Naslovnica Vijesti Hrvatska

Karlovac zabranio maloljetnicima opijanje i posjedovanje alkohola

Prvi u Hrvatskoj Karlovac je odlučio da je prekršaj ako maloljetnici posjeduju, nose ili konzumiraju alkohol na javnim površinama
29. listopada 2010. u 09:26 17 komentara 9 prikaza
mladi01_PXL_kar_100518_1816
Foto: PIXSELL

Karlovac je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio odluku po kojoj maloljetnik koji posjeduje ili konzumira alkohol na javnoj površini radi prekršaj.
Taj su prijedlog Vijeća za prevenciju Grada jednoglasno podržali vijećnici na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.


Nove ovlasti policiji
Odluka policiji omogućava da obavijeste roditelje kada prvi put maloljetnika zateku u prekršaju, u drugom slučaju obavještavaju Centar za socijalnu skrb, a treći put mogu pokrenuti prekršajni postupak.
– Alkoholizam je najveći problem maloljetnika u gradu i najčešći je uzrok nasilničkom ponašanju i vandalizmu. Lani je Grad potrošio 450.000 kuna da bi se sanirale štete na gradskoj imovini koje su počinili vandali, uglavnom za vikend izlazaka – kazao je gradonačelnik Damir Jelić.
Damir Mandić, vijećnik HDZ-a, rekao je da je odluka usmjerena i na odgovornost roditelja, koji imaju veliku ulogu u odgoju djece.


‘Zamjenski’ sadržaji
– Nažalost, živimo u društvu gdje se smatra da, ako ne piješ na nekoj zabavi, zapravo se i ne znaš zabaviti i nešto proslaviti. Ovo je jasna poruka mladima, maloljetnici ne smiju piti, bilo kada i bilo gdje – kazao je Damir Mandić. Odluku je pozdravio i Josip Benčić iz SDP-a, ali tvrdi da se mladima moraju ponuditi i konkretni sadržaji za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.
– Moramo pokazati odlučnost u sprečavanju vandalskog ponašanja mladih ljudi, a alkoholizam ga najčešće uzrokuje.
Policija sada ima ovlasti preventivno djelovati, odnosno maloljetnicima oduzeti alkohol i prijaviti ih. Do sada, ako nisu narušavali javni red i mir za ispijanja alkohola na ulici, to nismo mogli, jer to nije bio prekršaj – kazao je Ivan Porubić iz PU karlovačke. U ‘hvatanju’ prekršitelja pomoći će im i komunalni redari, njih troje, koji imaju ovlasti, ako primijete ‘sumnjivce’, pozvati policiju, koja će utvrditi njihovu starost. O rezultatima akcije policija će izvješćivati Gradsko vijeće.

Šaljemo jasnu poruku svim maloljetnicima

Alkoholizam je najveći problem maloljetnika u Karlovcu, pokazale su to stručne analize mjerodavnih institucija, pa tako i policije. Zbog toga smo donijeli ovu odluku. Ona je važna i zato što njome poručujemo mladima da na nošenje i konzumaciju alkohola na javnim površinama nećemo mirno gledati, da je za Grad to neprihvatljivo ponašanje. Isto tako, na ovaj način želimo doprijeti i do roditelja i osvijestiti ih o ovom problemu te podsjetiti ih na neke obiteljske vrijednosti. Osijek razmišlja o sličnoj odluci, no oni se ne bi ograničavali samo na maloljetnike.


Dječja pravobraniteljica predložila je sličnu mjeru

Pravobraniteljica za djecu uputila je lani MUP-u prijedloge izmjena Zakona o javnom redu i miru, usmjerene na zaštitu prava djece. Predloženo je da se konzumacija alkoholnih pića maloljetnih osoba na javnom mjestu tretira kao prekršaj, jer bi se tako, poduzimanjem odgojnih mjera prema maloljetnim osobama - upućivanje u savjetovališta za prevenciju ovisnosti, odvikavanje i liječenje od ovisnosti, na njih moglo odgojno utjecati radi sprečavanja toga društveno neprihvatljivog ponašanja i prevencije nasilničkog ponašanja.

VIP izdvaja za Vas

  • funtastic101:

    Nula bodova... povećajte im količinu obaveza, oduzmite im računala, ne kupujte svoju djecu, zaposlite ih u skladu sa svojim mogućnostima i odgajajte odgovornu djecu. Čim im vrijeme nije zaokupljeno, pribjegavaju takvim metodama upražnjavanja slobodnog vremena.

  • dreamteam:

    Napredan grad.Hoce li i Bandit uciniti slicno?

  • l,bebiic:

    U moje vrijeme mladosti ( dok sam Titu trčao štafetu ) bila je slićna situacija i alkohol se u malodobnika kažnjavao. Sada u doba našeg voljenog HDZa trebalo bi uvesti istu mjeru zabrane. Podržavam Karlovčane Živio HDZ L.Bebić