Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANA INAUGURACIJA U KABULU

Karazai prisegnuo za predsjednika Afganistana

hamid karzai
AFP
19.11.2009.
u 08:50

Karzai je pobijedio na ponovljenim izborima. Na prvim su se pojavile nepravilnosti pa su izbori poništeni, a drugi put mu je protivnik olakšao pobjedu povlačenjem iz izborne utrke.

Hamid Karzai prisegnuo je i drugi put da će kao predsjednik služiti afganistanskom narodu.

U svojemu drugom petogodišnjem mandatu Karzai će se morati suočiti s visokom nezaposlenošću te siromašnim i nervoznim narodom koji je patio u osmogodišnjem ratnom teroru, uz veliki pritisak koji mu nameću zapadne sile, a tiču se korupcije u vladi.

Na inauguraciji je bila i Hillary Clinton, američka državna tajnica, koja je ustvrdila da je Afganistan u "kritičnom trenutku" i kako je ovo sjajna prilika za predsjednika Karzaija da pokaže kako će zaista poboljšati život svojih sunarodnjaka.

Zapadni dužnosnici podupiru Karzaija koji je pobijedio u ponovljenim izborima nakon što su rezultati prvih izbora poništeni zbog nepravilnosti, a nakon što je u ponovljenim izborima odustao njegov najveći suparnik i protukandidat Abdulah Abdulah.

Karzai nastavlja s obećanjima koja ne može ispuniti

Hamid Karzai, sada i službeno predsjednik Afganistana, ponovno je potvrdio pred američkim kamerama koje su pratile sva današnja događanja da će dati sve od sebe kako bi u roku od pet godina sredio zemlju. Karzai je pred građanima koji su prisustvovali događaju izjavio kako će krenuti u borbu s korupcijom, koja je zasjenila i njegovu izbornu kampanju, protiv trgovine narkoticima i talibanskih pobunjenika.



Po riječima starog i novog predsjednika, 51-godišnjeg Pašuta, afganistanske će vojne i policijske službe u budućnosti preuzeti kontrolu nad do sada nestabilnim područjima uz granicu s Pakistanom.

Unatoč lijepim riječima afganistanskoga političkog vođe, zapadni savez najavio je izostanak novčane potpore ne bude li se Karzai zaista obračunao s kriminalom u zemlji. Ova je situacija postala još zanimljivija nakon što je objelodanjeno u novinama da se mlađi Karzaijev brat nalazio na popisu CIA-e iako postoji osnovana sumnja da je umiješan u organizirani kriminal i trgovinu drogom kojom se opskrbljuje cijeli svijet. 

Afganistanski predsjednik na svečanost je pozvao stotinjak državnika, a najpoznatiji posjetitelji bili su američka državna tajnica Hillary Clinton, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband te njemački i francuski kolege, Kouchner i Westerwelle. No, reprezentanti nisu našli samo riječi hvale za novoga predsjednika pa je tako Hillary Clinton izjavila kako "Karzaijeva vlada nije učinila niti približno dovoljno kako bi potvrdila svoje izjave" misleći pritom na suzbijanje kriminala i korupcije.

Komentara 4

OB
-obrisani-
09:25 19.11.2009.

Na inauguraciji bila i H.Clinton.Dala svoj sotonistički balgoslov marioneti i usput vidjeti kako napreduje proizvodnja,prerada i transport opijata.

HO
Holandez
22:41 19.11.2009.

Marioneta koja nekomu super pase !

MM
Mladen Miletić
12:24 19.11.2009.

Karazai prisegnuo za predsjednika Afganistana, nakon prijevare na izborima sada je pravilno posegnuo za stolicom tapeciranoj u SAD-au....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije