Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Kardinal Parolin zaredio za biskupa mons. Antu Jozića

Istodobno, naglasio je kardinal Parolin, tvoja će briga biti da izvješćuješ Svetu Stolicu o potrebama i problemima, kao i o postignućima i nadanjima pojedinih Crkava i država kojima si poslan, kako bi papi pružio elemente na uvid i prosudbu, koje su prijeko potrebne za učinkovito vršenje njegove apostolske službe.
16. rujna 2020. u 15:17 1 komentara 192 prikaza
Solin: Mons. Ante Jozić zaređen za biskupa
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u srijedu je u Solinu za biskupa zaredio apostolskoga nuncija u Bjelorusiji mons. Antu Jozića.

Papa Franjo jednostavno božanski Papa Franjo: 'Uživanje u hrani kao i spolni užitak dolaze od Boga'

Parolin je u propovijedi rekao da ređenje, koje biskupa suobličuje Kristu, omogućuje biskupu i obvezuje ga da povjereni mu Božji narod vodi, čuva njegovo zajedništvo i brani ga od razdjeljenja.

Ređenje biskupa na isti način obvezuje da s autoritetom i hrabro naviješta Radosnu Vijest svakome koga susretne, nasljedujući krotkost dobroga pastira i pozornost stražara, koji izdaleka razlikuje tko donosi dobre vijesti, a tko se pokušava ušuljati u stado kako bi ga smeo i rastjerao, istaknuo je.

Podsjetio je na poziv pape Franje svakom nunciju da bude Božji čovjek; čovjek Crkve, s neizostavnom poniznošću potrebnom da "predstavlja lice, nauk i stavove Crkve, ostavljajući po strani svoja osobna uvjerenja"; te da bude čovjek pregovaranja, zajedništva, dijaloga i pomirenja, koji će u stalnim razgovorima strpljivo, nepokolebljivo i prilagodljivo širiti blagotvorni odsjaj Evanđelja po svem svijetu te raditi na bratstvu i miru među narodima.

Papa Franjo PRONAĐEN IZBODEN Papa odao počast svećeniku kojeg je ubio mentalno bolesni imigrant, Salvini traži 'osvetu'

"Pozvan si biti papin glas u državama i Crkvama u koje si poslan, sa zadaćom da objavljuješ, širiš i, ako je to potrebno, braniš papino učenje i stav Svete Stolice o glavnim pitanjima o kojima se raspravlja u suvremenom svijetu", poručio je Parolin mons. Joziću i dodao kako to treba raditi "s posebnom pažnjom prema dostojanstvu ljudske osobe u svim fazama njezina života i prema potrebama najsiromašnijih, dajući papin glas i glas cijele Crkve onima koji ga nemaju".

Istodobno, naglasio je kardinal Parolin, tvoja će briga biti da izvješćuješ Svetu Stolicu o potrebama i problemima, kao i o postignućima i nadanjima pojedinih Crkava i država kojima si poslan, kako bi papi pružio elemente na uvid i prosudbu, koje su prijeko potrebne za učinkovito vršenje njegove apostolske službe.

Podsjetio je da je mons. Jozić to već činio od 2009. do 2019. tijekom službe u Studijskoj misiji u Hong Kongu.

"To si pozvan činiti i sada, u novom kontekstu, u Bjelorusiji, koja na svom nacionalnom putu prolazi kroz teške trenutke", rekao je državni tajnik Svete Stolice i dodao kako nuncij može "računati, osim na Božju pomoć, i na miroljubivi te radišni duh ljubljenoga bjeloruskog naroda, na privrženost katoličkih vjernika svojoj vjeri, pod vodstvom njihovih pastira, u njihovoj želji za uspostavom bratskih odnosa s pravoslavnim kršćanima te na dobronamjernost onih kojima je sudbina zemlje iskreno na srcu.

Svećenik ŽIVOT U ISKUŠENJU Ispovijest svećenika koji je bio u komuni: Nama treba stručna pomoć, svaki dan je novi izazov

Papa Franjo imenovao je svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Antu Jozića 2. veljače 2019. apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti, dodijelivši mu naslovno sjedište u Cisi, s dostojanstvom nadbiskupa. Zbog teške prometne nesreće, njegovo je ređenje moralo biti odgođeno, a zbog pandemije koronavirusa termin je iznova pomaknut. U međuvremenu, 3. rujna prošle godine, papa je poslao mons. Paola Borgiju za papinskog predstavnika u Abidjan, dok je 21. svibnja 2020. imenovao mons. Antu Jozića apostolskim nuncijem u Bjelorusiji.

Vladimir Pecelj
POVRIJEĐEN I LJUTIT
Životna drama čovjeka kojem su se mnogi divili, oduzeli su mu krov nad glavom
Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu
  • vadis1:

    Nova crkva u Solinu je prekrasna!! Kad dodjem u Hrvatsku otic cu vidjeti prekrasno arhitetonsko i umjetnicko djelo.