Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRŽE INTERVENCIJE

Karlovačka županija želi osnovati zavod za hitnu medicinsku pomoć

hitna karlovac
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
24.03.2010.
u 17:03

Bit će to nova zdravstvena ustanova koja će djelovati samostalno, a u skladu s mrežom i pravilnikom koji će biti zajednički svim zavodima u Hrvatskoj.

Karlovačka županija, među prvima u Hrvatskoj, želi osnovati zavod za hitnu medicinsku pomoć da bi se i tako poboljšale kvaliteta i dostupnost pružanja hitne medicinske pomoći svim stanovnicima županije. Time bi županija, kao i država, i u toj oblasti funkcionirala kao cjelina, a intervenirao bi tim najbliži pacijentu, što dosad nije bio slučaj.

Nabava vozila i opreme

Odredbom HZZO-a odlučeno je, primjerice, da karlovačkoj hitnoj pomoći ne treba više od jednog tima za dnevni rad. Međutim, situacija na terenu pokazala je drukčije, pa su u Karlovcu to riješili tako da u slučaju kada se istodobno dogode dvije nesreće, na jednu lokaciju ide tim hitne s liječnikom, a na drugo sanitetsko vozilo s tehničarom i vozačem. Stoga je dosta vremena uloženo u edukaciju sanitetskog tima koji može zamijeniti djelatnike hitne pomoći. Međutim, najnovijom reformom točno će se znati koji tim ide na koju intervenciju. Ideju su podržale sve zdravstvene institucije, Opća bolnica Karlovac i Područni ured HZZO-a, županijski Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb te ravnatelji domova zdravlja čiji je osnivač Karlovačka županija.

– Bit će to nova zdravstvena ustanova koja će djelovati samostalno, sa svim obvezama i pravilima, a u skladu s mrežom i pravilnikom koji će biti zajednički svim zavodima u Hrvatskoj. Trenutačno samo u karlovačkoj Hitnoj pomoći na Dubovcu postoje timovi, dok se dio hitnih slučajeva u županiji rješava dežurstvima liječnika u domovima zdravlja. Zavod će, kao posebna institucija, moći samostalno nabavljati vozila, ali i svu drugu opremu, te organizirati rad timova koji će izlaziti na teren samo za hitne slučajeve – kazala je Višnja Jović, pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Pravilnik i način rada zavoda trebali bi biti definirani tijekom godine. Reorganizacijom hitne medicinske pomoći na dobitku bi trebali biti i pacijenti i zdravstveni djelatnici. Time nikako neće biti zakinuti gradovi i općine u kojima su postojeći domovi zdravlja. Oni će i dalje funkcionirati, a omogućit će im se kvalitetnije pružanje usluga.

Pravilo ‘zlatnoga sata’

– Reformu hitne pomoći u Hrvatskoj potvrdila je i Svjetska zdravstvena organizacija. Nju bi na razini države trebalo početi provoditi za pet do sedam godina. Karlovački model osmislit će se po njemačkom, gdje vrijede pravilo i standard ‘'zlatnog sata'’. Svaki pacijent koji treba hitnu medicinsku uslugu bit će prevezen i zbrinut u bolnicu najduže za jedan sat, kada su daleko veće šanse za preživljavanje nego kada prođu dva ili tri – objasnio je predsjednik upravnog vijeća Nacionalnog zavoda za hitnu medicinu dr. Nedjeljko Strikić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije