Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kardinalov nećak Boris Stepinac: Tražim obnovu procesa i rehabilitaciju kardinala

15.02.2009.
u 18:51

Boris Stepinac, nećak kardinala Stepinca, danas dopredsjednik Atletskog kluba Dinamo Zrinjevac, tražit će od Sabora obnovu sudskog procesa koji se vodio protiv njegova ujaka.

- Da, kao jedini živući član obitelji, u suradnji s profesorima Pravnog fakulteta Horvatom i Jurčevićem, tražit ću obnovu procesa i punu građansku rehabilitaciju kardinala. Znao sam da će se sada javiti oni koji bi najradije da se taj monstruozni proces što ga je potpisao Tito zauvijek zaboravi - kaže Boris.

Sjećate li se vremena kad je kardinal iz Lepoglave stigao u Krašić?

- Ne sjećam se, tada sam imao četiri godine. No poslije su mi o tome pričali majka Marija te braća Branko, Mladen i Ivan - kaže Boris.

Je li istina da je vaša majka Marija podnosila izvještaje Udbi o kardinalovim aktivnostima u Krašiću?

- To je suludo. To je golema laž. Naša obitelj ni u ludilu ne bi ‘cinkarila’ kardinala. Udba ih je možda pokušavala nagovoriti, ali moja majka ni pod prisilom ne bi to učinila. Za neke dalje rođake ne mogu jamčiti - ističe Boris te dodaje: - Dokazat ćemo mi kardinalovu nevinost. No, neki koji su sudjelovali u njegovu uhićenju i otpremanju u zatvor još su živi te se boje da istina izađe na vidjelo. Onima koji su krvlju uprljali ruke nije u interesu da im se obznane imena. No, nećemo odustati. Vjerujemo da će Sabor obnoviti proces kako bi se nakon 60 godina dokazala istina. (D. M.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije