Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija na Bleiburgu

Karamarko: Svaki pošteni građanin morat će priznati poslijeratne komunističke zločine

Karamarko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/12
14.05.2016.
u 16:37

Karamarko je napomenuo da je u brojnim jamama u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim mjestima bivše Jugoslavije ubijeno na desetke, a možda i na stotine tisuća Hrvata

Nakon četverogodišnje pauze, ove je godine Hrvatski sabor ponovo preuzeo pokroviteljstvo nad komemoracijom za sve žrtve Križnog puta koja se već 71. godinu obilježava na Bleiburškom polju.

Prema procjeni glavnog tajnika Počasnog bleiburškog voda Bože Vukušića okupilo se između 15 i 20 tisuća ljudi koji su dostojanstveno i s pijetetom odali počast svim žrtvama komunističkih zločina nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Ove je godine bilo vidljivo veliko i profesionalno osiguranje koje je vodilo brigu o tome da komemoracija prođe bez ijednog incidenta. Na ulazu u prostor gdje se održavala komemoracija bili su hrvatski redari koji po naputku austrijskih vlasti nisu dopuštali ulazak onima koji su na sebi nosili ustaške ili neke druge neprimjerene oznake.

Jedan pripadnik osiguranja nam je rekao da su do početka mise tek tri osobe s neprimjerenim obilježjima pokušale ući u prostor gdje se održavala komemoracija. Na Bleiburgu došli predsjednik Sabora Željko Reiner, potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko, nekoliko ministara i saborskih zastupnika te hrvatski političari iz BiH. Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović predstavljala je njezina izaslanica Bruna Esih. Svetu misu predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica, dok je islamske vjernike pozdravio Idriz ef. Bešić.

Predsjednik Sabora Reiner je naglasio da nitko u Bleiburg nije došao izraziti žaljenje za NDH , a još manje opravdati ustaške zločine, nego odati pijetet žrtvama komunističkog režima. Optužio je ratne pobjednike iz 1945. godine da su svojim postupanjem na Bleiburgu jezivo ukaljali pobjedu počinivši najstrašnije zločine.

-Okupili smo se kako bismo izrazili sućut tisućama žrtava komunizma koje su ubijene ovdje ili odvedene do stratišta po čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Nisu svi pobijeni ovdje, no ovo mjesto simbolizira sva stratišta, uključujući i ona za koja ni do danas nismo saznali, rekao je Reiner i dodao da su komunisti ubijali bez suđenja , bacali u jame žene i djecu, o čemu je bilo zabranjeno govoriti sve do pada komunizma.

-Ljude je progurao mrak, a preživjeli nisu smjeli govoriti o tome, da ne bi i oni završili u komunističkim tamnicama, naglasio je Reiner.

Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko je nakon službene komemoracije istaknuo kako se na Bleiburgu dogodio veliki zločin. Napomenuo je da je u brojnim jamama u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim mjestima bivše Jugoslavije ubijeno na desetke, a možda i na stotine tisuća Hrvata.

-O tome se ne govori. Krivci ne samo da nisu kažnjeni, nego nisu ni označeni. Svaki pošteni građanin Hrvatske morat će priznati kada je u pitanju istina poslijeratne komunističke zločine i označiti one koji su imali zapovjednu odgovornost, rekao je Karamarko te istaknuo da Tito ne smije imati svoje ulice i trgove.

Biskup Franjo Komarica je je pozvao da se trezveno, odlučno i objektivno suočimo s dramatičnim i tragičnim događajima s kraja 2. svjetskog rata, neposrednog poraća. Naglasio je da je i Domovinski rat u Bosni i Hercegovini bio fatalan za hrvatski narod. Stradanje hrvatskog naroda u BH u posljednjih 25 godina nazvao je novim Bleiburgom i Križnim putom.

Bleiburg je postao simbol svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika 1945. iako je samo manji dio vojnika i civila ubijen na samoj Bleiburškoj poljani i u okolici. Većina zarobljenika ubijena je na marševima kroz Jugoslaviju i u zarobljeničkim logorima tijekom sljedećih mjeseci. 

>>Bleiburg je najizrazitiji simbol totalitarizama i ideologija koje su strahovito osramotile ljudski rod

Komentara 200

Avatar Mamlazac
Mamlazac
17:08 14.05.2016.

Za sad spasava komunisticke zlocince Bozo Petrov sa svojom cuprijom

Avatar Bruno
Bruno
17:19 14.05.2016.

Lustracija!

Avatar stonoga
stonoga
17:02 14.05.2016.

Mesic, Josipovic, Milanovic Stazic Pupovac ovo prikrivaju i pravdaju, nikad vise na vlast u Hrvatskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije