Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siniša Jenkač

Karatist reže gradske plaće i 'lovi' dužnike

Siniša Jenkač
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
07.05.2015.
u 20:42

Nema gledanja kroz prste: Pokreću se ovrhe za nepodmirena potraživanja

– Ne možemo se zabavljati i svima biti simpatični, a onda kukati da nema novca. Grad mora naplatiti svoja potraživanja, a to od nas očekuje i onih 95 posto građana koji redovno podmiruju svoje obveze. Zato smo i pokrenuli ovrhe nad dužnicima. Nema progledavanja kroz prste iz prijateljskih ili drugih razloga – obrazlaže jedan od svojih prvih poteza gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač (HDZ), koji je nakon pobjede na prijevremenim izborima sastavio proračun za ovu godinu, koji je većinom glasova i prihvaćen.

Vijećnicima 40% niže

Osim naplate dugova i pokretanja ovrha, Jenkač će stanje proračuna poboljšati i rezanjem plaća gradskoj upravi, u dječjem vrtiću i gradskoj knjižnici te smanjenjem naknada vijećnicima. Neki od njih, poput predsjednika Gradskog vijeća, njegovih zamjenika i zamjenika gradonačelnika, dobivat će i po 40 posto manje naknade. Gradonačelnik je sebi srezao plaću za više od deset posto, pa će primati 2000 kuna manje od prethodnika Darka Hrenića (Reformisti).

– Plaća mi je sad oko 9400 kuna i među najnižima je u Hrvatskoj. Donio sam odluku da svim zaposlenicima u Gradu osnovica bude ista, što dosad nije bio slučaj, a koeficijent sam si smanjio s 3,8 na 3,5 – pojašnjava 37-godišnji Jenkač, apsolvent Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i trener karatea, nositelj crnog pojasa, koji je u profesionalnu politiku ušao kao privatni poduzetnik.

Za oporbu "prenapuhan"

Rezanjem plaća i naknada uštedjet će oko milijun kuna. Djelatnica gradske uprave koja je otišla u mirovinu neće dobiti zamjenu, već je obavljena preraspodjela radnih mjesta.

Jenkač kaže da je naslijedio više od 3,7 milijuna kuna duga, od čega su 1,9 milijuna kuna neplaćeni računi.

– Kako bismo stabilizirali proračun i krenuli od nule, moralo se posegnuti za takvim mjerama. Imali smo dovoljno hrabrosti i odlučnosti da to napravimo – ističe.

Gradsko vijeće izglasalo je proračun u iznosu od 23 milijuna kuna, no nije prošlo bez kritika oporbe koja je prigovorila da je proračun prenapuhan, pa čak i prepisan od prošle vlasti, koju je HDZ rušio i izazvao prijevremene izbore. U SDP-u upozoravaju da nema milijun kuna za energetsku obnovu, kao ni projekta nove srednje škole.

>> Slavlje u stožeru Andre Vlahušića. Evo svih rezultata prijevremenih lokalnih izbora

Komentara 5

UI
Uvijek_iskreno
21:18 07.05.2015.

Novo vrijeme, nova snaga HDZ-a, bravo Jenkac!

DR
drugPlenky
08:42 08.05.2015.

To su promjene o kojima Karamarko priča, samo naprijed

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
21:08 07.05.2015.

sve je to u redu ali to su sitne ribe. treba to raditi sa krupnim ribama, onima koji su 90tih dobili zeleno svjetlo za ilegalno obogaćivanje i muljažu. počet sa poreznim inspektorima nek posjete tuđmanove tajkune. ovo je samo dimna zavjesa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije