Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika gospa

Kardinal Bozanić: Ne kradite, ne poželite tuđe stvari i supružnike!

marija bistrica (1)
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/12
15.08.2010.
u 12:16

Desecima tisuća vjernika i hodočasnika u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, među kojima je bila i premijerka Jadranka Kosor, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obratio se tumačeći deset Božjih zapovijedi.

MARIJA BISTRICA - Desecima tisuća vjernika i hodočasnika u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, među kojima je bila i premijerka Jadranka Kosor, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obratio se tumačeći deset Božjih zapovijedi: ne ukradi, ne poželi tuđeg supružnika, ne izgovara Božje ime uzalud, ne psuj...

- Ne ukradi! Krađa nikada ne može donijeti sigurnost i dokinuti pravu ljudsku glad. Krađa produbljuje nasilje i širi prazninu. Blažena Djevica najjasnije svjedoči da čovjek ne živi samo o kruhu nego o riječi iz Božjih usta - rekao je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić, naglasivši kako se vjera ne može samo gurati u prostor duhovnosti, jer praktična vjera nije odiljena od zemaljskoga.

- Ne poželjeti tuđega supružnika, nikakve tuđe stvari, zapovijed je koja se oslanja na spomen Božje dobrote. Poželjeti tuđe nedvojbeno narušava pravednost. Naša sebičnost koja zadire u tuđe odnose, osobito ona koja želi mijenjati živote i svoje požudne prohtijeve nametnuti kao suodnose u suprotnosti je s božjim darom - rekao je kardinal Bozanić, pojašnjavajući kako bludjeti na našem jeziku nači i lutati, biti izgubljen, pomiješati smjerove i značenja.

Bludnost je neprepoznavanje ljubavi
- Bludnost nije samo pogrešan odnos prema spolnosti nego neprepoznavanje ljubavi i svega čemu je tjelesnost izražajem - rekao je zagrebački nadbiskup i pozvao na poštivanje kako vlastite tako i tuđe tjelesnosti, kako ne bi bili nasilni ni prema sebi ni prema drugima.

- Neznatnost nije stanje manje vrijednosti čovjeka nego jamstvo da nećemo lutati, jer je suprotnost oholosti. I spolnost je dana čovjeku da se raduje u suodnosu s drugom osobom, nikada ne zaboravljajući Boga. Vama dragi supružnici i mladi živite dar svoje tjelesnosti u ljepoti božjega dara, Isusovo evanđelje nije skup zabrana nego božji dar koji nas čuva od nasilja i otkriva pravi smisao spolnosti - rekao je kardinal.

- Čovjek ne smije tražiti nadomjestak za Božju veličinu - rekao je kardinal Bozanić, dodavši da nas Marija uči slaviti Boga: znati i prepoznati božju veličinu u raznim životnim prilikama, sve drugo vodi u nijekanje ljudskog dostojanstva i zatiranje ljudske sreće.

- Bog zapovijeda da se njegovo ime ne izgovara uzalud. Psovka želi dokinuti razliku između čovjeka i Boga i ona je ljudsko samoobmanjivanje i samouništavanje - rekao je kardinal Bozanić.

Dati prostora Bogu
Govoreći o štovanju nedjelje kao dana Gospodnjeg, rekao je da to znači dati prostora Bogu kako bi čovjek dosegao puninu.

- Bez bogoštovlja ljudski život ostaje ograničen, zarobljen i bespolodan. Mi kršćani bez svetkovanja toga dana ne možemo živjeti znajući da su vrijednosti koje u sebi nosi velika blagodat za svakoga čovjeka, poletnost duha koji vid konačni cilj, međuljudske odnose u društvu, za hrvatski narod - rekao je kardinal Bozanić, posebno upozorvši na zapovijed o poštivanju života - ne ubij.

- Onaj čovjek koji se usudi drugima oduzeti život, ponižavati ih, koji se usudi spriječiti da se stvoreni život rodi suprotstavlja se božjem planu i njegovoj snazi. To su putovi ljudske oholosti koji čovjeka ne dovode do mira i sreće - rekao je kardinal Bozanić, pozivaju da se dosegne časno, moralni i sveto, bez obzira što se u Hrvatskoj često govori o nemoralnom, nečasnom i nedostojnom.

 

Komentara 135

MP
Mr.Pravda
13:57 15.08.2010.

ne pozeli tudju djecu,eto,to isto vrijedi i za njih..i mogao bi rec,vratite opljackano..

MO
modrulj
15:01 15.08.2010.

ja san se oduvik divia postenju nasih kradinala, pardon, kardinala ;)

OB
-obrisani-
19:26 15.08.2010.

svećenici dobro i lijepo pričaju, međutim od njih se očekuju djela primjerom trebaju pokazat da su sljedbenici isusa krista pa će onda i narod okrenut se poštenju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije