Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanjski krijes

Karlovčani i gosti uz vatru, vatromet i koncert pozdravili dugo i toplo ljeto

ivanjski krijes
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/10
24.06.2016.
u 12:53

Ivanjski krijes na obalama Kupe u naseljima Gaza i Banija, manifestacija je koja se održava još od 18. stoljeća

Tisuće Karlovčana i njihovih gostiju okupili su se na svojoj tradicionalnoj manifestaciji Ivanjski krijes kojom još od 18. stoljeća šalju vatreni pozdrav dugom i toplom ljetu. Na svakoj obali Kupe, na strani gradske četvrti Banija i Gaza, zapaljen je, kako tradicija i nalaže, krijes koje su mještani Gaze i Banije uz pomoć vatrogasaca danima prije slagali.

Višestoljetno, tek simbolično rivalstvo dva gradska naselja koje razdvaja i spaja rijeka Kupa, i ove je godine pokazalo kako su oba krijesa veličanstvena. Puno malih baklji, te dva velika plamena krasili su obale Kupe, a potom su se već ionako rasvijetljenim nebom, zašarenila svjetla vatrometa. Svjetleće šarene bljeskalice ispaljivane su sa središta rijeke i dodatno uljepšavale sliku toga dijela grada.

Nakon vatrometa, zabava je nastavljena dugo u noć, na svakoj obali rijeke svirao je po jedan karlovački bend, a publika sklonija rocku, preselila je u šanac pored Promenade gdje su nastupili Songkillersi, čiji je frontmen bio posebno dobro raspoložen pa su mu priče, između genijalne svirke, često bile 'ukrašavane' psovkama. Ideja koju je G.A.D produkcija s Turističkom zajednicom Karlovca pokrenula lani, a to je da se Karlovčani više približe svojim prekrasnim parkovima i u njima provode više vremena, ove je noći došla na svoje. Šanac je bio pun ljudi, neki su plesali bosi na svježe pokošenoj travi, a neki su koncert pod zvijezdama pratila na dekicama. 

Inače, zbivanja na dan Ivanjskog krijesa u gradu na četiri rijeke počela su već u poslijepodnevnim satima. Banijanci i Gažani natjecali su se u povlačenju konopca nasred mosta, nogometnim ogledima žena i muškaraca, te nizom drugih natjecanja i uz bogatu ugostiteljsklu ponudu.  

Komentara 1

DU
Deleted user
15:57 24.06.2016.

Profitirat će tvornice zubnih pasti, kad toliko pišete o karijesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije