Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Karlovački SDP prijavio Grad i gradske čelnike Europskoj uniji

Sporna su pitanja pri testiranju novih pročelnika, koji su morali odgovoriti što misle o gradnji džamije u Karlovcu i istospolnim brakovima.
01. travnja 2010. u 13:01 0 komentara 7 prikaza
čelnici
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Karlovački gradski odbor SDP-a prijavio je Grad Karlovac Ministarstvu uprave, pučkom pravobranitelji i delegaciji Europske unije. Traži se i odgovornost čelnih ljudi Karlovca vezano uz natječaj za imenovanje novih pročelnika i, kako su ih sami predstavnici gradske vlasti nazvali, šok-pitanja koja su postavljena na testiranju kandidata. Tijekom testiranja za nove pročelnike upravnih odjela za poljoprivredu, prostorno planiranje i gradnju, europske integracije, te za provedbu dokumenata prostornog uređenja, od kandidata je traženo da odgovore kako gledaju na mogućnost gradnje džamije u Karlovcu ili što misle o istospolnim brakovima.

– Gradska organizacija SDP-a smatra da se je radi o grubom kršenju čak tri zakona. Riječ je o Zakonu o radu koji propisuje da prilikom postupka odabira kandidata za radno mjesto i sklapanja ugovora o radu, poslodavac ne smije tražiti od radnika podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom. Prekršen je i Zakon o zaštiti osobnih podataka koji propisuju zabranu prikupljanja i daljnje obrade osobnih podataka koji se odnose na rasno ili etničko podrijetlo, politička stajališta, vjerska uvjerenja, sindikalno članstvo, zdravlje ili spolni život. U Gradu su grubo prekršili i Zakon o suzbijanju diskriminacije koji određuje da se navedeni zakon primjenjuje i na postupanje tijela jedinica lokalne i samouprave, osobito u područjima rada i radnih tijela, uključujući kriterij za odabir i uvjete pri zapošljavanju – objasnio je predsjednik karlovačkog SDP-a Josip Benčić.

Iz navedenih razloga Grad je prijavljen nadležnim državnim, ali i europskim institucijama.

– Koliko nam je poznato, kod kršenja odredbi Zakona o radu odgovoran je poslodavac, a u ovom slučaju to je Grad. Nismo se željeli miješati u posao pravnika, već smo pravobraniteljstvo upozorili na kršenje zakonskih normi. Je li u konkretnom slučaju za kršenje odgovoran gradonačelnik Jelić, pročelnik Uđbinac ili netko treći, odlučit će nadležne institucije. SDP će i dalje reagirati na svako kršenje ljudskih prava i diskriminaciju. Čim dobijemo odgovore na podnesene prijave, javnost ćemo izvijestiti o svemu – najavio je Benčić.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.