Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogorčeni obrtnici

Karlovački dimnjačari doslovno su protjerani iz svojeg grada

dimnjacar
Kristina Štedul Fabac
04.06.2012.
u 12:21

Pobijedila je tvrtka Dimnjačar, a zahtjev Josipa Vrbančića, koji je ponudio 35.000 kuna naknade, nije ni razmatran jer navodno duguje 70 lipa

Zbog samovolje gradskih vlasti domaći obrtnici praktično su otjerani iz Karlovca – ogorčen je Josip Vrbančić, karlovački obrtnik dimnjačar nakon zadnjeg provedenog postupka dobivanja koncesija za obavljanje dimnjačarskih poslova. Vrbančić tvrdi da se ovdašnje dimnjačare sustavno uništava.

Čitav grad pretvoren je u jednu zonu iako ih je prije bilo čak 14. Time je omogućeno da koncesiju može dobiti samo jedan ponuđač, dok se ostalima doslovno onemogućava rad. Koncesijski rok produljen je s prijašnje jedne na pet godina, što smatra predugim.

 I odabir najpovoljnijih ponuđača smatra političkom igrom, koja je ponovno obavljena na štetu građana.

 Kamo će sin nakon škole?

 – Koncesiju su željeli tvrtka Dimnjačar, koja je nudila naknadu od 20.000 kuna, Dimo promet iz Zagreba sa 65.000 te moj obrt koji je ponudio 35.000 kuna naknade. Na kraju, koncesiju je dobio Dimnjačar s najmanjim iznosom, dok su druge dvije ponude odbačene. Rekli su mi da moja nije uopće razmatrana jer sam navodno dužan 70 lipa. Svima je jasno da je to samo izgovor.

Sramotno je da 70 lipa traže ljudi koji su dopustili da dug Toplane naraste na čak 70 milijuna kuna, a nakon toga su, bez ikakva srama, osnovali novu toplanu i u nju ‘upucali’ dodatnih 5,5 milijuna kuna od nas poreznih obveznika. Volio bih da mi netko dokaže koji je interes građana u ovakvim postupcima kad se domaćim obrtnicima oduzima posao, a za koncesiju izabere onaj s najmanjim ponuđenim iznosom – ogorčen je Josip Vrbančić.

 Da bi čitav slučaj mogao imati političku pozadinu, pokazuje i kako je odluka o petogodišnjoj koncesiji donesena pred sam kraj mandata pa je neće moći promijeniti ni buduća vlast.

 Osim toga, prošlom dodjelom koncesija već su se bavili u Državnom inspektoratu, ali i na karlovačkom Prekršajnom sudu.

 – U dopisu koji je potpisala viša gospodarska inspektorica Snježana Špehar piše da je protiv Dimnjačara d.o.o., koji je dobio tu koncesiju, podnesen optužni prijedlog jer je kao pravna osoba obavljao dimnjačarski obrt bez rješenja nadležnog suda.

Osim toga, zatraženo je i oduzimanje imovinske koristi od 51.838 kuna, koja je ostvarena od 2010. do 2012. No, u Gradu kao da to nikoga ne zabrinjava. A meni se, koji sam obrtnik u istom tom gradu i plaćam poreze već 24 godine, ne dopušta rad.

Još mi je gore što se u toj situaciji našao i moj sin Ivan, koji upravo završava školovanje za dimnjačara. I on neće smjeti raditi u svom gradu nego će za kruh morati zarađivati u Zagrebu, Jastrebarskom ili tko zna gdje. Ni u jednom gradu obrtnici nisu tako temeljito ‘'sasječeni'’ kao u Karlovcu i nigdje za dimnjačare ne postoji samo jedna zona – zaključio je Vrbančić.

 Suprotno od preporuke 

 Iz Grada su odgovorili da je razlog formiranja jedne zone podizanje kvalitete radova i mogućnost povratka uloženog kapitala kod izabranog koncesionara. U dopisu koji potpisuje Andreja Barberić piše da su za ovaj posao tražili i uvažili mišljenje Udruženja obrtnika.

 – Točno je da smo surađivali i da smo Gradu poslali svoje mišljenje. No od toga oni nisu ništa uvažili i učinili su upravo suprotno od naše preporuke. Mi smo tražili da se broj zona vrati na 14 – odgovorio je Miroslav Seljan, tajnik UO Karlovca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije