Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kardinal Bozanić blagovao s korisnicima pučke kuhinje Misionarki ljubavi

Kardinal je u homiliji podsjetio i da svjedočimo svakodnevnim raznim suprotnostima i nepravdama u svijetu od ratova i progonstva do onih koji napadaju i mrze širitelje dobra i ljubavi Kristove.
17. studenoga 2019. u 17:36 5 komentara 325 prikaza
Josip Bozanić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prigodom Trećeg Svjetskog dana siromašnih hrvatski kardinal i nadbiskup metropolit Zagrebačke nadbiskupije Josip Bozanić blagovao je s korisnicima pučke kuhinje Misionarki ljubavi u Zagrebu.

Ilustracija Borislav Ristić Kriza globalizma: U središtu protesta je pobuna osiromašene srednje klase na Zapadu

- Danas po želji pape Franje Crkva slavi nedjelju siromaha. Svatko od nas pred Bogom je siromašan; siromašan Božje ljubavi, blizine, opraštanja. – naglasio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na početku euharistijskoga slavlja koje je, prigodom Trećega svjetskog dana siromašnih u nedjelju 17. studenoga, predvodio u velikoj kapeli Bezgrešnoga Srca Marijina u zagrebačkome samostanu Misionarki ljubavi u koncelebraciji s župnikom Župe svetoga Blaža i dekanom Gornjogradskoga dekanata mons. Zlatkom Korenom, ekonomom Nadbiskupije preč. Tomicom Šestakom i pročelnikom Katedre kanonskoga prava
na Katoličkom bogoslovnom fakultetu prof. dr. sc. Josipom Šalkovićem te u zajedništvu s više od stotinu štićenika Misionarki ljubavi, volontera, prijatelja i ostalih vjernika. Govoreći o Božjoj postojanosti i ljubavi koja nikada ne zaboravlja, u homiliji je Kardinal protumačio Evanđelje te pozvao da svako ponaosob, baš kao što Misionarke ljubavi svakodnevno čine, iz dana u dan živi u Kristovoj ljubavi.

Milan Bandić na predstavljanju programa Adventa u Zagrebu ODBIJENA SUGLASNOST Bandić o GUP-u: Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko

Kardinal je u homiliji podsjetio i da svjedočimo svakodnevnim raznim suprotnostima i nepravdama u svijetu od ratova i progonstva do onih koji napadaju i mrze širitelje dobra i ljubavi Kristove. Stoga, iako je katkad teško i gotovo nemoguće odgovoriti zašto se nešto događa, pa i u osobnome životu, Kardinal je istaknuo dvije istine Isusa Krista koje govore o čovjekovu životu, njegovoj sadašnjosti i budućnosti: „Istina sadašnjosti je istina Isusova križa, a istina budućnosti istina Isusova uskrsnuća. Živimo već sada plodove uskrsnuća na ovome svijetu, ali nismo oslobođeni križa svakodnevno u svojoj osobnoj i svakodnevnoj povijesti.“, naglasio je Kardinal.

Ilustracija SVE IH JE VIŠE Njemački siromašni umirovljenici - kada se nema ni za kavu

Citirajući Isusove riječi iz Evanđelja „Ali ni vlas vam s glave neće propasti! Svojom ćete se postojanošću spasiti.“ (Lk 21, 19), Kardinal je zaključio da uvijek postoji netko tko na nas misli, tko nas prati i tko nas ljubi: „Vjerujem u Boga koji me po imenu
poznaje, ljubi i brine za mene u svim neprilikama.“ Pozivajući na ustrajnost i vjeru, postojanost u ljubavi koja ne zaboravlja i koju je Krist ostavio u naslijeđe, naglasio je kako Božja ljubav uvijek na kraju spašava i pobjeđuje.

Članovi župnoga zbora zagrebačke Župe svetoga Petra te članovi grupe Fides, u pratnji Vinka Karmelića, predvodili su liturgijsko pjevanje, dok je, istaknuvši kako je Bog istina, dobrota i ljubav, na početku mise Kardinala, štićenike i korisnike, dobročinitelje, prijatelje i volontere te sestre Misionarke ljubavi pozdravio preč. Koren. Poglavarica s. Marija Kolbe pred završni blagoslov zahvalila je uime sestara Misionarki ljubavi Kardinalu i Zagrebačkoj nadbiskupiji što više od 40 godina pomažu njihovo djelovanje.

Olivera Balašević OLIVERA BALAŠEVIĆ Supruga Đorđa Balaševića progovorila o siromaštvu: 'Nekoliko dana živjeli smo na klupi'

Nakon svete mise Kardinal je blagoslovio dizalo ugrađeno za potrebe štićenika Misionarki ljubavi koje je financirala Zagrebačka nadbiskupija te zajedno s volonterima posluživao kod stola i objedovao s korisnicima pučke kuhinje. Korisnike je darovao prigodnim poklonom: čokoladom i medaljicom Gospe od Kamenitih vrata.

Misionarke ljubavi – zagrebačke sestre majke Terezije svakodnevno zbrinjavaju štićenike i pomažu beskućnike. U pučkoj kuhinji koja djeluje u sklopu samostana svakoga se dana podijeli oko 150 toplih obroka, a nedjeljom, s obzirom na to da su mnoge druge kuhinje zatvorene, podijeli ih se i više od 200. Stoga su Misionarke ljubavi jedno od bogatstava grada Zagreba. One ne obavljaju socijalnu skrb i za svoje poslanje ne traže nagradu ili priznanje, već iz Caritasa, Kristove ljubavi žive i rade po Božjoj providnosti, pokazujući i svjedočeći za što je sve Ljubav sposobna. Njihovo djelovanje svakodnevno podržavaju i prepoznaju vjernici te građani grada Zagreba svojim donacijama i darovima kako bi mogle nastaviti svoje poslanje.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti ustanovio je apostolskim pismom „Misericordia et misera“ papa Franjo na zaključenju Jubileja milosrđa 2016., odlučivši da se obilježava na 33. nedjelju kroz godinu, tjedan prije posljednje nedjelje u crkvenoj godini - nedjelje Krista Kralja.
 

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • De der:

  Postalo je moderno licemjerno propovjedati. Pa Kaptol je još sredinom 18-og stoljeća osudio tri žene da su vještice i spalio ih. Nikad se nisu ispričali za ta i druga zlodjela kroz povjest. Danas crkva žive u izobilju na grbači Hrvatskog ... prikaži još! naroda, piju iz zlatnih čaša, žive u raskošnim dvorima i pričaju kako Bog voli siromašne.

 • Stipan:

  Zagorsku puricu sa mlincima je pojeo poslije sam.

 • Avatar Sandinista
  Sandinista:

  Kako ga nije sram spustiti se među sirotinju iz onih nadbiskupskih dvora na Ksaveru, optočenih mramorom i inoksom.