Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MINISTRI PRVI PUT SE OBRATILI ZASTUPNICIMA

Karamarko: Konsolidacija MUP-a u roku od 30 dana

Šimonović i Karamarko u Saboru
Foto: Renato Branđolica
29.10.2008.
u 10:47

Prvi put otkad su zasjeli u ministarske fotelje ministar pravosuđa Ivan Šimonović i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko obratili su se zastupnicima u Saboru da bi objasnili u kojem pravcu teče borba protiv organiziranog kriminala i korupcije u našoj zemlji.

Bit će još uhićenja i otvaranja starih dosjea

Šimonović: Borit ćemo se skalpelom
Šimonović je najavio cijeli niz mjera među kojima je i ta da u roku dva tjedna ne smije ostati ni jedan predmet iz USKOK-ove ingerencije za koji sudovi nisu raspisali raspravu.
- Za borbu protiv organiziranog kriminala mi ne trebamo hrvatsku inačicu "Sablje", ne trebamo ni aspirin, nego ćemo se boriti skalpelom - poručuje ministar.
- On će stručno, precizno i duboko rezati.

Novi policajci već na ulici, a nisu se ni raspakirali



Ministar je također najavio da od danas stupaju na snagu odluke o osnivanju tzv. uskočkih odjela sudova u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu, kao i Pravilnik o pogodnostima zatvorenika kojim će se posebice ograničiti prava na telefoniranje, primanje posjeta, kao i mogućnost izlaska iz zatvora osuđenih za organizirani kriminal i korupciju.

Šeks: U ratu smo, mafija ga je nametnula državi!

Prvi čovjek hrvatskog pravosuđa također je najavio izmjene zakona po kojima će se sada moći oduzimati imovina stečena na nezakonit način, a dodao je i podatak da je u protekloj godini po prijedlogu USKOK-a zamrznuto 15 milijuna eura imovine organiziranog kriminala.

Hrvatski FBI počinje s radom


Nedostaje 3000 policajaca
Ministar Karamarko bio je manje precizan u konkretizaciji mjera koje će se poduzeti i znatno je više od svog kolege ponavljao ono što je hrvatska javnost već čula, ali je i konkretizirao da će u roku od 30 dana biti dovršena kadrovska konsolidacija MUP-a prema kriterijima depolitizacije i stručnosti. Najavio je i kadrovsko popunjavanje budući da Hrvatskoj nedostaje čak 3000 policajaca, i to najviše u Istri, Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 

Karamarko je također govorio o sadašnjem stanju u policijskim redovima koje je, po njemu, posljedica negativnih procesa koji traju cijeli niz godina. On smatra da su se određeni propusti u sigurnosti i kadrovskim rješenjima mogli događati tijekom rata, ali ne i sad.

- To ostavlja dojam - ističe Karamarko - da se policiju doživljava kao produženu ruku vlasti, a ne kao neovisnu instituciju za zaštitu zakona. Stalne kadrovske promjene u policiji u posljednjih 15 godina jasno poručuju da se nije mijenjao sustav nego samo ljudi koji su pogodovali pojedinim interesnim skupinama.


Prvi MUP-ovac nije čuo za osnivanje policijskog odreda zaštitara

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je da nije čuo za osnivanje posebne policijske jedinice za štićene osobe, o čemu su izvijestile jedne dnevne novine.
Prvi MUP-ovac je ostao suzdržan u davanju informacija oko istrage ubojstava Ivane Hodak, Ive Pukanića i Nike Franjića izjavljući slično kao i do sada da policija na tim slučajevima intenzivno radi, ali da ne može govoriti o tijeku istrage.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije