Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prema podacima Fine

Karlovačka županija je prva, najgore je u Sisačko-moslavačkoj

pivovara
kristina štedul fabac/pixsell
09.08.2011.
u 09:01

Za pobjedu Karlovačke županije najzaslužniji su izvozni poslovi Alstoma i HS produkta te odlični rezultati Karlovačke pivovare

Poduzetnici u Karlovačkoj županiji lani su imali najbolje pokazatelje u čak pet od šest analiziranih mjerila. Tako su ostvarili i najveću dobit po zaposlenom u iznosu od 20.382 kune, kaže se u podacima Financijske agencije.

Iako su taj podatak gospodarstvenici primili s rezervom, ističu i da se nadaju da će se ti pokazatelji pretočiti i u smanjenje broja nezaposlenih i povećanje broja poslova. U Karlovačkoj županiji postoji nekoliko velikih tvrtki koje svoje poslovanje temelje na izvozu i prevaga su u statističkoj obradi podataka. Prije svih tu su Alstom, ovogodišnji dobitnik Zlatne kune, i HS produkt, proizvođač oružja iz Karlovca, koji je također bio u konkurenciji za ovu prestižnu nagradu u konkurenciji velikih tvrtki.

 Milijunske investicije

 – U financijskoj godini 2010./11. ostvarili smo otprilike iste prihode kao i godinu ranije, no zaprimljene su narudžbe blizu 400 milijuna kuna, što je rast veći od 20 posto. Udio izvoza u prihodu uvijek je iznad 90 posto, a završili smo bitan ciklus investiranja u modernizaciju tvornice, s više od 30 milijuna eura – tvrdi Damir Vranić, direktor Alstoma iz kojeg najavljuju nastavak rasta.

 – Ova analiza u temelju ima dobit, gdje je Karlovačka županija zaista prva. Da se zaključiti i kako nekoliko velikih igrača može znatno podignuti brojčane pokazatelje. Osim dobro znanih tvrtki koje imaju sofisticirane proizvode treba izdvojiti i vrlo jak položaj županije u proizvodnji pića. Taj je segment možda bio i presudan – ocijenio je Damir Furdek, tajnik Gospodarske komore u Karlovcu. Karlovačka županija je, tvrde u Komori, lani imala rast ulaganja od 43 posto, dok je na razini države pad od čak 25 posto.

 Na začelju kolone

 S druge je strane susjedna Sisačko-moslavačka županija koja je po čak pet analiza na posljednjem mjestu. Lani je iskazala neto gubitak 44.812 kn po poduzetniku. Ukupna ekonomičnost poslovanja pokazuje da su na 100 uloženih kuna poduzetnici ostvarili tek 93 kune prihoda.

 – Takvi su pokazatelji samo ilustrativni jer se struktura gospodarstva po županijama veoma razlikuje, pa analiza ima relativnu vrijednost. Međutim, dobri su izgledi da već za ovu godinu i spomenuti pokazatelji budu osjetno drukčiji. Naime, u obračunskom razdoblju nisu obuhvaćene investicije Luke Rajića, ulaganja američkog CMC-a, a izostavljena su i golema ulaganja u javnim i državnim trgovačkim društvima kao što su Janaf, Ina, Termoelektrana Sisak i druga, koja nemaju račune u našoj županiji – komentirala je pokazatelje poslovna tajnica Županijske gospodarske komore u Sisku, ekonomistica Brankica Grd.

Ključne riječi

Komentara 2

TI
tintilinic100
10:37 09.08.2011.

I hoće li nam svima sada biti bolje????

MA
madas
04:33 25.08.2011.

A ko to tamo nama laze, ha? najskuplje rezije u drzavi su u Karlovcu, place manje od prosjeka, nezaposlenost katastrofalna. Napuhali su par plutaca na Foginovom i to je sad kao neki uspjeh i obnova...e i da, kolektor koji ce placati i praunuci ako takvih bude, s obzirom da je depopulacija na vrhuncu... Jel se ko sjeca gradonacelnika dok je jos hodao po zemlji i govorio da je hdz najgore sto nam se dogodilo? kako se ljudi tako promjene?I sta to onda o njima govori?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije