ove godine pao je za 0,6 posto u odnosu na prvi kvartal 2013. godine, dok je ostao jednak u odnosu na posljednji kvartal prošle godine.

Europski statistički ured Eurostat danas je objavio treću procjenu kvartalnog BDP-a u prvom tromjesečju 2014. godine u članicama EU. BDP Europske unije u prvom je kvartalu, u odnosu na kvartal ranije, porastao 0,3 posto, dok je u odnosu na prvi kvartal 2013. godine rastao 1,4 posto. Ovi podaci pokazuju da Europska unija raste dok Hrvatska još uvijek nije uhvatila korak s ostalim članicama.

Najviše rasli Luksemburg i Rumunjska

Među državama članicama za koje su dostupni podaci za prvi kvartal 2014. godine, Mađarska i Poljska su zabilježile najveći rast BDP (obje 1,1 posto) u usporedbi sa ranijim tromjesečjem, a slijedi iz Malta koja je "u plusu" za 0,9 posto. Najveći pad je zabilježila Nizozemska (1,4 posto), a nakon nje su Estonija i Cipar koje su "u minus" otišle za 0,7 posto. Hrvatska je u zadnjem kvartalu 2013. i prvom kvartalu 2014. zabilježila jednaki BDP. Po ovom kriteriju raslo je 18 članica Europske unije, a pad BDP-a zabilježilo je osam članica, dok je jedino Francuska, uz Hrvatsku, "na nuli".

Kada se gleda usporedba prvog kvartala ove godine i prvog kvartala 2013., najveći rast imali su Luksemburg i Rumunjska (3,8 posto), a slijedi iz Poljska (3,5 posto) i Malta (3,3 posto). Najviše je pao Cipar (4,1 posto), a potom slijede Estonija (1,1 posto), Grčka (0,9 posto) i je na četvrtom mjestu  Hrvatska sa padom od 0,6 posto. Od 27 država koje su poslale statistiku 20 ih je zabilježilo rast, a sedam ih je imalo pad BDP-a.

>>Umjesto štednje, Renzi najavljuje potrošnju i nova radna mjesta

>>BDP će rasti 1,2 posto, deflacija više ne prijeti

Komentara 3

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
13:33 02.07.2014.

Zar uopće postoji neka negativna kategorija a da mi nismo u vrhu?? Ova nesposobna Vlada se očito i potrudila da nam bude sve gore...

L0
luena 01
14:36 02.07.2014.

Dok se ne smjene ministri i Vlada koja je sa njima dosla nece biti ni oporavka...Rade kako znaju a kako znaju vidi se da ne znaju... da su malo ozbiljniji uvidjeli bi glavne probleme u zemlji i radili uz pomococ strucnjaka na uklanjanju istih ,ali umjesto toga oni se svadjaju sa drugim strankama ,salju gradjanima poruke kojih bi se svatko posramio samo nasi ne... nece me cuditi ako premijer na ovo kaze ,nismo jedini u EU kojima je BDP u padu,eh ,sad mogu "mirno" gledat u buducnost,nismo jedini ,(

Avatar Svećenik
Svećenik
08:19 04.07.2014.

u dva dana dva dijametralno suprotna podatka. BDP pada, a danas objavite da BDP raste. Čiji je interes zaglupljivanje naroda i namjerno iznošenje krivih podataka? "Croatia 14,044 13,327 14,372 13,159 13,530"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije