Naslovnica Vijesti Hrvatska

Karamarko: Nisam napao DORH, ali sam nezadovoljan odlukom

Josipović: Ovo upućuje na vrlo ozbiljne probleme sustava i to treba hitno raščistiti
09. srpnja 2010. u 21:30 81 komentara 6 prikaza
karamarko
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Napad ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka na glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića presedan je koji je dao povoda da se otvori pitanje neovisnosti Državnog odvjetništva. Zabrinutost zbog sukoba na relaciji Karamarko – Bajić izrazio je predsjednik države Ivo Josipović, a reagirao je i šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić.

Mnogo nepoznanica

Policija bi, naime, prema Zakonu o kaznenom postupku trebala biti servis Državnom odvjetništvu, no njezin ministar javnim istupom daje naslutiti da stvari u praksi ne stoje tako, već da je pila okrenuta naopako.

Nezadovoljan odbacivanjem kaznene prijave protiv gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića, Karamarko je prozvao Bajića rekavši da je na koordinacijama u kojima su obojica sudjelovali slučaj bio drukčije intoniran. Istodobno se obrušio i na županijsku državnu odvjetnicu u Koprivnici Irmu Bagarić koju je prozvao za nepotizam.

Ministar Karamarko jučer nije odgovarao na naše pozive, a glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec rekao nam je da ministar neće davati dodatna objašnjenja, ali da ostaje kod svega rečenoga.

Dokaz politizacije

– Riječ je o neobičnoj situaciji koja upućuje na ozbiljne probleme u sustavu i njih je nužno u cijelosti raščistiti i riješiti – odgovorio je predsjednik Ivo Josipović na pitanje kako shvatiti ovaj sukob. Bajić pak nije želio davati izjave, dajući ipak do znanja kako smatra da je Karamarkovim istupom učinjena šteta za obje institucije, i tužitelje i policiju.

U Državnom odvjetništvu neslužbeno se može čuti da je Karamarko debelo prekoračio granicu njihovih međusobnih odnosa.

– Ovo je ozbiljan presedan da je ministar unutarnjih poslova kao dio izvršne vlasti udario na pravosudnu vlast, čiji je segment i Državno odvjetništvo. To je dokaz politizacije policije. Ministar je političar i nema pravo govoriti o konkretnim predmetima, a osobito ne o onome o kojemu je pravosudno tijelo, u ovom slučaju Državno odvjetništvo, donijelo odluku – reakcija je predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ova Ranka Ostojića.

Karamarko: Nisam "udario" na pravosudnu vlast

Ministar Karamarko odbacio je Ostojićeve tvrdnje, a kaže kako je njegova izjava izraz nezadovoljstva "u trenutku kada je određeni postupak pred Državnim odvjetništvom završen donošenjem rješenja o odbačaju kaznene prijave".

- Iz opravdanih razloga želim potaknuti mehanizme kontrole unutar samog Državnog odvjetništva kako bi se utvrdilo da li je donesena odluka o odbacivanju kaznene prijave utemeljena i nepristrana. Taj svoj stav iznio sam glavnom državnom odvjetniku i ne vidim razloga zašto bih ja bio lišen prava koje proizlazi iz članka 5. Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem svatko ima pravo staviti predstavku i pritužbu na rad Državnog odvjetništva. Nažalost, ovaj slučaj od samog početka ima političku dimenziju i veliki publicitet kroz koji je izneseno niz objeda i neargumentiranih kritika na rad policije. Upravo iz tog razloga i moja reakcija je, između ostalog, javno izrečena jer se osjećam pozvanim reagirati na javne optužbe upućene policiji za čiji rad u konačnici nosim političku odgovornost - kaže Karamarko u priopćenju koje je objavljeno na internetskim stranicama MUP-a.

>>Ni prijava ni odbačaj nisu političke naravi

Padaju i prijave protiv Obersnela i Picu

Padaju i prijave protiv Obersnela i Picule?

Županijska državna odvjetnica u Koprivnici Irma Bagarić, koju je ministar Karamarko izravno optužio za nepotizam i pogodovanje Zvonimiru Mršiću, jučer je poslala priopćenje u kojemu odbacuje optužbe i upozorava da odluku o odbacivanju prijave nije donijela ona, već općinska državna odvjetnica.

Koprivničku tužiteljicu policija proziva zbog supruga koji je član SDP-a te tvrde da je zahvaljujući Mršiću, nakon što je izgubio posao u Podravki, postavljen za ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjever sa sjedištem u Koprivnici čiji su osnivači gradovi Koprivnica, Varaždin, Bjelovar i Virovitica. Zanimljivo je da je na čelu upravnog odbora, koji je i postavio ravnatelja agencije, bivši ministar policije Ivica Kirin.

Karamarko bi pak mogao biti dodatno nezadovoljan jer se navodno odbacuju i kaznene prijave protiv SDP-ovaca Tonina Picule i Vojka Obersnela.

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

  • ozujsko:

    Zbog takve izjave i napada na pravosudnu vlast,u npr.Austriji bih kompletna vlada pala,u najmnju ruku bih doticni ministar,morao podnijeti neopozivu ostavku.

  • čvor2.76:

    Bravo karamarko! Konačno da se netko usprotivio i DORH-u i da ukaže da riba smrdi od glave. Da ja u nekoj firmi kao odgovorni menađer prodam neku nekretninu za vrijednost manju za cca 5 mil. dobio bi takovu pedalu da ... prikaži još! bi se sve pušilo, a ovima u koprivnici ništa, Rončeviću ništa , Liniću,Obersnelu, Piculi ništa itd.itd.itd.itd.itd.itd.itd.itd. Mršić za nagradu pedale iz podravke dobije izmišljeno radno mijesto. Ova država sa ovakvom vlasti i ovakvim DORH-om mora otići u Kua..

  • Smijesko:

    Najveći problem, bez obzira na pozivanje na zakonske odredbe, ovog totalnog diletanta nije u tome sto ne zna, zapravo nema pojma o poslu kojim se bavi, nego je problem u tome sto nakon nekoliko godina provedenih na funkcijama, misli da ... prikaži još! nešto zna ! A takvi su najštetniji i najopasniji, a kada bi se učilo na greškama, propustima i laprdanjima taj bi već odavno doktorirao ! !