Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simbol slomljenog sustava

Kartel oteo 43 studenta, a za slučaj nitko nije odgovarao: Tužitelj je u strahu pobjegao iz zemlje

Rio de Janeiro: U sukobe izme?u policije i narkobandi uklju?ila se i vojska
RENZO GOSTOLI
03.09.2023.
u 18:00

Država Guerrero, u kojoj je kartel Guerreros Unidos djelovao, jedna je od najsiromašnijih država u Meksiku, ali njen planinski teren je plodno tlo za biljke opijumskog maka pune sirovine za heroin. Dakle, dok je banda širila teror, bila je i rijedak izvor dodatnog novca.

Policija je pucala na 43 studenta, utjerala ih u patrolna vozila, predala ih narko-kartelu i nikad ih više nitko nije vidio. Kako je relativno nepoznata banda mogla izvesti jedan od najgorih zločina u novijoj povijesti Meksika, proganjalo je naciju gotovo cijelo desetljeće.

Ogromna zbirka od oko 23.000 neobjavljenih tekstualnih poruka, svjedočenja svjedoka i istražni dosjei upućuju na odgovor: skoro svaki ogranak vlade u tom dijelu južnog Meksika mjesecima je tajno radio za kriminalnu skupinu, stavljajući državnu mašineriju u ruke kartela, piše The New York Times.

Policijski zapovjednici čiji su službenici te noći 2014. oteli studente primali su izravne naredbe od trgovaca drogom. Vojska, koja je pomno pratila otmicu, ali nikada nije priskočila u pomoć studentima, bila je podmićena od strane kartela. Pripadnik hitnih službi koji su te noći požurili na mjesto masovne otmice prikupljao je podatke za kartel. Mrtvozornik je također ispunjavao naloge kartela, šaljući fotografije leševa i dokaze s mjesta zločina, pokazuju poruke. Nakon što su ubili neke od studenata, spalili su tijela u krematoriju u vlasništvu mrtvozornikove obitelji, kažu istražitelji.

POVEZANI ČLANCI:

Država Guerrero, u kojoj je kartel Guerreros Unidos djelovao, jedna je od najsiromašnijih država u Meksiku, ali njen planinski teren je plodno tlo za biljke opijumskog maka pune sirovine za heroin. Dakle, dok je banda širila teror, bila je i rijedak izvor dodatnog novca.

Zašto su oteli grupu od 43 učenika koji su se obučavali za učitelje?

Mjesecima prije otmice, kartel je postajao sve paranoičniji, opterećeni unutarnjim sukobima i borili su se za svoj teritorij dok su se protivnici probijali. Dakle, kada su deseci mladića stigli u grad Igualu putničkim autobusima - poput onih koje je kartel koristio za krijumčarenje droge u Sjedinjene Države - krijumčari su njihov konvoj zamijenili za upad neprijatelja i izdali nalog za napad.

Nitko nije osuđen za zločin, što je slučaj pretvorilo u simbol slomljenog sustava. Tijekom vlasti predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, vlasti su naredile uhićenje 20 meksičkih vojnika u vezi s otmicama. Tužitelj koji je vodio slučaj protiv vojnika pobjegao je iz zemlje u strahu krajem prošle godine. 

>> VIDEO Veliki udarac balkanskom kartelu - zaplijenjeno 2,7 tona kokaina i uhićeno šest osoba

Ključne riječi

Komentara 1

BF
bf23
09:23 04.09.2023.

Primjer gdje nas korupcija i korumpirane institucije mogu dovesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije