Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUP U OPATIJI

Karamarku glavna riječ, Vlada bojkotira ekonomiste

Ljubo Jurčić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
11.11.2014.
u 16:21

Na Jurčićevu skupu u Opatiji neće biti ni Milanovićevi ministri ni guverner središnje banke Boris Vujčić

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko glavne su političke zvijezde 22. konferencije hrvatskih ekonomista koja se ovaj tjedan održava u Opatiji.

Otkako je premijer, Zoran Milanović odbija braniti domete svoje politike pred vodećim hrvatskim ekonomistima te ga ni ovaj put neće biti među govornicima, a prije premijera ekonomistima je leđa okrenuo i bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, ali i sadašnji Boris Vujčić. Predsjednik države pokrovitelj je skupa, no otvorit će ga Josipovićev savjetnik, a ekonomiste bojkotiraju i Milanovićevi ministri te će on, ako se nešto ne promijeni u zadnji tren, biti prva trodnevna konferencija na kojoj se neće pojaviti nitko iz Vlade.

Isprika drugim obvezama

Pozivi su, kaže Ljubo Jurčić, predsjednik HDE, upućeni na brojne adrese, ali svi su se odmah ispričali drugim obavezama, izuzev ministra obrazovanja Vedrana Mornara, koji je na prvu prihvatio poziv, ali se naknadno i on predomislio.

U istom terminu kad se ekonomisti nalaze u Opatiji održavaju se susreti gradonačelnika i poduzetnika, na kojima će biti čak tri ministra – Grčić, Zmajlović i Jakovina. U Hrvatskom društvu ekonomista vjeruju da to nije slučajno jer su se s organizatorima tog skupa pokušali dogovoriti o terminu. Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider i suorganizator susreta gradonačelnika, kaže da je preklapanje čista slučajnost.

– Naša je ciljna publika različita i mi ni na koji način ne možemo konkurirati skupu s tako dugom tradicijom kao što ga imaju ekonomisti. Naš termin ovisio je o slobodnom prostoru u Solarisu i Danima turizma, s kojima se ne možemo preklapati jer je jako puno gradonačelnika na tom skupu – ističe Šajatović.

Stižu Čačić, Holy, Linić

U zaštitu ekonomista stao je i sindikalac Vilim Ribić te optužuje ministre da ne dolaze u Opatiju samo zbog Milanovićeva animoziteta prema Ljubi Jurčiću, nekadašnjem SDP-ovu kandidatu za premijera, kojega se Milanović odrekao u finišu kampanje za parlamentarne izbore 2007. godine.

– Tradicionalno je na skupu ekonomista prvi dan rezerviran za Vladu, a drugi za opoziciju. Poziv su, osim HDZ-a, prihvatili Radimir Čačić, Mirela Holy, Josip Budimir i Slavko Linić. Ne favoriziram nijednu stranku niti želim da se na skupu spominju stranke i političari, ali neću odbijati ljude koji su prihvatili poziv zbog ekipe koja ga je odbila – kaže Ljubo Jurčić.

Komentara 9

DA
dario2612
16:36 11.11.2014.

pa kad vladu ne zanima ekonomija

KN
knezica
16:46 11.11.2014.

Milanović je prezauzet. Rodilo mu se dijete sa ljubavnicom, a i pomaže Česima oko fiskalizacije. A drug Yusipović??? Mislim da se malo prepao oko moguće istrage oko ZAMP-a, izvlačenja novca iz Komercijalne banke, posmrtne pripomoći, pada rejtinga, prosvjeda branitelja.....

DU
Deleted user
18:09 11.11.2014.

a šta će im političari na navodno stručnom skupu? trebaju im jer se u hrvatskoj i dalje ne proučava ekonomija kao struka, nego je to i dalje marxova politička ekonomija, pa ti naši ekonomisti ako se ne uhvate ruku uz ruku s političarima ne znaju što bi sa sobom. mi smo zvanično tržišna ekonomija i pravna država još od 90-e, no ni ekonomisti ni pravnici se nisu ni milimetar reformirali u odnosu na sovjetske uzore. no našli su načina preko politike dograbiti nezaslužene privilegije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije