Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan za pamćenje

Karlovačka županija u EU ‘uplovila’ rijekom Kupom

slavlje
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIxsell
1/10
02.07.2013.
u 11:52

Iako još nismo postali dio ‘schengenske Europe’, od ponoći 1. srpnja na graničnim prijelazima novi režim prijelaza

Karlovačka županija proslavila je ulazak Hrvatske u EU u čamcima kojima su mnogobrojni gosti i uzvanici plovili rijekom Kupom na području općine Žakanje gdje je ta rijeke bila granica sa susjedom Slovenijom i Unijom. Spust po Kupi započeo je u Pravutini, a završio je u Jurovskom Brodu, neposredno kraj graničnog prijelaza.

 Mimohod sa zastavama

 Sudjelovali su i mnogobroni uglednici predvođeni karlovačkim županom Ivanom Vučićem i domaćinom Nikolom Sopčićem, načelnikom Žakanja. Prigodni program obilježio je mimohod sa zastavama svih članica EU, te simboličkim dolaskom hrvatske, kao poslijednje u nizu država koje su se priključile velikoj europskoj zajednici naroda. Stigla je i Renata Brunskole, nekadašnja gradonačelnica susjedne Metlike i potpredsjednica slovenskog parlamenta.

 –Zaista smo puno truda uložili kako bi pomogli Hrvatskoj pri ulasku u EU. Hrvatska u Europi je već godinama ne samo vaša, nego i naša želja. Iskreno sam sretna što se to i dogodilo. Osjetila sam veliku potrebu da i ja budem dio tog slavlja – rekla je Brunskole.

Službena županijska prolava počela je u Ribniku prigodnim programom. Održan je i mimohod motorista iz Hrvatske i Slovenije, izložbe fotografija i vatromet na granici. Od ponoći 1. srpnja uspostavljen je i novi granični režim na prijelazima. Sve granične formalnosti odvijat će se na jednom mjestu, i to na prostoru gdje je prije radila slovenska policija i carina. Svi državljani Hrvatske u Sloveniju će ulaziti u koloni koja je predviđena i za sve druge građane Unije.

 Živi most na meji

 Zanimljiv je bio i Posljednji piknik na šengenskoj meji. U organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine “Zora- Prilišće” sudionici su ispod slapa stvorili živi most preko Kupe. Ispred Gradskog kazališta Zorin dom slavilo se pod nazivom “Naša zvijezda na europskom nebu”.

Sudjelovali su brojni izvođači, a vrhunac večeri bio je kada su “Odu radosti“ odsvirali karlovački metalci Downcast Art, a “Lijepu našu“ Belfast food. Iz “Karlovačke škrinjice“ posjetitelji su mogli čuti i brojne zanimljivosti, da su prve električne svjetiljke u Karlovcu zasjale 1908. godine, te da je prvi turistički prospekt Karlovca tiskan već 1902. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije