Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh

Karlovačka opća bolnica bez dugova

suad crnica
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
08.06.2014.
u 22:30

Na računu Karlovačke bolnice u travnju je plus od 137.000 kuna. Rezultat je to rada sanacijskog upravitelja dr. S. Crnice

Hrvatska konačno ima bolnicu koja je izišla iz dugova. Na računu Karlovačke opće bolnice u travnju je plus od 137.000 kuna, a lanjskog siječnja počela je sanacija zbog 56 milijuna kuna duga. Mađioničarski rezultat uspio je sanacijskom upravitelju dr. Suadu Crnici. Najveći dio duga od 32,5 milijuna kuna riješen je nakon što je HZZO platio dobavljačima, a ostalo je, kaže dr. Crnica, rezultat truda i rada.

– Za šest mjeseci uštedjeli smo 8,5 milijuna kuna, a na godišnjoj razini očekujemo uštedu od 12, 13 milijuna kuna – objašnjava dr. Crnica koji upravlja rijetkom bolnicom u kojoj je smjenski rad preživio i donosi dobre rezultate.

– Dodatnim angažmanom liječnika i osoblja uspjeli smo organizirati posao tako da ambulante rade i popodne, kao i dio operativnog programa. Osim operacije katarakte, nemamo nigdje liste čekanja duže od dva mjeseca – opisuje dr. Crnica dodajući da je još konkretniju uštedu donijela reorganizacija bolničkih odjela te investicije. Premještali su, kaže, srednje osoblje tamo gdje je bilo potrebno, spajali odjele...

Digitaliziran je cijeli sustav radiološke dijagnostike i isplatili smo to ulaganje od 300 tisuća kuna koje će sada svaki mjesec stvarati uštedu od 80 tisuća kuna – objašnjava dr. Crnica. Umjesto obavljanja niza suvišnih dijagnostičkih pretraga, inzistira na poštovanju svjetskih standarda i s time u vezi. Stoga je hitnu dijagnostiku organizirao prema zonama odgovornosti i dodatnim pretragama prethodi prvo pregled specijalista. U karlovačkoj bolnici uštedjelo se i smanjivanjem prava iz kolektivnog ugovora, ali nije bilo otpuštanja. U inozemstvo je otišao jedan liječnik. Primili su 12 specijalizanata, a do kraja godine nadaju se kako će moći osigurati još specijalizacija. Pazi se na svaku kunu, zaključuje dr. Crnica ističući da je izlazak iz minusa rezultat rada uprave i većine zaposlenika.

>>Malo je bolnica u kojima su pacijenti toliko zadovoljni

Komentara 2

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:22 09.06.2014.

Pitanje 7: Koje kvalifikacije treba imati onaj koji se javlja za upravljanje zdravstvenom ustanovom ili zdravstvenim osiguranjem ili je ministar zdravlja (zdravstva) ili je njegov pomoćnik... ili je....? Treba li navedeni kandidat predstaviti svoj plan i program rada? Tko bi trebao evaluirati isti? Na koji rok bi se trebala postavljati uprava u zdravstvenim ustanovama? Kada će se nagrađivati uspješno vođenje i upravljanje? Treba li onoga tko uspješno vodi neki sustav ostaviti da isti vodi sve dok je uspješan? Na koji način evaluirati uspješnost? Trebali se omogućiti provođenje i realizacija pojedinih projekata (srednjoročni i dugoročni projekti)? Kada će se prestati imenovati voditelji ustanova na osnovi političke pripadnosti te da osnovi kriterij postane stručnost, sposobnost, plan i program?

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
10:49 12.06.2014.

...zaista ili samo na papiru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije