Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Edison opet krcat

Karlovčani se prisjetili starih vremena i poručili - želimo kino!

filmovi
kristina štedul fabac/pixsell
09.09.2011.
u 12:19

Jedan od prethodnika kinoklubaša Josip Šimunčić podsjetio je kako se 1945. radio film Petak, a samo je troje učenika svladalo snimanje

- Karlovčani su sve tako lijepo uredili za Reviju i Festival. Hrana vam je vrlo ukusna, posebno pizza. Ovdje nam je super – poručili su Jihye Hwang, Hye-jo Hwang i Hui-hoon iz Južne Koreje.

Gosti uživaju

Dobitnici lanjskog Grand prixa, koji su i svečano otvorili veliki filmski događaj, za Karlovac su prvi put čuli kada je profesor njihov film ‘Poljubac mačkice’ prijavio za Festival i potom poslao na daleki put.

Sada uživaju u sjajnoj filmskoj priči, koja će u Karlovcu trajati do subote. Sretni su i Karlovčani, koji su zahvaljujući članovima Videodružine i Kinokluba, opet doživjeli ugođaj kina Edison. Mnogi su se prisjetili kako su nekoć živjeli za kinoprojekcije. Lijepe uspomene probudio je film ‘Petak’ snimljen prije 45 godina. Josip Šimunčić, jedan od prethodnika kinoklubaša, članova Kino sekcije tadašnje Gimnazije dr. Ivan Ribar podsjetio je kako se se u to vrijeme radilo.

– Mladim generacijama film je možda bio i smiješan. Sigurno im je nezamislivo da je tako snimljen.

Međutim, nama su tada bili problem i kamera i montaža i zvuk. Imao sam petnaestak učenika i samo je troje svladalo tehniku snimanja. Onda znate kako je to bilo – rekao je Šimunčić i dodao da su filmom željeli pokazati Karlovac petkom i njegov veliki značaj kao sajmenog dana.

Da ne moramo u Zagreb

Održavanjem dijela karlovačkog festivala u Edisonu, mladi karlovački filmaši još su jednom ukazali na potrebu da Karlovac opet dobije kino.

U tome ih podržavaju svi, pa čak i generacije, koje nisu niti imale priliku pogledati crtani ili igrani film u nekom od naših kina.

Barem sada možemo gledati filmove za djecu. To je super ideja i bilo bi dobro da ne moramo više u Zagreb u kino – kažu učenice 5. a razreda OŠ Banija Barbara Mihić i Melani Kosec. Filmski festival u petak je nastavljen programom za djecu, uz ‘Planet 51’ i natjecateljski program. Na Starom gradu Dubovac u 21.30 bit će prikazane Fleke Alda Tardozzija. U subotu u 11 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom na svoje će opet doći najmlađi za koje će se prikazati Mali leteći medvjedi 2. U Knjižnici za mlade u sklopu programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima bit će riječi o Timeline i Fresh Film Festivalu. U Zorin domu u 12.30 slijedi debata o tome potiče li nasilje na filmu nasilje i u stvarnosti. Dodjela nagrada i svečano zatvaranje 16. Filmske revije mladeži i 4. Four River Film festivala je u 14.30.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije